IMPOTRIVA DAILY MAIL

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 17 februarie 2014

uk_daily mail

 

Campanie contra minciunii

Campania impotriva „minciunilor” publicate de Daily Mail intr-un articol referitor la romani si bulgari, publicat in ultima zi a anului 2013, se afla in plina desfasurare.

Un jurnalist britanic impreuna cu o jurnalista de la cotidianul Gandul au formulat o plangere oficiala contra tabloidului Daily Mail. Iar recent, un reprezentant al Guvernului de la Londra a atras atentia in public, intr-o dezbatere din Camera Lorzilor, ca „cel mai citit cotidian online din Marea Britanie” a publicat un articol plin de neadevaruri pentru a crea cititorilor sai impresia unei invazii romano-bulgare.

 

Corespondenta cu Daily Mail

Alina Matis, jurnalista cotidianului Gandul, si colegul ei de breasla britanic Jon Danzig au cerut de mai multe ori socoteala celor de la Daily Mail dupa ce au descoperit numarul mare de informatii eronate continute in articolul publicat in paginile tabloidului la 31 decembrie.

„Primul raspuns a venit de la Hillary Kingsley, Corections Editor si consilier juridic in cadrul Associated Newspapers Limited, compania din care face parte tabloidul”, au relatat cei de la Gandul in 17 ianuarie. Textul preciza ca publicatia a fost ajutata in Romania de un „respectat jurnalist politic” din tara noastra. Tabloidul a refuzat sa spuna cine este „respectatul jurnalist politic roman” care le-ar fi facut documentarea.

Intrebat de reprezentantii Gandul cum explica toate neconcordantele descoperite la o verificare atenta a articolului lor, un purtator de cuvant al Daily Mail a spus, intr-un e-mail semnat de „Managing Editor” (fara nume): „Jurnalistii nostri s-au documentat la fata locului, in Sofia si Bucuresti, si au fost asistati de jurnalisti locali si translatori. Am relatat ceea ce li s-a spus la acel moment.

Ulterior, un alt e-mail transmis din partea Daily Mail jurnalistului britanic Jon Danzig preciza: „Nu suntem de parere ca articolul este incorect si inselator si nu vedem niciun motiv sa va cerem scuze. (…) Subliniem ca jurnalistii Daily Mail s-au documentat in persoana, in Sofia si Bucuresti, si au fost asistati de jurnalisti locali si de translatori.”

———————————

„Actorul britanic Hugh Grant si fostul purtator de cuvant al lui Tony Blair, Alastair Campbell, se numara printre personalitatile care au promovat, recent, pe internet ancheta realizata de Gandul si de jurnalistul englez Jon Danzig, prin care am dezvaluit neadevarurile publicate de tabloidul Daily Mail cu privire la «invazia iminenta» a muncitorilor romani.”

Sursa: Gandul

———————————

 

Campania continua…

Cel putin 60% din articolul „Sold out! Avioanele si autobuzele sunt pline de romani si bulgari care se indreapta catre Marea Britanie” aparut in Daily Mail la 31 decembrie este fals, a rezultat in urma analizei textului, spun jurnalistii de la Gandul. Materialul a fost redistribuit de peste 58.000 de ori, a strans peste 1.700 de comentarii si a fost preluat in toata presa britanica, dar si de mass-media straina.

Reprezentantii Daily Mail nu au modificat articolul fals, nici nu l-au sters de pe site, mai observau cei de la Gandul, in 3 februarie.

Plangerea formulata de un jurnalist britanic impotriva Daily Mail catre Press Complaints Commission (PCC) nu a trezit nicio reactie din partea tabloidului britanic. In prezent, PCC a deschis o ancheta privind articolul despre romani si bulgari aparut in Daily Mail, la 31 decembrie 2013, au aflat reprezentantii prestigiosului cotidian britanic The Guardian.

Iar reprezentantii publicatiei Gandul din Romania au in vedere inaintarea unei alte plangeri, ce va fi depusa catre acelasi organism (PCC) de New Europeans, o alta organizatie pro-europeana din Marea Britanie.

„Cerem Daily Mail sa recunoasca aceasta campanie nedreapta si falsa impotriva romanilor si sa repare marea dezinformare de la sfarsitul anului trecut, propagata nu doar in toata presa britanica, dar si in mass-media din intreaga lume.

Propunem romanilor, intr-o campanie de reabilitare a adevarului, sa explice lumii intregi povestea noastra, cu bune si rele, fara exagerari, distorsiuni sau fals patriotism. «Gandul» a demonstrat ca articolul de final de an al campaniei antiromanesti din Marea Britanie este FALS. Acum e randul tau: sustine si distribuie campania pentru restabilirea adevarului despre romani!”

