ÎN GURA PRESEI BRITANICE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 10 august 2015

uk_reading newspaper_tube2_1

 

Prea multă cerneală… pentru români

 

Românii au fost deseori, dar mai ales în ultimii ani, cap de afiș pe paginile multor publicații britanice. Cele mai multe titluri care au apărut în ziarele din Marea Britanie i-au pus pe aceștia într-o lumină… deloc bună. S-a scris extrem de mult despre noi, s-a citit mult și s-a judecat și mai mult. Tot ce a însemnat negativ la adresa românilor a fost deliciul multor jurnaliști din presa britanică.

Și totuși, în timp ce tabloidele au scris îngroșat, pe prima pagină și în exclusivitate, orice titlu în care românii aveau orice mică implicare, publicațiile serioase publicau povești reale ale medicilor, studenților și constructorilor care încercau să arate partea pozitivă a românilor și a României… Iată mai jos titlurile care ne-au ridicat și ne-au înjosit de-a lungul ultimilor ani în presa britanică.

 

 

Daily Express

 

Daily Express este un ziar național, cotidian tabloid, în Regatul Unit. Titlul pilot este Express Newspapers, o filială a Northern & Shell (deținută în totalitate de către Richard Desmond).

În martie 2014, a avut un tiraj mediu zilnic de 488.246. În ultimii ani, Daily Express a devenit un adept al UKIP, care acționează ca un susținător financiar.

În anul 2013, ziarul a lansat o „cruciadă” împotriva noilor reguli ale Uniunii Europene în ceea ce privește migrația din Bulgaria și România. Prima pagină a publicației de joi, 31 octombrie 2013, a avut titlul „Marea Britanie este plină și sătulă. Alăturați-vă cruciadei Express pentru a opri un nou val de migranți români și bulgari”. Atunci, University Aberystwyth Student Union a anunțat o interdicție privind vânzarea ziarului. Lider UKIP, Nigel Farage, a declarat că a semnat petiția și a cerut și altora să facă același lucru. Până în prezent, 150.000 de oameni au semnat petiția.

 

Românii din Daily Express:

„hoți”, „criminali”… sau „prostituate”

Iată mai jos titlurile cele mai recente, dar și cele mai răsunătoare din tabloidul britanic:

Iulie 2015 – Titlu: „O studentă româncă a fost refuzată să se cazeze la un hotel britanic, pentru că recepționista a crezut că este prostituată” – Hotelul în care tânăra rezervase camera online a introdus o politică de triere a oaspeților după ce a descoperit că unele românce foloseau camerele pentru prostituție.

Iulie 2015 – Titlu: „NOTĂ: Mai mulți romi folosesc monumentele britanice pe post de masă”. Introducerea articolului spune următoarele: „Plimbați-vă în vestul Londrei, în timpul verii, și o să vă aflați într-o lume interlopă în care copiii cerșesc, au loc furturi agresive din buzunare și în jur sunt oameni care dorm pe stradă”.

Iulie 2014 – Titlu: „Un imigrant român: Vreau să fac 40.000 de lire din beneficii – restul voi fura.” – Un articol despre un imigrant ROMÂN care dezvăluie planurile sale: de a fura £40,000 din banii contribuabililor britanici prin obținerea de beneficii după sosirea sa în Marea Britanie.

Ianuarie 2014 – Titlu: „Beneficii din Marea Britanie, venim! Marea BRITANIE va fi lovită astăzi de primul val de imigranți români și bulgari dornici să profite de avantajele noastre finanțate de contribuabili”.

Noiembrie 2013 – „Imigrația în masă distruge o mare parte a națiunii noastre. De la începutul lunii ianuarie, toate restricțiile vor fi ridicate în materie de imigrare în Marea Britanie pentru Bulgaria și România. În conformitate cu legile liberei circulații din Uniunea Europeană, cele 28 de milioane de cetățeni ai acestor două țări vor avea dreptul legal să se stabilească aici”, scriau jurnaliștii de la Daily Express în noiembrie 2014.

—————————————

„Cred că publicația The Daily Express încearcă să exploateze slăbiciunile oamenilor neinformați și face propagandă de dreapta.”

Tommy Tomescu, președintele Romanian Dental Society in the United Kingdom

—————————————

 

 

Daily Mirror

 

Daily Mirror este un ziar britanic național de scandal fondat în 1903. Acesta este deținut de compania-mamă Trinity Mirror. Din 1985 până în 1987 și din 1997-2002, numele său a fost, pur și simplu, The Mirror (Oglinda).

