IN ASTEPTAREA PENSIEI

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 6 mai 2012

Ignorate de toata lumea in anii tineretii, problemele pensionarii se bucura de un interes tot mai accentuat odata cu inaintarea in varsta.

La ce varsta ne putem pensiona? Care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a avea o batranete linistita, cu venituri decente? Acestea sunt primele intrebari pe care si le pun oamenii atunci cand simt „adierea” senectutii. Pe langa acestea insa, in ultimii ani, posibilitatea migratiei si dreptul la libera circulatie au mai adus pe buzele persoanelor aflate in pragul pensionarii cateva interogatii: „Ce se intampla cu anii munciti in tari straine?” sau „Unde este cel mai bine sa iti petreci pensia?”.

Toate aceste probleme sunt acum de actualitate si pentru romani. Cei care au muncit zeci de ani in Romania si au ales apoi drumul strainatatii in cautarea unei vieti mai bune cauta in prezent raspunsuri legate de modul in care isi vor petrece batranetea. Oare cum sunt percepute beneficiile dreptului la libera circulatie atunci cand oamenii ajung in varsta? Si care sunt pana la urma avantajele apartenentei la Uniunea Europeana pentru pensionari?

 

 

Sistemul britanic de pensii

 

Orice cetatean roman care a implinit 65 de ani si a muncit legal pentru o perioada oarecare in Marea Britanie, contribuind la bugetul de pensii din aceasta tara, poate deveni pensionar britanic cu acte in regula.

Incepand din 6 aprilie 2010, varsta de pensionare in Marea Britanie (varsta de la care oamenii se pot pensiona, insa nimeni nu ii poate obliga sa recurga la aceasta actiune) este identica pentru barbati si femei si este de 65 de ani. Conform legii, vor beneficia de o pensie dupa implinirea acestei varste toate persoanele care au contribuit la cel putin una din cele patru categorii de prestatii sociale prevazute de legislatia britanica: contributii pentru pensii de stat, incluzand pensia de baza si pensia suplimentara; sau contributii la pensiile private, incluzand pensiile ocupationale si pensiile personale.

 

Peste 400 de lire sterline: pensia de baza

Valoarea pensiei de baza acordata de statul britanic pentru persoanele aflate la varsta pensionarii, ce indeplinesc conditia stagiului complet de cotizare la bugetul de pensii, este de maxim 107,45 lire sterline pe saptamana. Cifra este valabila pentru anul financiar 2012-2013, conform informatiilor disponibile pe website-ul guvernamental direct.gov.uk.

Acest tip de pensie se bazeaza pe contributiile sociale platite de fiecare persoana la sistemul public in baza numarului de asigurare (National Insurance Number). Valoarea finala exacta a pensiei acordate va depinde de numarul de ani in care persoana in cauza a platit contributii sociale.

Pentru a primi nivelul complet al pensiei de baza, stagiul de cotizare necesar este de 44 de ani la barbati si de 39 de ani la femei. Totusi, legislatia mentioneaza ca orice persoana care a implinit varsta pensionarii in cursul actualului an financiar poate beneficia de suma maxima a pensiei de baza, daca aceasta a platit contributiile la bugetul de pensii pentru un minim de timp de 30 de ani.

Contributiile sociale trebuie platite in baza Clasei 1 de contributii sociale de catre toate persoanele angajate, respectiv in baza Claselor 2 sau 4 de catre cei care lucreaza in regim de self-employed (lucratori pe cont propriu). In plus, se poate opta pentru plata voluntara a unei rate saptamanale suplimentare de 13,25 de lire sterline pe saptamana in contul Clasei 3 de contributii sociale (National Insurance). Cei care recurg la aceasta alternativa pot beneficia de o pensie mai mare la varsta retragerii din activitate.

Conform legislatiei britanice in vigoare, anumite categorii sociale sunt creditate ca si cand ar fi platit aceste contributii (ex: persoanele care au in ingrijire persoane cu handicap grav), desi nu obtin venituri si nu platesc contributii sociale. In cazul in care stagiul de cotizare nu este complet, in Marea Britanie se acorda nivelul minim al pensiei de baza (25% din valoarea pensiei de baza), daca persoana in cauza a contribuit cel putin 10 ani la bugetul public de pensii.

 

Pensie pentru angajati

Pensia suplimentara (Additional state pension) se plateste de catre statul britanic in completarea pensiei de baza. Beneficiaza de aceasta forma de pensie numai persoanele care au fost incadrate in munca si au lucrat ca angajati. In plus, ele trebuie sa obtina venituri anuale mai mari de 5.565 lire sterline (aceasta suma a fost reglementata pentru anul financiar 2012-2013).

