IN ASTEPTAREA JOCURILOR OLIMPICE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 17 iunie 2012

Jocurile Olimpice de la Londra, care vor incepe peste o luna, sunt pline de semnificatii. Aceasta va fi a 30-a editie a organizarii acestei competitii. In plus, alegerea capitalei Marii Britanii drept gazda a evenimentului transforma metropola de pe Tamisa in primul oras din lume unde aceasta competitie s-a organizat de trei ori. Londra s-a mai bucurat de spectacolul sportiv al Olimpiadei in 1908 si in 1948 si o va face din nou peste putina vreme.

Locuitorii de azi ai capitalei de pe Tamisa iau parte direct la agitatia care se face deja simtita inainte de festivitatea de deschidere ce da startul intrecerilor sportive. Si peste toate acestea, politicienii sunt convinsi ca, dincolo de spectacolul sportiv, intreg regatul va resimti beneficiile acestui eveniment care va genera o crestere economica brusca.

In ceea ce-i priveste pe cei mai multi romani din Marea Britanie, Jocurile Olimpice de la Londra sunt primele la care acestia sunt martori. Ele nu mai reprezinta doar o succesiune de imagini si emotii traite in fata televizorului. Pentru ca pentru prima data, Olimpiada poate deveni o realitate traita…

 

 

Spectacolul sportiv,

intre previziuni si… temeri

Metropola de pe Tamisa a fost nominalizata drept gazda a celei de-a 30-a editii a Jocurilor Olimpice in 2005, dupa o competitie stransa cu alte mari capitale ale lumii, ca New York, Moscova sau Paris.

Jocurile Olimpice, care vor incepe peste numai o luna in capitala Marii Britanii, vor face ca Londra sa devina primul oras din lume in care au avut loc trei editii ale popularei competitii sportive.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc in 27 iulie, iar cea de incheiere este programata pentru 12 august.

 

Constructii noi pentru J.O.

Organizarea Jocurilor Olimpice la Londra in 2012 a presupus eforturi financiare, investitii, decizii, munca si coordonare. In prezent, in preajma deschiderii oficiale a spectacolului sportiv, londonezii se simt coplesiti de agitatia care a cuprins orasul, in timp ce organizatorii spera sa faca fata cu succes evenimentului. Iar guvernantii asteapta ca acest eveniment sa relanseze economia britanica, chiar daca batranul continent sufera de o criza profunda.

Pentru Jocurile Olimpice din acest an, capitala britanica a fost transformata in ultimii ani intr-un mare santier. Complexul Parcului Olimpic ridicat special in Londra pentru organizarea evenimentului a fost finalizat si cuprinde sase noi baze sportive importante: Olympic Stadium, Aquatics Centre, Jockey Centre, Basketball Arena, Handball Arena si London Velopark. Pe langa acestea, a fost construit si Satul Olimpic, cu spatii de locuit in care vor fi gazduite delegatiile sportive participante la olimpiada. Intreg complexul a fost proiectat de consortiul EDAW (format din EDAW si Buro Happold), in colaborare cu companiile ARUP si Atkins, fiind preluat ulterior de LDA Design si Harregreaves Associates.

Londra este pregatita sa organizeze a 30-a editie a Jocurilor Olimpice cu un grandios Stadion Olimpic amplasat in centrul Parcului Olimpic din Stratford (estul Londrei). Acesta va putea in luna iulie sa ii primeasca pe vizitatorii din intreaga lume la o capacitate maxima de 80.000 de locuri.

 

Previziuni economice

Dincolo de grandoarea spectacolului sportiv, organizatorii se asteapta ca Jocurile Olimpice de la Londra din acest an sa declanseze un real „boom” economic, care va genera avantaje pentru intreaga Marea Britanie. Analistii estimeaza cresterea cheltuielilor de consum la nivelul capitalei britanice cu aproximativ 750 milioane de lire sterline, numai in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice. Ei mai sustin ca aceasta dezvoltare va genera pe termen lung un stimul total de 5,1 miliarde de lire sterline pentru economia britanica, care se va face simtit pana in anul 2015. Acesta reprezinta aproximativ 3,5% din cresterea totala estimata a economiei nationale in perioada 2013-2015, dupa cum rezulta dintr-un raport al Visa Europe, unul dintre sponsorii principali ai evenimentului.

Impactul pozitiv asupra economiei va fi determinat in principal de afluxul mare de turisti in Marea Britanie. Sponsorii evenimentului se asteapta la cheltuieli totale realizate de turisti in perioada Jocurilor Olimpice de aproximativ 709 milioane de lire sterline. Cifra este mult mai mare decat in cazul olimpiadelor precedente desfasurate la Sydney in 2000, Atena in 2004 sau la Beijing in 2008.