În martie 2014, a avut un tiraj mediu de imprimare de 962.670/zi. Inițial a fost dedicat cititorilor clasei de mijloc, iar după 1934, a fost transformat într-un ziar pentru clasa muncitoare în scopul de a atrage un nou public larg. The Mirror a avut o serie de proprietari.

 

Românii: „Buni, dar răi!”

Românii sunt tratați în Daily Mirror și pozitiv, dar și negativ. Articolele publicate de-a lungul timpului au fost de ambele părți. De cele mai multe ori, titlurile nu conțin cuvântul „român”.

Iunie 2015 – Titlu: „România este din ce în ce mai des pe listele de călătorii ale britanicilor” este un alt titlu apărut în The Mirror. Articolul arată că, potrivit unor cifre guvernamentale, peste 340.000 de locuitori din Marea Britanie au călătorit în țările din Europa Centrală anul trecut, dublu față de numărul celor care au făcut acest lucru în 2010.

Mai 2015 – Titlu: „Un imigrant prins la furat a fost scutit de la deportare după ce le-a spus polițiștilor că a venit în Marea Britanie pentru a-și căuta de lucru ca păstor”. În articol se face referire la un imigrant român care a fost prins la furat din magazine și căruia i s-a permis să rămână în Marea Britanie, după ce a pretins că a călătorit într-un oraș Lancashire pentru a găsi de lucru ca păstor.

August 2014 – Titlu: Southampton a confirmat că a semnat contractul cu fotbalistul Florin Gardoș.” Fundașul Florin Gardoș a semnat mutarea lui de la Steaua București la stadionul St. Mary, într-o afacere care-l va ține pe coasta de sud până în 2018.

Februarie 2014 – Titlu: „Sub acoperire: O anchetă șocantă relevă comerțul sexual de fete cumpărate în România și vândute ca prostituate în Marea Britanie”. În introducere, jurnaliștii britanici scriau: „Unul dintre șefii bandei ne-a spus: «Anglia a deschis porțile și nu pot face nimic … cumpăr aceste fete pentru 500 de lire fiecare, ele vor avea 20 de clienți pe zi, fără nicio problemă»”.

Decembrie 2013 – Titlu: „David Cameron ia măsuri noi, înainte ca restricțiile împotriva românilor și bulgarilor să fie ridicate.” Materialul făcea referire la orice persoană din Uniunea Europeană care vine în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă și care va trebui să aștepte trei luni înainte de a putea solicita beneficii.

—————————————

 „Nu sunt un cititor al acestei publicații, dar consider că este bine dacă se prezintă imaginea reală a românilor, dar, din păcate, de multe ori nu se întâmplă acest lucru.”

Tommy Tomescu

—————————————

 

 

The Daily Telegraph

 

The Daily Telegraph este un cotidian publicat la Londra de către Telegraph Media Group și se distribuite pe întreg teritoriul Regatului Unit și la nivel internațional.

Ziarul a fost fondat de Arthur B. Sania în iunie 1855 ca The Daily Telegraph și curier, iar din 2004 a fost deținut de David și Frederick Barclay. În martie 2014 a avut un tiraj zilnic de 523.048 de exemplare.

 

De la regalitate la răufăcători

Prinț și cerșetor, articolele apărute în Daily Telegraph sunt obiective și lipsite de exagerări, spun românii care citesc aceste publicații.

Marite 2015 – Titlu: „Un imigrant român a fost prins furând din magazine chiar din primele sale zile în Marea Britanie”.

Februarie 2015 – Titlu: „Patru români, condamnaţi pentru că au furat monede în valoare de 350 de lire, aruncate de turişti la Turnul Londrei.” Banii furați erau destinați pentru Royal British Legion și au fost returnați de poliție după ce oamenii au fost prinși, scriau jurnaliștii de la The Daily Telegraph.

Mai 2014 – Titlu: „Prințul Charles: pe strada regală către Transilvania” titrau jurnaliștii de la The Telegraph după o vizită a moștenitorului coroanei regale în România. „Ar putea un colț idilic al Europei să ofere lecții de viitor Marii Britanii? Prințul de Wales și susținătorii săi așa cred” erau atunci primele rânduri ale articolului despre Transilvania prințului Charles.

