În căutarea viitorului premier britanic

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 4 mai 2015

uk_candidati alegeri mai 2015

Marea Britanie va avea peste numai câteva zile un nou parlament, un alt guvern și poate că și un prim-ministru diferit. Nimeni nu știe cine vor fi câștigătorii alegerilor generale programate a se desfășura în 7 mai. Nici analiștii politici nu se încumetă să facă aprecieri despre viitorul scrutin care a fost caracterizat ca fiind cel mai indecis din istoria modernă a regatului.

 

Șapte partide, în loc de două

Cel puțin șapte partide își dispută în prezent cele 650 de fotolii ale Camerei Inferioare a Parlamentului din Westminster Palace, Camera Comunelor, pe o scenă politică dominată în mod tradițional de doar două partide politice importante, Partidul Conservator și Partidul Laburist. Lor li se adaugă în prezenta competiție electorală Partidul Liberal Democrat, cotat ca a treia forță politică la alegerile precedente din urmă cu cinci ani, însă aflat acum în plină scădere de popularitate. Naționaliștii din partidul de extremă dreaptă UKIP (UK Independence Party) se așteaptă, de asemenea, să câștige câteva locuri în viitorul parlament. „Verzii” din formațiunea politică ecologistă Green Party speră în egală măsură la locuri în legislativul ce urmează a fi ales la Londra, după ce, în 2010, aceștia au reușit performanța de a câștiga primul scaun parlamentar din istoria partidului. Un rol decisiv în formarea viitorului guvern de către parlamentarii aleși îl vor avea și Scottish National Party (SNP), ce se bucură de mare susținere în rândul electorilor din Scoția, respectiv unioniștii din Irlanda de Nord (Democratic Unionist Party – DUP), atrag atenția observatorii actualei scene politice britanice.

 

Vremea coalițiilor

Următorul guvern de la Londra va fi unul format de o coaliție de guvernământ, după ce nici Partidul Conservator, nici Partidul Laburist nu va obține o majoritate parlamentară ca urmare a alegerilor din 7 mai, susțin analiștii politici britanici. O formațiune politică are nevoie de 326 de parlamentari în Camera Comunelor pentru a deține majoritatea în structura Camerei Inferioare a parlamentului britanic.

Conservatorii sunt cotați a obține 34% din voturi, cu doar 2% mai mult decât principalii lor adversari din Partidul Laburist, conform celor mai recente sondaje de opinie.

Cei din Partidul Conservator ar urma să câștige probabil 274 de fotolii parlamentare, rezultă dintr-o proiecție a rezultatelor ultimelor sondaje realizată de cei de la cotidianul The Guardian, cu doar câteva zile înainte de desfășurarea scrutinului. Ei ar fi urmați de laburiști, care s-ar putea să se aleagă cu 259 de scaune, din totalul de 650 de locuri disponibile în Camera Comunelor. Estimarea The Guardian mai avansează că a treia forță politică din legislativul de la Londra ar putea deveni SNP, partidul scoțian urmând să dețină 55 de poziții parlamentare. Liberal-democrații ar rămâne cu doar 27 de parlamentari, în timp ce extremiștii de la UKIP ar putea avea trei aleși în viitoarea Cameră Inferioară din Westminster Palace. În fine, alte 21 de fotolii din Camera Comunelor s-ar putea să revină altor formațiuni politice, în varianta celor de la The Guardian.

Analiștii văd ca posibile alianțe după alegeri o coaliție formată din conservatori cu liberal-democrații și chiar cu UKIP sau una între laburiști și Scottish National Party.

————————————–

Calendarul alegerilor generale 2015

 

  • 7 mai – desfășurarea scrutinului între orele 7 am și 10 pm;
  • 8 mai – numărarea voturilor;
  • 18 mai – întrunirea noului parlament și depunerea jurământului de către parlamentari;
  • 27 mai – speech-ul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii de investire a noului parlament.

Sursa: www.parliament.uk

Notă: Datele sunt orientative, acestea putând suferi modificări în funcție de derularea evenimentelor.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!