În „război” cu vecina britanică

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 3 aprilie 2016

femeie-curioasa

O britanică trecută de 50 de ani, căreia îi place să bea vin roșu fără măsură, face „zile fripte” unei familii de tineri români stabiliți în Marea Britanie de doar un an de zile. Aceștia reclamă comportamentul agresiv al femeii la beție și susțin că se tem pentru siguranța celor doi copii ai lor minori.

 

„Totul a fost bine și frumos” …

Scutaru Nicolae a venit în Marea Britanie singur, în luna ianuarie a anului trecut. „Am venit în UK anul trecut în luna ianuarie 2015, ca să muncesc și să îmi ajut părinții care sunt bolnavi. Mi-am luat o casă în chirie, ca pe parcurs să pot să îmi aduc aici și familia. După toate eforturile făcute, am reușit să am soția lângă mine și copiii. Am doi copii, băiatul de trei ani și fata de zece luni”, povestește Nicolae, care ne-a dezvăluit că s-a stabilit la Banbury, localitate din comitatul Oxfordshire, nu departe de renumitul centru universitar Oxford.

Bărbatul și-a găsit repede de lucru la o fabrică din localitate, unde se produc scaune pentru autoturisme. „La început, când am venit, eu eram singurul român care lucra acolo. Mai erau muncitori din estul Europei, dar majoritatea erau unguri sau polonezi. Acum sunt tot mai mulți români”, ne mai mărturisește Nicolae.

Viața în Regatul Unit le-a părut bună și promițătoare tinerilor originari din România, care au mai trăit și în Italia. Dar bucuria lor nu a durat mult…

„Totul a fost bine și frumos până când am cunoscut-o pe vecina noastră pe nume Karen Finn. Stă într-o locuință cu intrarea față în față cu ușa noastră”, continuă povestea lui Nicolae Scutaru.

 

Vecina cu două fețe

Românul o descrie pe vecina sa britanică drept „o doamnă de peste 50 de ani” care pare „femeie serioasă”. El recunoaște că s-au înțeles foarte bine cu ea la început și că au beneficiat de mai multe ori de ajutorul acesteia. „Această doamnă ne-a ajutat foarte mult cu documentele pentru copii. Recunosc că ne-a ajutat cu lucruri pentru casă și cu hăinuțe la copii.” Nicolae își amintește cum vecina lor a stat timp de două ore la telefon ca să ceară beneficii sociale pentru tânăra familie. „Tot ea a fost cea care a insistat să cerem beneficii sociale, că noi nu știam nimic despre acest lucru.” Karen Finn le-a mai dat tinerilor români un cărucior pentru copii, perdele, hăinuțe pentru cei mici…

Românii au fost încântați, la început, de noua lor „prietenă”. „Dar ne-am înșelat. Nu știam că, de fapt, ea este cu totul altă persoană. Și spun asta din cauză că ne creează probleme, mai ales când bea. Îi place să bea numai vin roșu”, precizează Nicolae.

El povestește cum vecina lor își schimbă total comportamentul atunci când consumă băuturi alcoolice, iar acest lucru se întâmplă foarte des. „Să vă dau doar câteva exemple: ne bate în ușă cu pumnul, aruncă cu mere, banane și alte lucruri ciudate în ușa noastră, scuipă, ne pune bilete cu amenințări în cutia poștală…”

————————————–

„Dar unde este dreptatea? O să îmi găsesc copiii și soția bătuți în casă și speriați că nu se face dreptate… La asta o să se ajungă mai târziu.”

Nicolae Scutaru, un român în conflict cu vecina sa britanică

————————————–

 

„Stau numai cu frică…”

Tinerii români au ajuns să nu se mai înțeleagă deloc cu vecina lor britanică, aparent prietenoasă și oricând gata să îi ajute. „Nu ne mai înțelegem cu ea. Ba chiar ne-a scris un bilet în care ne cerea să îi dăm înapoi toate lucrurile pe care ni le-a dat sau, dacă nu le mai avem, să i le plătim. Iar eu le-am strâns pe toate și i le-am dat înapoi. Noi am venit aici să muncim și ea ne face numai necazuri”, susține cu supărare Nicolae Scutaru.

Bărbatul spune că vecina lor este uneori atât de agresivă și are un comportament așa de ciudat, încât tinerii se tem pentru siguranța lor și a copiilor lor. Nicolae mărturisește că se teme pentru familia sa și că nu știe ce soluție să adopte: „Eu, ca un simplu om, ce pot să fac? Să stau să păzesc noaptea la ușă? Sau să stau să filmez cu telefonul ca să le demonstrez polițiștilor că nu eu o deranjez, ci dimpotrivă, eu sunt cel deranjat? Nu ne crede nimeni… Stau numai cu frică și când sunt la muncă, din cauza acestei femei. Nici la muncă nu mă pot duce liniștit… Îmi este frică să nu pățească ceva soția și copiii.”

 

Apel la poliție

Românul Nicolae Scutaru susține că a fost nevoit să se adreseze de nenumărate ori polițiștilor din localitate, dar fără rezultat. „Anul trecut am chemat poliția, tot din cauza ei. Și nu i-au făcut nimic. Au spus că vor dovezi. Și ea nu încetează cu bătutul în ușă și cu urletele.”

El mai spune că a apelat la secția de poliție de patru ori, în ultimele două săptămâni, pentru ca un echipaj să se deplaseze din nou la locuința lor și să constate cele întâmplate. „Am apelat la organele de poliție din zona unde locuim, în localitatea Banbury. Au venit și le-am arătat toate foile cu amenințări pe care ni le-a băgat vecina în cutia poștală. Le-am spus că ne deranjează… Au stat de vorbă și cu noi și cu ea, dar parcă nu ne cred. Zic că nu au dovezi.”

Nicolae le-a oferit și soluții ofițerilor de poliție: „Eu le-am spus organelelor de poliție să vină să monteze o cameră de luat vederi, dar nu mi-au dat niciun răspuns. Poate nu ne cred, nu știu…”

Acum, românul nu mai crede în poliția britanică, deși ultima oară când soția sa a fost la secția de poliție din Banbury, cineva le-a promis că dacă încă o dată vor fi deranjați, vecina lor „va fi arestată”… Nicolae Scutaru este decis să se adreseze Ambasadei României la Londra, unde a auzit el că sunt „niște polițiști români”. Și atunci, „poate se va face dreptate”!

————————————–

„Vă rog din tot sufletul să ne ajutați să fim protejați de această femeie. Vă rugăm, este urgent!”

Nicolae Scutaru

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “În „război” cu vecina britanică”

  1. Sabin Iorga Spune:

    Serios domnule ?
    Cumpara-ti o camera si filmeaza tot. Ce-i asa de greu ? Ia-ti un reportofon … Fa ceva, nu te mai plange !

Spune-ti si tu parerea!