Noiembrie 2013 – Titlu: „Împrumuturile pentru studenții români și bulgari au fost sistate”, un articol referitor la împrumuturile pentru studenții din cele două țări, ce fost înghețate după un val „suspect” în numărul înscriere la colegiile britanice.

Martie 2013 – Titlu: „Marea Britanie nu este prima opțiune pentru românii care vor să plece din țară.” Nicolae Rațiu, președintele Fundației Rațiu, a declarat că românii ar merge mai degrabă în Italia, Spania sau Franța, care sunt, cultural, mult mai asemănătoare, într-un articol referitor la valul de români așteptați în UK.

—————————————

 „Este un ziar care în trecut ne-a atacat de foarte multe ori, dar în prezent, publică articole care prezintă o imagine mai bună a românilor. Nu putem uita că unul dintre cei care au editorial în The Telegraph este Nigel Farage, care a atacat românii în repetate rânduri.”

Tommy Tomescu

—————————————

 

 

The Independent

 

The Independent este un ziar publicat în Londra de către Print Independent Limited, deținut de Alexander Lebedev din 2010. Alintat Indy, The Independent a fost lansat în 1986 și este unul dintre cele mai tinere cotidiene naționale din Marea Britanie.

A fost numit ziarul național al anului 2004, la British Press Awards. The Independent este considerat ca provenind din politica și cultura de centru-stânga, dar tinde să ia o poziție pro pe piața problemelor economice. Acesta nu s-a afiliat cu niciun partid politic. Publicația în sine era descrisă inițial ca „liber de partid politic, liber de influența patronilor”, un baner care a apărut pe prima pagină a ediției sale și care a fost abandonat în septembrie 2011.

În iunie 2015, a avut un tiraj mediu zilnic de doar 58.000 de copii.

—————————————

„Am o părere împărțită. Au prezentat și materiale pozitive, dar și negative din viața est-europenilor, dar și a românilor.”

Tommy Tomescu

————————————–

Articolele din The Independent în care apar românii sunt destul de rare. Jurnaliștii acestei publicații redau doar poveștile reale, fără a scoate în evidență țara din care provin autorii subiectelor lor.

Iunie 2015 – Titlu: „Exclusiv – Adevărata poveste de imigrant. Marea Britanie: Cum a dat Bucureștiul pentru Londra” este titlul unui articol apărut în The Independent care relatează un extract din noua carte a lui Emily Duncan despre migranți. Articolul face referire la un român pe nume Mihai care a renunțat la București pentru Londra. Articolul a fost publicat în iunie 2015.

Februarie 2014 – Titlu: „Noi nu asociem Marea Britanie cu huliganii. Românii se simt neîndreptățiți de către mass-media britanică” este un titlu, dar și un amplu material realizat de jurnaliștii de la The Independent despre poveștile de succes ale unor români care au muncit din greu pe meleagurile britanice pentru a reuși pe plan profesional și care simt că imaginea românilor a fost afectată în repetate rânduri din cauza articolelor negative apărute în ziarele britanice. Românii intervievați de către jurnaliștii de la The Independent au fost doctorul Felicia Elena Buruiană, PhD ST3 Obstetrică și Ginecologie, și George Bețianu, om de afaceri.

Ianuarie 2014 – Titlu: „Mai puțin de 30 de persoane au venit în Marea Britanie de când au fost ridicate restricțiile, a spus ambasadorul României”.

 

—————————————

 „S-a scris mult, nejustificat şi nedrept”

„În opinia mea, presa este în mare parte sub influențe politice, și are ca scop manipularea populației, respectiv a cititorilor săi, într-un sens sau altul. În același timp, nu trebuie să uităm că presa își dorește să supraviețuiască în această lume atât de competitivă și de bogată informațional, încât se scrie ceea ce vinde. Este trist că s-au accentuat aceste curente xenofobe și rasiste, nu numai la adresa românilor. Întrucât fenomenul imigrației a fost un subiect forte în campania electorală, și în luptele politice, s-a scris mult, nejustificat și nedrept mai ales în segmentul de presă cu orientare de dreapta și extrema dreaptă.

Noi, ca și cetățeni care trăim și muncim în Marea Britanie, nu putem decât să dovedim contrariul prin a ne comporta corect, civilizat, frumos, și să anihilăm impresiile false ori de câte ori ni se oferă posibilitatea.”

Dr Felicia Elena Buruiană, PhD

ST3 Obstetrics and Gynaecology

—————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!