Valoarea pensiei suplimentare va depinde de nivelul veniturilor si al contributiilor platite pe durata perioadei active. Contributiile catre acest sistem pot fi platite automat de catre angajator.

Nu pot beneficia de pensie suplimentara persoanele care nu obtin venituri din munca, lucratorii independenti (self-employed) sau cei care au renuntat la acest tip de pensie si au ales sa contribuie la sistemele private de pensii (pensiile ocupationale si cele personale).

Lucratorii independenti nu beneficiaza de acest tip de pensie ca urmare a nivelului scazut al contributiilor pe care acestia le platesc in baza Clasei 2 de contributii sociale.

 

 

Pensiile private britanice

 

Incepand cu 6 aprilie 2006, orice persoana interesata are dreptul sa investeasca o parte din veniturile obtinute intr-unul sau mai multe sisteme private de pensii (ocupationale sau personale) in acelasi timp.

Pentru a renunta la plata contributiilor aferente pensiei suplimentare si a se inscrie in cadrul sistemelor private de pensii, veniturile angajatilor trebuie sa fie anual de minim 13.000 lire sterline pentru sistemul pensiilor personale si de minim £30.000 lire sterline in cazul pensiilor ocupationale.

 

Pensia ocupationala

Pensiile ocupationale (Occupational pension schemes) apartin sistemului privat de pensii, fiind sustinute prin plata unor contributii suplimentare celor platite in sistemul public. Pensiile ocupationale se platesc in completarea pensiilor de baza oferite de stat si de cele mai multe ori, contributiile aferente acestora sunt platite nu numai de catre angajat, ci si de catre angajatorul acestuia. Ele sunt strans legate de angajatorul care gestioneaza aceste contributii. In cazul in care persoana in cauza inceteaza raporturile de munca, contributiile pentru pensia ocupationala pot fi transferate intr-un alt sistem doar in situatia in care exista acordul noului angajator.

In plus, cei care contribuie la acest sistem beneficiaza de:

  • unele scutiri de la plata impozitului pe venit;
  • existenta unor beneficii suplimentare, precum asigurari de viata sau ajutoare pentru supravietuitori in caz de deces.

 

Pensii pentru self-employed

Spre deosebire de pensiile ocupationale, pensiile personale (Personal pensions) sunt oferite de catre institutii financiare (banci, companii de asigurare) in baza unei contributii platite de catre beneficiari. Nu este necesar ca persoana care subscrie la acest sistem de pensii sa fie incadrata in munca, acest tip de pensii reprezentand o optiune pentru persoanele care vor din proprie initiativa sa isi asigure o pensie pentru varsta senectutii. De aceea, pensiile personale sunt preferate de lucratorii independenti self-employed sau de catre persoanele care nu lucreaza, dar care detin resurse financiare suficiente pentru a plati aceste contributii.

Pensia personala este destinata oricarei persoanei care a contribuit financiar la un fond de pensii. Ea va putea fi platita incepand de la varsta minima de 55 de ani, conform ultimelor prevederi ale legislatiei britanice in acest sens, care au intrat in vigoare incepand din aprilie 2010. Cei mai multi britanici aleg ca varsta de pensionare de la care sa beneficieze de pensia privata personala aceea de 60 sau 65 de ani. Exista si o varsta de pensionare obligatorie pentru cei care au contribuit la un fond de pensii private personale, aceasta fiind de maxim 75 de ani.

Pensia personala are avantajul ca poate fi platita si daca persoana care a ales sa contribuie la un astfel de fond de pensii se afla inca in activitate, deci nu a implinit inca 65 de ani.

 

Sfaturi de la Guvern

Site-ul guvernamental www.direct.gov.uk nominalizeaza categoriile de lucratori din Marea Britanie care ar trebui sa ia in considerare optiunea pensiilor private personale. Muncitorii self-employed sunt trecuti primii pe aceasta lista. Iar sfatul www.direct.gov.uk este ca persoanele care se gandesc sa inceapa sa plateasca contributii pentru astfel de pensii private sa ia aceasta importanta decizie doar dupa ce detin raspunsurile la urmatoarele intrebari:

  • Care sunt regulile exacte stabilite de companiile care administreaza fonduri de pensii personale in ceea ce priveste modalitatea de a economisi bani periodic in acest scop?
  • Care este suma care poate fi economisita lunar?
  • Fondul de pensii personale ales este din categoria celor care pot fi cumulate pensiilor de baza platite de statul britanic?
  • Cum sunt investiti banii?
  • Care sunt comisioanele percepute de compania catre care se opereaza platile pentru administrarea fondului de pensii personale?