 

—————————————–

Sustineti campania contra Daily Mail

Puteti sa va alaturati campaniei initiate impotriva informatiilor false despre romani si bulgari popularizate in paginile Daily Mail completand un formular de sustinere disponibil pe website-ul cotidianului Gandul, prin accesarea urmatorului link:

http://www.gandul.info/stiri/let-s-change-the-story-formularul-de-sustinere-a-campaniei-impotriva-articolelor-false-din-daily-mail-si-a-retoricii-anti-romani-din-marea-britanie-11932704.

„Daca vreti sa sustineti demersul de restabilire a adevarului despre romanii din Marea Britanie, completati formularul campaniei LET’S CHANGE THE STORY. Gandul va publica mesajele voastre, pentru a arata adevaratele povesti despre romanii din Europa si pentru a pune presiune pe Daily Mail, cel mai citit ziar online din lume, sa renunte la discursul discriminatoriu cu privire la cetatenii din Romania si Bulgaria.”

Sursa: Gandul

——————————————

 

 

Un guvernant denunta „minciunile” din Daily Mail

Daily Mail se face vinovat de publicarea unui articol „absurd” si „complet neadevarat” despre imigrantii romani si bulgari, a sustinut un reprezentant al Guvernului de la Londra citat in editia din 3 februarie a Huffington Post. Declaratia apartine Lordului Wallace of Saltaire, politician liberal-democrat si membru in Camera Lorzilor a parlamentului britanic. El a mai atras atentia colegilor lui de guvernare, intr-o dezbatere din camera superioara a parlamentului din Westminster Pallace, sa nu foloseasca un limbaj care poate inflama opinia publica atunci cand se refera la minoritatile etnice din regat.

Articolul publicat de Daily Mail in 31 decembrie sub titlul „Sold out! Flights and buses full as Romanians and Bulgarians head for the UK” „a folosit un limbaj de-a dreptul absurd”. „(…) De fapt, s-au scris povesti complet neadevarate despre suplimentarea numarului de zboruri si a autocarelor dinspre Romania si Bulgaria, care au aparut in paginile tabloidului la sfarsitul lunii decembrie. Este o situatie regretabila pentru o societate deschisa, libera si democratica”, a subliniat Lord Wallace, care este reprezentant al guvernului britanic in camera parlamentara superioara din Westminster Pallace.

 

 

Minciuna, printre „instrumentele” jurnalistilor Daily Mail

Articolul publicat in Daily Mail in 31 decembrie nu este primul in care publicatia promoveaza informatii false despre romanii din Regatul Unit.

Organizatia britanica „Full Fact” ce promoveaza acuratetea dezbaterii publice demonstra, de asemenea, in octombrie anul trecut, ca afirmatia vehiculata de acelasi Daily Mail si conform careia „peste 90% din furturile din bancomate care au loc in Marea Britanie sunt comise de romani” nu este conforma cu realitatea.

 „Exista in prezent in Marea Britanie structuri infractionale organizate de romani si bulgari responsabile pentru comiterea a 90% din numarul total de furturi din bancomate”, isi informa cititorii publicatia Daily Mail inca din 25 martie 2012 si ulterior, in 6 iunie 2013.

Informatia a fost lansata de catre inspectorul sef de politie, detectiv (DCI) Paul Barnard. Reprezentantii asociatiei „Full Fact” au descoperit ca in emisiunea „Fraud Squad” transmisa pe postul ITV1, acesta afirma textual: „Realitatea este ca 92% din fraudele comise din bancomate in aceasta tara sunt realizate de infractori de nationalitate romana.” Paul Barnard a facut aceasta declaratie in calitate de comandant al DCPCU – unitate politieneasca specializata in combaterea fraudelor bancare.

Cei de la asociatia „Full Fact” au contactat, in consecinta, DCPCU pentru a solicita informatii suplimentare. Reprezentantii unitatii politienesti le-au comunicat ca „DCI Paul Barnard nu mai este comandant si nu exista informatii suplimentare referitoare la acest subiect”, se relateaza intr-un articol publicat pe website-ul organizatiei (fullfact.org), in 28 octombrie 2013. Initiatorii acestei actiuni investigative au insistat totusi, cerand date care sa sustina aprecierea fostului comandant. „Cifrele s-au bazat pe date confidentiale specifice”, a fost singura explicatie furnizata de „un purtator de cuvant al DCPCU”.

„Oricum, multe intrebari raman fara raspuns in privinta acestei estimari. Nimeni nu ne spune la ce perioada se refera prezumtia ca romanii ar fi responsabili pentru 92% din fraudele comise din bancomate. Nu stim daca procentul a mai fost revizuit si daca a mai scazut in ultima perioada; nici daca el s-a bazat pe analiza aprofundata a fenomenului ori doar pe o estimare empirica”, atrag atentia cei de la Full Fact.

