Impozitele pe locuințe, mai mari cu 25%

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 noiembrie 2015

impozite locuinteCele mai multe dintre autoritățile locale vor crește anul viitor impozitul pe locuință plătit de populație cu 25%, în timp ce pentru clădirile deținute de persoane fizice și utilizate în activități economice, precum sedii PFA, firme sau cabinete, majorarea este de până la 2.500%, relevă un studiu.

Analiza realizată de consultanții fiscali Dragoș Pătroi și Adrian Bența împreună cu expertul contabil Robert Croitoru are în vedere principalele 50 localități care au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016.

 Autoritățile locale au avut obligația ca până pe data de 7 noiembrie să adopte procentele de impozitare pentru locuințe valabile în anul 2016, însă nu toate unitățile administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului Local, fie din alte cauze, scrie Mediafax.

 

Impozitul, în funcție de scopul utilizării clădirii

„Pentru prima dată în ultimii 25 ani, impozitul pe locuințe nu mai ține cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință, cu cote de impozitare între 0,08% și 0,2%; folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc.) cu procente de impozitare între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/achiziționate în ultimii 5 ani; folosirea clădirii în activități economice, dar construcția nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii”, se arată în studiu.

Astfel, creșterea pentru anul următor în cazul clădirilor nerezidențiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493% în cazul tuturor celor 50 de localități. Pentru clădirile folosite în activități economice și care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani, majorarea impozitului variază de la 249% în cazul unor localități precum București, Iași, Craiova sau Brașov la 1.869% în Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina.

Impozitele pentru clădirile rezidențiale vor fi anul următor mai mari cu până la 25%, urmând să se situeze anul următor la 0,1% în cele mai multe dintre cele 50 de localități analizate.

Cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidențiale se va situa anul următor la 0,8% în Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița, după ce aceste localități au menținut nivelul din 2015.

Impozite mai mari de 0,1% vor plăti doar locuitorii din Turda – 0,3% (în urcare cu 275%), Tecuci – 0,2% (150%) și Arad – 0,12% (50%). În București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și alte localități, impozitul se va situa la 0,1%, după o majorare, în cele mai multe cazuri, de 25% față de anul trecut.

Cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidențiale reevaluate în ultimii 5 ani se situează la 0,2% (în urcare cu 249,32% față de anul anterior) în localități precum București, Iași, Craiova, Brașov, Ploiești, Brăila, Pitești, Baia Mare, Buzău, Piatra Neamț. Maximele pe acest segment vor fi consemnate în Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina – toate cu 1,5%, după majorări de 1.869,86%.

Studiul acoperă impozitele pe locuințe pentru un număr de peste 7 milioane de persoane, având ca sursă a datelor ultimul recensământ al populației, calculele matematice putând să suporte modificări în funcție de valoarea de piață a construcției, dacă se efectuează reevaluări, importantă fiind tendința.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!