În Birmingham, ai şansa să urmăreşti reclama pe care „o meriţi”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 octombrie 2015

uk_birmigham_ochi_reclame_urmarire

Ecrane care afişează electronic reclame în forma unor ochi gigantici au fost instalate în Birmingham, anunţă BBC. Afişajele, poziţionate deasupra a trei întrări a nou renovatei staţii de tren din oraşul englezesc, au două roluri: în primul rând, să scaneze trecătorii şi să-i identifice pentru a rula reclamele ce li s-ar potrivi acestora şi în al doilea rând pentru a înregistra fiecare mişcare a lor.

—————————————

„Se foloseşte tehnologie de ultimă oră de recunoaştere facială pentru a stabili un profil al grupurilor de pasageri care trec prin faţa afişajelor, în funcţie de care se stabileşte ce spoturi comerciale să fie rulate pe ecrane.”

Reporter BBC

—————————————

Afişajele în formă de ochi sunt alcătuite din peste 500 de ecrane tv distincte care se comportă ca nişte „camere de luat vederi ascunse ce au rolul de a urmări oamenii în timp ce intră şi ies din staţie”. Acest camere de luat vederi sunt îndeajuns de sofisticate pentru a determina sexul, vârsta şi grupul demografic din care aparţine fiecare trecător şi va fi cel mai mare astfel de sistem instalat în Marea Britanie, când staţia de tren din Birmingham se va redeschide pe parcursul lunii octombrie din acest an.

Dacă unii ar spune că design-ul afişajelor şi rolul lor pare a fi desprins din romanul lui Orwell, raportul BBC marchează reacţia zdrobitor de pozitivă a publicului larg. Iată câteva comentarii ale unor trecători intervievaţi de BBC:

„Hmmm, acesta este mersul tehnologiei din zilele noastre. N-am de ce să fiu îngrijorat”, spune primul intervievat. „Este uimitor”, spune cel de-al doilea, iar al treilea este şi el de acord cu primii doi: „Cred că e cool ca şi tehnologie şi felul în care evoluează viitorul”.

„Big Brother is watching you”? Nu şi în Birmingham, conform cu părerile publicului, intervievat de BBC.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!