Odata inceput procesul de depunere periodica a unei sume de bani in contul unei companii specializate in administrarea pensiilor private, contribuitorul va trebui sa primeasca anual o evaluare a situatiei sale financiare rezultate in urma platilor. Aceasta trebuie sa contina referiri la valoarea sumei depuse in timp si la valoarea aproximativa a pensiei obtinute ca urmare a respectivelor depuneri.

Valoare exacta a pensiei personale obtinute va depinde in final de nivelul si durata contributiei lunare, dar si de eficienta cu care fondurile depuse au fost administrate de compania aleasa.

Alegerea unui sistem privat de pensii reprezinta o decizie importanta pentru multi dintre contribuabilii britanici, drept pentru care, inainte de a lua o astfel de decizie, Ministerul Muncii si Pensiilor recomanda contactarea in prealabil a Autoritatii pentru Servicii Financiare (Financial Services Authority – www.fsa.gov.uk), institutie care poate oferi informatii privind toti furnizorii autorizati sa gestioneze aceste sisteme de pensii, precum si informatii comparative privind diferitele programe existente pe piata.

Acest tip de informatii pot fi obtinute si prin intermediul Serviciului de consiliere in domeniul pensiilor (Pensions Advisory Service – www.pensionsadvisoryservice.org.uk/).

——————————

Fara limita de varsta

 

Varsta limita de pensionare a fost eliminata din legislatia britanica de la sfarsitul anului trecut. In prezent, legea prevede doar ca oamenii se pot pensiona incepand de la varsta de 65 de ani, dar nimeni nu ii poate obliga sa recurga la aceasta actiune.
In consecinta, legislatia face diferentiere intre termenii „varsta de pensionare” (State Pension) si „varsta de retragere din activitate” (Retirement age). In momentul in care ajung la varsta de pensionare de 65 de ani, oamenii din Marea Britanie pot opta pentru una din urmatoarele variante:
  • retragerea din activitate si incasarea pensiei lunare;
  • continuarea activitatii si incasarea in paralel a pensiei de baza;
  • continuarea activitatii si amanarea platii pensiei.
In aceasta ultima situatie, persoanele sunt scutite de la plata contributiei la pensie si beneficiaza suplimentar de cresterea valorii pensiei.

—————————

 

 

Pensionar in doua state

 

Romanii se pot bucura de beneficiile unei pensii britanice chiar daca au muncit doar pentru o perioada in aceasta tara. Iar anii petrecuti muncind legal in Regatul Unit vor conta la calculul pensiei, indiferent daca cetateanul roman s-a stabilit definitiv in Marea Britanie sau s-a intors in Romania. Valoarea acesteia va depinde de sumele platite sub forma de contributii catre statul britanic, cumulate cu anii munciti in legalitate in Romania.

„Am muncit 20 de ani in Romania. Am absolvit Academia de Stiinte Economice si lucrez de peste 10 ani in Anglia. Anul acesta ar trebui sa ies la pensie in Romania (nu si in Anglia). Exista o intelegere intre cele doua state privind cumularea anilor de pensie sau se calculeaza separat? Iar daca nu, cat ar putea fi, cu aproximatie, pensia pentru 20 de ani de munca, plus patru ani de studii universitare la zi?”, se interesa o romanca pe internet in 2010. Intrebarile au fost adresate avocatilor de la Asociatia Asistenta pentru Consumatori.

„Referitor la solicitarea dumneavoastra, va informam ca de la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, din care face parte si Marea Britanie, s-a dat posibilitatea romanilor de a beneficia de anumite drepturi la nivel european – inclusiv drept la pensie europeana.

Perioadele lucrate in Romania sunt recunoscute in tarile europene si se iau in calcul pentru acordarea pensiei in acele tari, la fel si perioadele in care s-a lucrat cu forme legale in tari membre UE sunt recunoscute in Romania pentru pensie romaneasca – care va fi astfel mult mai mare.

Din datele Casei Nationale de Pensii, pentru peste cinci ani lucrati intr-o tara membra UE se poate lua in Romania o pensie cat pentru 20-30 de ani munciti in Romania.

Important este sa va hotarati ce vreti, pensie romaneasca sau pensie englezeasca, deoarece, daca se acorda pensie in Romania luandu-se in calcul si perioadele din Anglia, aceleasi perioade nu vor mai fi luate din nou in calcul la solicitarea unei pensii in sistemul britanic.

Deci, in Romania va puteti pensiona pentru limita de varsta si se iau in calcul anii lucrati in Anglia. Iar, in Anglia, daca/cand o sa va pensionati, se vor lua in calcul anii lucrati in Romania”, se precizeaza in raspunsul formulat de avocatii romani pe calea internetului.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!