„In ciuda popularitatii de care s-a bucurat aceasta afirmatie, ar fi fost nevoie de o analiza mai atenta inainte de publicarea acesteia. Altfel, corectitudinea informatiei ramane neclara…”, concluzioneaza reprezentantii aceleiasi asociatii.

 

——————————

Despre Full Fact

„Full Fact este o organizatie independenta specializata in verificarea acuratetii informatiilor. Oferim gratuit si oricui sprijin, instrumente si recomandari pentru a analiza veridicitatea declaratiilor facute de politicieni sau prin mass-media.

Suntem nepartinitori si non-profit.

(…) De la inceputurile existentei organizatiei noastre din anul 2010, activitatea noastra a verificat corectitudinea informatiilor continute in toate publicatiile nationale de presa scrisa importante, transmise de postul national de televiziune BBC sau lansate de parlamentari si reprezentantii unor grupuri de presiune din Marea Britanie.”

Sursa: www.fullfact.org

——————————

 

 

Financial Times, in apararea romanilor

Josephine Shillito, jurnalist britanic care lucreaza in cadrul prestigiosului Finacial Times, a condamnat fara rezerve modul in care unele publicatii britanice au lansat informatii distorsionate impotriva romanilor din Regatul Unit.

 „(…) Mass-media britanica si-a permis prea mult in ceea ce ii priveste pe cetatenii Romaniei aflati in aceasta tara; s-a mers cam departe”, a declarat jurnalista la solicitarea redactiei Diaspora Romaneasca. Ea a adaugat ca, atunci cand Polonia a fost acceptata in Uniunea Europeana, in urma cu 10 ani, polonezii din Regatul Unit nu au avut parte de acelasi tratament. Romanii au fost stigmatizati mult mai intens in ultimii ani.

„Cred ca exista doua motive care au dus la aceasta situatie. In primul rand, locuitorii Marii Britanii au fost mai putin ingrijorati de «valurile» de imigranti polonezi care au sosit in regat dupa 2004, pentru ca tara traversa atunci o perioada de prosperitate economica. Intrarea Romaniei in UE din 2007 aproape a coincis cu declansarea recesiunii. In consecinta, reprezentantii mass-media au mizat suplimentar pe temerile publicului.

In al doilea rand, romanii au ajuns sa fie asociati de unele ziare britanice cu comunitatile de romi nomazi. O situatie similara s-a petrecut in Regatul Unit in anii ’70 ai secolului trecut cu irlandezii. Unele magazine obisnuiau sa afiseze in acea vreme inscriptii de genul: «Accesul interzis cainilor, negrilor si irlandezilor»; pentru ca locuitorii Irlandei erau perceputi cu totii ca fiind niste «tigani»”, a explicat Josephine Shillito.

Reprezentanta Finacial Times crede ca toate aceste etichetari au fost transferate acum inspre romani, desi ele ar fi considerate inacceptabile cu referire la alte comunitati, cum ar fi de pilda cele ale africanilor sau asiaticilor.

Ar trebui parcurse cateva etape necesare pentru depasirea actualei situatii in care au ajuns romanii, in opinia Josephinei S.:

  • operarea unei distinctii clare intre romi si romani;
  • inasprirea legislatiei in vederea sanctionarii mai severe a publicarii de informatii false;
  • comunitatea romaneasca are nevoie de reprezentanti credibili si vocali, dar si de legi care sa ii protejeze in fata materialelor de presa tendentioase;
  • este nevoie de un proces de educare a oamenilor care sa duca la schimbarea mentalitatii acestora. Acesta ar putea fi generat de numeroasee filme documentare si articole aparute in publicatii prestigioase care sa prezinte imaginea reala a romanilor si Romaniei.

———————————–

„Mi se pare de-a dreptul revoltator faptul ca mass-media a ajuns sa atace o comunitate care nu este suficient de bine reprezentata si nu are de partea ei o legislatie bine pusa la punct pentru a avea capacitatea de a se auto-apara. Se pare ca desi unele grupuri sunt in prezent bine protejate (cum ar fi de pilda legislatia impotriva homofobiei sau comunitatea afro care se manifesta foarte vocal), exista inca prejudecati ce continua sa reprezinte o problema in presa britanica.”

Josephine Shillito, jurnalist la Financial Times

————————————

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “IMPOTRIVA DAILY MAIL”

  1. Lonnya Spune:

    O actiune demna de stima si lauda tuturor romanilor de oriunde s-ar afla ei…Multumesc,in numele meu,dar si al celor ce imi impartasesc sentimentele. MULTUMESC!

Spune-ti si tu parerea!