ÎN GURA PRESEI BRITANICE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 10 august 2015

foto_prima_pag_593_1

Am putea spune că în ultima vreme nu a fost zi în care românii și România să nu apară titrate în mass media britanică. De bine sau (mai mult) de rău, s-a scurs cerneală cu referire, cu intenție, cu răutate, cu ignoranță, cu obișnuință dar și cu obiectivitate la adresa românilor stabiliți în Regatul Unit. Și nu neapărat aici!

La o simplă căutare în topul ziarelor britanice, știrile despre NOI nu contenesc să umple paginile ziarelor. Titluri tendențioase, articole trase de păr, reportaje de calitate, anchete serioase și documentare reale cu protagoniști români sunt acum peste tot în The Sun, Daily Mail, The Guardian, The Times, The Daily Express, The Mirror, The Telegraph, The Independent. Astfel, ne-am propus să descoperim modul în care suntem priviți, în funcție de poziția fiecărei publicații în parte și după felul în care au fost abordate articolele care au ca subiect… românii! Și asta, bineînțeles, pentru ca cititorii noștri să poată să își aleagă sursa de informații în cunoștință de cauză.

 

 

Mass-media fără secrete 

 

Sectorul britanic de știri valorează astăzi mai bine de șase miliarde de lire sterline și are una dintre cele mai vechi și bogate istorii din lume. De la inaugurarea primei prese de tipar din Marea Britanie în 1476 și până la înființarea organizației de reglementare a presei „The Independent Press Standards Organisation” anul trecut, mass-media din Regatul Unit a fost martora schimbărilor politice și sociale de-a lungul secolelor, urmărind principiile unei informări corecte a publicului și ale unei prese libere, fără interese.

Totuși, mass-media de astăzi sunt supuse unor alianțe sau afilieri politice care le dictează abordarea știrilor. Chiar dacă principiul unei informări corecte le guvernează redacțiile, ziarele britanice adoptă fiecare, după tradiție sau voința celor care le dețin, diverse perspective asupra felului în care scriu. Dacă publicul autohton este obișnuit să identifice tonul alarmant al unui tabloid în comparație cu tonul calm al unei publicații serioase, nu la fel putem spune despre publicul nou al ziarelor, și anume migranții din alte țări.

În următoarele rânduri încercăm să clarificăm poziția fiecărei publicații din topul ziarelor britanice, pentru ca cititorii noștri să poată să își aleagă sursa de informații în cunoștință de cauză, așa cum o fac britanicii.

 

 

The Sun

 

Fondat în 1964, The Sun este un cotidian deținut astăzi de concernul afaceristului Rupert Murdoch, News Corporation. The Sun are cea mai mare circulație pentru un cotidian din UK, dar se preconizează că anul viitor va fi depășit de The Daily Mail. Cele aproximativ două milioane de copii zilnice aduc ziarului 5,5 milioane de cititori.

The Sun este un ziar tabloid de senzație, care va publica cel mai des informații despre celebrități și articole de interes uman, focusul pe politică fiind foarte slab. Afiliat Partidului Laburist pentru multă vreme, The Sun este în prezent un susținător al conservatorilor.

Ziarul și-a căpătat un renume pentru reportaje care s-au dovedit false, ulterior. De asemenea, The Sun este vestit pentru „Fata de la pagina 3”, unde în fiecare ediție era publicată fotografia unei femei topless. După campanii necontenite pentru abolirea rubricii, ziarul a renunțat la aceste fotografii în ianuarie 2015, după 40 de ani de „tradiție”. The Sun a fost prezent în știrile naționale și pentru arestul mai multor jurnaliști angajați ai ziarului care au fost arestați sub acuzația că au mituit ofițeri publici pentru informații.

