In ce limba suntem mai destepti?

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 24 aprilie 2011

Declaratia premierului britanic cu privire la imigranti starneste nemultumiri. Cel putin la prima vedere. Fiindca, daca ne uitam mai atent sa vedem cine este nemultumit, observam ca ziarele care folosesc orice prilej ca sa strige „afara cu imigrantii” sunt primele in a le plange de mila. Nu e vorba, fireste, decat de retete clasice in cresterea tirajelor.

De data asta, asadar, imigrantii sunt victime, iar guvernantii sunt cei fiorosi. Mai exact, prim-ministrul David Cameron, care a indraznit sa sustina ca cei care nu vorbesc limba engleza si nu vor sa se integreze in societatea britanica genereaza „un oarecare disconfort si anumite tensiuni” care pot produce disfunctionalitati in comunitatile de pe teritoriul Marii Britanii. Sa recunoastem, fraza este cum nu se poate mai eleganta si are toate sansele de a nu fi inteleasa de imigranti. Disconfort, tensiuni, disfunctionalitati, iata un registru oratoric plin de ocolisuri, de eufemisme si de politeturi menite sa atenueze posibilul soc al unui adevar care putea fi spus mai pe sleau: invatati macar engleza sau n-aveti ce cauta pe aici. De fapt, de aici porneste intreaga polemica. Indiferent cum ar fi rostit premierul fatidica sa fraza, tot prost ar fi picat. Nu fiindca ar fi o gafa, ci pentru ca exista adevaruri pe care un om politic trebuie sa le ocoleasca, daca nu vrea sa fie luat la bumbaceala de orice jurnalist in cautarea unei picaturi de glorie. Dar, oricat de mult am sustine ideea libertatii de circulatie si a dreptului imigrantilor de a-si construi un alt destin pe un alt meridian, in chestiunea limbii trebuie sa ramanem lucizi. Nu le putem pretinde englezilor sa invete romana cu accent de Berbeleacul de Sus, ca sa ne fie gazde mai bune. Stapanirea limbii tarii in care vrei sa lucrezi este o datorie elementara. Nu o datorie catre tara in care am ajuns, ci catre noi insine. Este obligatoriu sa intelegem unde ne aflam, ce se intampla acolo, cine sunt oamenii de langa noi, ce sanse avem. Cum am putea sa gasim punctele de reper fara sa intelegem o iota?

Cerand o minima comunicare in engleza (totusi, una dintre cele mai usoare limbi de pe fata Pamantului), premierul David Cameron nu facea decat sa exprime o consternare: cum poti sa-ti asumi un destin in UK fara sa te obosesti sa inveti limba? Nu este un orgoliu britanic, ci o realitate universala. Numerosi cetateni ai tarilor de la est de Romania cauta de lucru la noi. Iar noi ne dam clopu mai pe ceafa si ne miram: cum poti, mai frate, sa nu stii romaneste??


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!