 

 

„Febra” biletelor

 

Biletele pentru Jocurile Olimpice de la Londra din vara lui 2012 au fost puse in vanzare incepand din 15 martie. Organizatorii se asteptau atunci sa vanda peste 8,8 milioane de bilete pentru spectacolul sportiv din capitala Marii Britanii.

Cele mai ieftine bilete au costat 20 de lire sterline, iar cele mai scumpe au depasit 2.000 de lire sterline. Astfel, cei care si-au dorit sa vizioneze Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 27 iulie 2012 pe un loc de prima categorie (AA) au trebuit sa suporte un cost de 2.012 lire sterline. Acelasi loc a fost vandut pentru 1.500 de lire sterline la Ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 12 august 2012. Si pentru urmarirea a trei finale in probe de atletism si a 10 festivitati de premiere, programate toate in 11 august 2012, pretul unui bilet a variat de la 50 de lire sterline la 725 de lire sterline, in functie de categoria de vizibilitate a locului din tribuna.

Biletele au fost disponibile online pentru orice rezident din Marea Britanie pe website-ul tickets.london2012.com. Peste 22 milioane de solicitanti au accesat in luna martie aceasta adresa de internet, dar multi nu au reusit sa obtina niciun un loc la competitiile sportive. In consecinta, a urmat o a doua runda de vanzare, desfasurata luna trecuta. Organizatorii au pus la dispozitie alte 928.000 de bilete, dar de aceasta data, aproximativ 300.000 au ramas nevandute. La competitii sportive ca box, volei pe plaja, haltere sau baschet au ramas in continuare locuri neocupate. Cea mai neasteptata lipsa de interes din partea publicului s-a inregistrat la numeroasele meciuri de fotbal masculin si feminin unde inca mai sunt peste un milion de bilete.

O noua transa de bilete (a treia) a fost lansata spre vanzare in primele zile ale acestei luni. Pana in prezent s-au vandut circa 7 milioane de bilete, in timp ce 1,8 milioane sunt inca disponibile. Dintre acestea, 1,25 milioane de bilete sunt pentru fotbal. Si pentru Jocurile Paralimpice s-au vandut aproximativ 1,25 milioane de bilete, un numar identic fiind inca la dispozitia potentialilor cumparatori, dupa cum au informat organizatorii.

 

 

Olimpiada Panasonic

 

Imaginile filmate la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 vor fi difuzate in premiera absoluta in format 3D, cu ajutorul tehnologiilor si echipamentelor de ultima generatie ale Panasonic.

Tot in aceasta editie, tehnologiile digitale de transmisie Panasonic vor fi utilizate din nou ca format oficial de inregistrare. Acestea au fost introduse pentru prima data in cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona din 1992, anul acesta fiind pentru a zecea oara cand se intampla acest lucru, daca se iau in considerare atat editiile de iarna, cat si cele de vara ale competitiei.

 

5.000 de ore la BBC

Spectacolul sportiv oferit cu prilejul Jocurilor Olimpice va putea fi vizionat in Marea Britanie prin televiziunea nationala BBC (British Broadcasting Corporation), care are exclusivitate in transmiterea competitiilor sportive, in timp ce Channel 4 va fi canalul tv care va difuza programul jocurilor paralimpice pe teritoriul Regatului Unit.

Televiziunea nationala britanica si-a propus sa inregistreze si sa difuzeze in totalitate 5.000 de ore de program prin intermediul a diverse canale. Reprezentantii BBC sustin ca in felul acesta vor acoperi integral intreaga desfasurare a jocurilor olimpice.

 

… si pe internet

Jocurile Olimpice de la Londra vor fi vazute si pe internet prin intermediul gigantului You Tube. Website-ul a obtinut dreptul de a transmite live competitiile sportive in Asia si Africa. Utilizatorii de internet de pe aceste doua continente vor putea vedea 2.200 de ore de transmisii live, inclusiv intrecerile finale programate pentru 32 de discipline sportive.

——————————

Mascotele Jocurilor Olimpice

 

Mascotele oficiale pentru Jocurile Olimpice de vara din 2012 si pentru Jocurile Paralimpice au fost lansate la data de 19 mai 2010.

Ele se numesc Wenlock si Mandeville si sunt doua figurine identice, de culori diferite, avand cate un singur ochi fiecare. Acestea simbolizeaza ultimele picaturi de otel folosite la gradenele Stadionului Olimpic din Londra, construit special pentru acest eveniment.

Wenlock si Mandeville au fost create de agentia de publicitate Iris, care a castigat concursul in dauna celor de la VCCP, Mother si Saatchi & Saatchi.

