În febra alegerilor generale din 2015

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 3 aprilie 2015

uk_David Cameron_Ed Miliband1

Electoratul, neconvins de promisiunea conservatorilor de a reduce imigraţia netă la sub 100.000.

La ultimele alegeri Cameron a promis că pe parcursul mandatului său va reduce imigraţia netă anuală la câteva zeci de mii, însă nu a reuşit. Dimpotrivă, imigraţia netă a crescut, iar în 2014 indicatorul măsura 298.000 de persoane.

Cameron a repetat promisiunea – „Îi poţi zice ambiţie, o poţi numi o ţintă, dar aceasta este ceea ce-mi doresc să realizez”, însă electoratul nu se lasă uşor convins. De fapt, doar unul din şase alegători mai ia de bună promisiunea, în timp ce 78% dintre ei sunt de părere că ar fi fost mai bine să se stabilească o ţintă mai realistă, chiar dacă ar însemna o reducere mai mică a numărului de imigranţi.

 

Luptă corp la corp

Nu se ştie cine va câştiga alegerile pe data de 7 mai. Iar dacă Ukip nu pare a avea vreo şansă, pentru că a scăzut mult din decembrie şi până acum, ajungând la un procentaj de doar 12%, bătălia se va da între Cameron şi Miliband, iar aici lucrurile nu sunt deloc clare.

Pe 29 martie laburiştii primeau 36% din intenţiile de vot, iar conservatorii 32%. În ziua următoare, situaţia avea să fie total inversă, conservatorii fiind în topul alegătorilor cu 36%, iar laburiştii fiind doriţi de doar 32%.

Parlamentul a fost dizolvat, iar campania a început oficial, cu Cameron acuzând laburiştii că plănuiesc o creştere cu £3.000 a impozitării fiecărei familii, în timp ce Miliband a trasat cu claritate poziţia partidului său în problema UE, într-un articol în Financial Times.

Miliband spune că victoria conservatorilor reprezintă un pericol pentru piaţa muncii şi prosperitatea ţării, promiţând totodată că partidul său va readuce Marea Britanie la rolul său de lider în cadrul structurilor europene.

Nigel Farage, liderul Ukip, care speră să devină membru al parlamentului, a susţinut că partidul său este cel mai divers partid, reflectând destul de bine o Mare Britanie modernă.

 

Ukip nu vrea taxe pe autostrăzi

Partidul lui Farage ar anula taxarea de pe autostrăzi şi ar bloca introducerea altor taxe pentru folosirea drumurilor de viteză. În momentul de faţă, singura autostradă taxată este pe M6, lângă Birmingham, dar sunt şi altele în plan. Vara trecută, guvernul galez, sprijinit de Westminster, a anunţat intenţia de a introduce o taxă pentru folosirea autostrăzii M4, proiect ce ar fi finalizat în 2022.

Purtătorul de cuvânt al Ukip pe probleme de transport, Jill Seymour, a spus că Ukip va încerca să anuleze taxările existente. În apărare, Tom Fanning, preşedintele Midland Expressway Ltd, care are în administraţie autostrada M6, a acuzat Ukip că nu înţelege că autostrada este finanţată privat, că nu sunt folosiţi banii publici şi că taxarea face parte din înţelegere.

 

Imigranţii ilegali, deportaţi înainte de a face apel

Reforma ar însemna ca imigranţii care au intrat ilegal în Marea Britanie sau care au depăşit termenul de şedere legală să fie deportaţi imediat, fără a li se mai permite să facă apel la decizia de deportare. Planurile vor fi introduse de conservatori dacă vor fi realeşi şi ar împiedica mii de imigranţi să-şi mai prelungească şederea în UK.

Vor fi exceptaţi totuşi azilanţii şi imigranţii care ar suferi în mod “ireversibil” dacă ar fi trimişi înapoi într-o ţară periculoasă.

 

Engleza, obligatorie pentru beneficii

Aceeaşi conservatori promit că dacă vor fi realeşi vor înăspri sancţiunile conform cărora imigranţilor care refuză să înveţe limba engleză li se taie din beneficii. Printre beneficiile pe care conservatorii urmăresc să le taie ar fi ajutorul social pentru casă (se pot primi până la £400 pe săptămână), respectiv în caz de boală.

Doctorii şi asistentele vor avea obligaţia de a direcţiona imigranţii nevorbitori de limbă engleză către cursuri de studiere a limbii.

Conform unui studiu, aproape 800.000 de imigranţi din Marea Britanie recunosc că nu stăpânesc bine limba engleză sau n-o vorbesc deloc.

 

Popularitatea UE în scădere

Majoritatea britanicilor sunt eurosceptici! 62% dintre ei doresc ca UK să părăsească structurile europene sau cel puţin puterea birocraţilor de la Bruxelles să scadă. Sondajul anual arată că sentimentele anti-UE ale britanicilor sunt la un nivel mai ridicat faţă de momentul alegerilor anterioare, creşterea popularităţii Ukip fiind unul dintre efectele acestei schimbări.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!