 —————————————

„The Sun vrea să dea maselor circ, cum făceau romanii, le dădeau pâine și îi lăsau să vadă gladiatorii, toată lumea striga «Viva Cezar» și ei mureau de holeră. Acestea sunt sisteme de manipulare statale. Ei arată toate prostiile, femei cu pieptul gol și discuții despre sex. Un intelectual nu va citi niciodată ziarul The Sun.”

Ovidiu Șarpe, om de afaceri din Londra

—————————————

 

Românii din The Sun: „hoți” sau „cerșetori”

Noiembrie 2014 – Titlu: „O grămadă de fier vechi” – articol despre un român, muncitor la fier vechi, care își cheamă familia în UK pentru că aici pot lua beneficii în valoare de peste 25.000 de lire pe an.

Decembrie 2013 – Titlu: „Cerșetori obraznici” – articol despre primii români care aveau să sosească în UK după ridicarea restricțiilor, cu declarații de la unii români care ar fi plănuit „să fure și să cerșească de la britanicii generoși”.

Decembrie 2012 – Titlu: „Românii și bulgarii se pregătesc să vină la o viață de beneficii în UK” – articol despre „o armată de șomeri români și bulgari care se pregătește să invadeze Marea Britanie”

—————————————

Jurnaliștii de la The Sun sunt „oportuniști, pentru că folosesc un moment în timp și câteva exemple negative ca să creeze și să dezvolte opinii nu tocmai măgulitoare la adresa unei comunități respectabile și care evoluează rapid – comunitatea românească. Păcat… sper să afle curând că s-au înșelat.”

Mihaela Pădure, avocat

—————————————

 

 

Daily Mail

 

uk_daily mail8_1_1

Daily Mail este al doilea ziar ca tiraj din Regatul Unit, având un ton mai de mijloc în ceea ce privește jurnalismul de senzație. Deși tot un tabloid, Daily Mail nu a fost implicat în așa de multe scandaluri ca și The Sun.

Daily Mail are o istorie mai lungă, fiind înființat în 1896 și dedicat proaspetei burghezii apărute în urma școlarizării în masă. Ziarul a fost primul care a atins tirajul de un milion de copii pe zi și este singurul ziar din Marea Britanie care are mai mult de jumătate din cititori de sex feminin.

Daily Mail este deținut de corporația Daily Mail and General Trust, care mai deține ziare precum Metro și are multe alte divizii în sfera transferului de informații. Ziarul este un susținător tradițional al Partidului Conservator.

—————————————

Daily Mail are o îndelungă experiență în a prezenta sau crea articole alarmiste în care tot felul de străini vin în Marea Britanie pentru a „fura” slujbele britanicilor și a înșela generosul sistem de securitate socială. De asemenea, toți acești imigranți creează presiuni tot mai mari asupra serviciilor publice, care funcționează tot mai prost din cauza lor (fără a se menționa lipsa de investiții în școli și spitale, sau restructurările de buget și personal). Această imagine nu aparține în mod exclusiv cotidianului Daily Mail, ci majorității tabloidelor.”

Ramona Mitrică, director al editurii Profusion și al Festivalului de Film Românesc la Londra

—————————————

 

Românii în Daily Mail: „homeless” și „infractori”

Iunie 2015 – Titlu: „Migranți fără casă dorm în vecinătatea Buckingham Palace” – articol despre migranți fără adăpost ilustrat cu fotografii cu persoane ce par a fi de etnie rromă. Autorul articolului nu s-a informat ce naționalitate au respectivii, dar conținutul articolului face referire la românii care dorm la Marble Arch.

Februarie 2015 – Titlu: „Românii au șanse de opt ori mai mari să intre în închisoare decât britanicii” – articol despre statisticile celor închiși în penitenciarele britanice cu accentul pe faptul că migranții au șanse mult mai mari să intre la închisoare. Românii sunt prezentați a fi pe primul loc la furt, spargeri și fraudă.