Sursa: Wikipedia

———————————

 

 

Securitate cu… arma

 

Guvernul Marii Britanii a anuntat in mod repetat ca asigurarea securitatii pe timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice si Paralimpice din Londra constituie un obiectiv primordial. Iar posibilitatea unor atacuri teroriste s-a aflat in permanenta in preocuparea autoritatilor londoneze.

 

Desfasurari armate

Peste 40.000 de militari, politisti si agenti de securitate privati si voluntari vor fi mobilizati pentru a proteja Londra, cu sustinerea unei vaste retele de informatii. Avioane de lupta, doua vase ale marinei, intre care si un port-elicopter stationat pe Tamisa, dar si o baterie de rachete sol-aer se vor afla in zona pentru a interveni daca va fi cazul. In plus, au fost stabilite restrictii de zbor la nivelul spatiului aerian deasupra tuturor locatiilor importante in desfasurarea competitiilor sportive si a evenimentelor prilejuite cu aceasta ocazie. Limitarile astfel impuse vor fi mentinute incepand din 14 iulie si pana in 9 septembrie, data incheierii competitiilor paralimpice. Toti operatorii de profil au fost informati asupra modificarilor conditiilor de utilizare a spatiului aerian.

Bugetul total asigurat pentru securitatea Jocurilor Olimpice a ajuns la valoarea de 553 milioane de lire sterline, conform mass-media britanica.

 

Arma sonica

Ministerul britanic al Apararii a confirmat ca un dispozitiv care va fi folosit ca „arma sonica” urmeaza a fi instalat in perioada Jocurilor Olimpice. Acesta se numeste Dispozitiv Acustic de Raza Lunga (LRAD), este de productie americana si poate fi folosit pentru a transmite avertismente verbale pe distanta mare sau pentru a emite unde acustice care produc durere. Dispozitivul poate produce sunete asurzitoare de 150 de decibeli, unda sonora putand fi directionata cu mare precizie. LRAD poate fi folosit si pentru a transmite avertismente verbale, cum ar fi ordine de dispersare a multimilor. „In cadrul contributiei Ministerului Apararii la efortul de securitate condus de politie, pentru a asigura siguranta Jocurilor, fortele armate vor folosi o gama larga de echipamente specifice”, a completat un purtator de cuvant al Armatei.

 

 

Avertismente pentru transportul public

 

Transportul public constituie unul dintre criteriile cele mai importante pentru selectia unui oras ca viitor loc de desfasurare al competitiilor sportive olimpice. Totusi, in 2005, Londra primea la acest capitol doar un scor modest in evaluarea initiala a Comitetului Olimpic International. S-a tinut, insa, cont de promisiunile oficialitatilor londoneze ca intreg sistemul de transport public va fi modernizat.

 

Vremea investitiilor

Transport for London, compania publica de profil din capitala Regatului Unit, a beneficiat in ultimii ani de multiple investitii in vederea imbunatatirii activitatii de transport pentru Jocurile Olimpice. Au fost facute modificari in sensul fluidizarii circulatiei si a cresterii confortului pe liniile de metrou din estul si nordul Londrei si s-au introdus noi servicii de calatorie cu trenuri de mare viteza.

Statia de tren Stratford din zona Parcului Olimpic poate fi tranzitata concomitent pe zece linii de cale ferata diferite. Acestea au capacitatea de a transporta pana la 240.000 de pasageri pe ora.

In ciuda investitiilor multiple in eficientizarea si modernizarea sistemului public de transport londonez, inainte cu aproximativ o luna de festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, inca persista temeri cu privire la capacitatea acestuia de a face fata supra-aglomerarii din acea perioada.

 

Supra-aglomeratie

Peste un milion de vizitatori vor invada strazile metropolei in fiecare zi in lunile iulie si august, conform asteptarilor celor implicati direct in organizarea mega-evenimentului sportiv. Acesti vizitatori pot suplimenta cu aproximativ trei milioane numarul de calatorii efectuate pe retelele de transport public in cele mai aglomerate zile. In consecinta, compania de transport public londoneza ar trebui sa satisfaca cu succes un total de 15 milioane de solicitari de calatorie in fiecare zi pe durata jocurilor olimpice.

Pana si controlorii de trafic aerian vor trebui sa dirijeze circa 4.000 de zboruri in plus decat in perioadele de solicitare medie. Iar la nivel terestru, locuitorii Londrei, dar si numerosii turisti care vor dori sa se deplaseze la Stadionul Olimpic pentru a urmari competitiile sportive, trebuie sa fie pregatiti sa astepte la cozi pentru a ajunge in autobuze, trenuri sau metrouri, dupa cum avertiza un documentar BBC la inceputul lunii iunie.

Zona London Bridge si statia de metrou cu acelasi nume vor fi probabil cele mai aglomerate de pe intinsul Londrei, cred cei implicati direct in organizarea Jocurilor Olimpice.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!