Iunie 2014 – Titlu: „Numărul românilor fără adăpost din Londra s-a triplat și 2.000 sunt arestați în timp de trei luni” – articol despre „bande de români care cerșesc și dorm în centrul metropolei la Hyde Park și Marble Arch”

—————————————

„Daily Mail minte fără niciun fel de jenă, în titlurile pe care le afișează. De foarte multe ori s-a demonstrat acest lucru. Au fost condamnați chiar de către Independent Police Complaints Commission în trecut pentru materialele neadevărate pe care le-au publicat.”

 Tommy Tomescu, președintele Romanian Dental Society in the United Kingdom

—————————————

Decembrie 2013 – Titlu: „Nu mai sunt locuri! Zboruri și autocare către UK rezervate în totalitate de români și bulgari” – articol despre „invazia” românilor care, ulterior, a fost criticat pentru răspândirea de informații false legate de venirea românilor la ridicarea restricțiilor de muncă.

Iunie 2013 – Titlu: „Bande de români responsabile pentru 92% din furturile de la bancomate” – articol ce citează rapoarte ale poliției care indică o creștere la furturile din bancomate, iar indiciile duc la români.

2007 – 2012 – aparițiile românilor în ziar se concentrează pe criminalitate: o familie de români care fură de la călătorii adormiți în trenuri, o tânără româncă forțată la prostituție, români care fură metale pentru fier vechi și alte cazuri.

 —————————————

Daily Mail este „un ziar de mijloc, un ziar popular. Ei scriu că vor să taie beneficiile; să le taie, că românii muncesc. Ei scriu lucruri de senzație ca să vândă ziare.”

Ovidiu Șarpe, antreprenor

—————————————

 

 

The Guardian

 

Cotidianul The Guardian face parte din presa de calitate, categorie denumită „broadsheets” (ziare mari), datorită formatului mai mare al paginii. Fondat în 1821 în Manchester, a devenit ziar național după 1960. Din același concern face parte și săptămânalul The Observer, ziarele fiind deținute de un trust care le oferă independență financiară.

The Guardian se autodescrie ca o publicație de centru-stânga și a susținut în genere Partidul Laburist, oscilând la Partidul Liberal-Democrat în 2010 și revenind la laburiști. Ediția tipărită împreună cu cea online au mai mult de 9 milioane de cititori.

 

The Guardian vede medicii, studenții, prejudecățile

Martie 2015 – Titlu: „Ambasadorul român dezamăgit de seria Channel 4 despre migranți” – este oferită părerea ambasadorului Ion Jinga despre documentarul difuzat de Channel 4 numit „The Romanians are coming” care a fost judecat drept discriminatoriu

Decembrie 2014 – Titlu: „Imigrația din România și Bulgaria nu a crescut subit după ridicarea restricțiilor” – se relatează studiile făcute de Migration Observatory care contrazic predicțiile făcute de politicienii de dreapta că Marea Britanie va fi invadată de români și bulgari după ianuarie 2014

Ianuarie 2014 – Titlu: „Românii și bulgarii reacționează la furia din discursul imigrației” – articol care oferă o voce românilor și bulgarilor în contextul ridicării restricțiilor și a campaniei de presă împotriva imigrației, desfășurată în lunile dinaintea lui ianuarie 2014

August 2012 – Titlu: „Întârzierea permiselor de lucru pentru studenții români pune absolvirea sub risc” – articol despre studenții români care au probleme cu eliberarea actelor de către Autoritatea pentru Imigrație, a căror întârziere înseamnă că studenții nu pot să își facă stagiatul în diferite industrii.

2007 – 2012 – articole care ilustrează problemele întâmpinate de români ca migranți și prejudecățile de care se lovesc: exploatarea migranților, clarificarea termenilor „român” și „rom”, români care au fost victimele unui atac rasist.

—————————————

The Guardian sunt cei care „vor prezenta de ce prințul Charles are case în România și de ce îi place așa de mult la noi. Ei vor prezenta faptul că mulți turiști britanici vin în România. Presa britanică este strict împărțită pe clase sociale. Fiecare clasă socială citește alt ziar iar ziarele serioase nu îi vor critica pe români.”

Ovidiu Șarpe

—————————————

 

 

The Times

 

Publicația The Times este una dintre cele mai respectate din Marea Britanie, având o istorie de aproape 230 de ani. Este prima publicație cu acest nume care, ulterior, a devenit foarte popular pentru ziare din întreaga lume. The Times este deținut astăzi de News Corporation, concernul media al magnatului Rupert Murdoch (la fel ca și The Sun).

Ziarul reprezintă o parte din structura politică a Marii Britanii, supraveghind cu un ochi critic schimbările din sfera politică a țării. The Times este o publicație moderată din punct de vedere politic, fiind citită în mare parte de suporteri ai conservatorilor, dar în mare măsură și de laburiști și liberal-democrați. Ziarul a susținut cu preponderență Partidul Conservator și este renumit pentru analiza calculată și academică din articolele sale.

 

The Times vede una bună, una rea

Iunie 2015 – Titlu: „Români care fură din camioane ce merg cu 80 km la oră” – articol despre noi metode folosite de bande de români în ceea ce poliția numește „furt organizat”.

Ianuarie 2014 – Titlu: „Programul de ucenici al prim-ministrului ajunge la români” – o analiză a recrutării tinerilor români direct din România pentru a lucra în Marea Britanie prin programele de ucenicie destinate tinerilor britanici. Aceste programe ajută la calificarea la locul de muncă și sunt „vânate” de tinerii români.

Decembrie 2013 – Titlu: „Britanicii leneși îi lasă pe români să le ia locurile de muncă” – prezintă comentarii ale ministrului român al muncii la acea vreme, care îi acuză pe britanici de xenofobie și îi prezintă pe migranții români ca foarte utili societății britanice.

Martie 2012 – Titlu: „Se tăvălesc în bani – fraudatorii de la bancomate au furat 35 milioane de lire” – articol despre câțiva români care furau datele personale de pe cardurile introduse în bancomate, ilustrat cu o fotografie găsită de poliție în telefonul mobil al unuia dintre suspecți, în care acesta și-a pozat copilul într-o „baie” de bancnote de lire sterline.

—————————————

 „The Times este considerat, fără doar și poate, ca fiind vocea clasei conducătoare – «the Establishment», fiind jurnalul de marcă pentru anunțuri de nunți, botezuri și alte evenimente ale «upper class». Independența jurnalistică este la mare preț, dar unii observatori ai presei văd, uneori, intereferențe din partea trustului de presă proprietar, în special când este vorba de interesele acestuia. Atitudinea față de imigrare tinde să fie refractară, dar nu într-atât încât să publice povești alarmiste despre imigranți.

Ramona Mitrică

—————————————

 

 

Tirajul celor mai mari ziare din Regatul Unit

 

Ziar 2015 2014 2013 2012 2011 2010
The Sun 1.978.702  2.213.659 2.409.811  2.582.301 3.001.822  3.006.565
Daily Mail 1.688.727  1.780.565 1.863.151  1.945.496 2.136.568  2.120.347
Daily Mirror 992.235  992.256 1.058.488  1.102.810 1.194.097  1.218.425
Evening Standard TBA  805.309 695.645  699.368 704.008  601.960
Daily Telegraph 494.675  544.546 555.817  578.774 651.184  691.128
Daily Express 457.914  500.473 529.648  577.543 639.875  674.640
Daily Star 425.246  489.067 535.957  617.082 734.311  779.376
The Times 396.621  384.304 399.339  397.549 457.250  508.250
Financial Times 219.444  234.193 275.375  316.493 383.067  390.315
Daily Record 203.725  227.639 251.535  291.825 306.872  323.831
The Guardian 185.429  207.958 204.440  215.988 279.308  302.285
The Independent 61.338  66.576 76.802  105.160 185.035  185.815

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!