În sfârșit, DNA ascultă diaspora

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 12 octombrie 2015

Nimeni nu se mai aștepta ca „dosarul diaspora” să mai iasă vreodată la lumină. Adică, vorba aceea, oficial ne mergea bine, ne resemnaserăm cu gândul că asta a fost, cum nu s-a întâmplat nimic

niciodată la o încălcare flagrantă a legii nu se va întâmpla nici acum, așteptările noastre la normalitate se cam stinseseră și urmăream știrile cu un aer absent, încercând să ne camuflăm cumva dezamăgirea. Și iată, pe nepusă masă, dosarele votului din diaspora încep să se deschidă. Asta nu înseamnă neapărat că ele vor fi și soluționate, căci ansamblul fenomenului  electoral din noiembrie 2014 este extrem de complicat, iar DNA are, acum, o primă activitate de investigații în exteriorul țării. Nu își depășește jurisdicția, fiindcă vorbim despre misiuni diplomatice ale României, deci de teritorii românești, cu diplomați și funcționari români, care, oricâtă imunitate diplomatică ar avea, se supun tot legilor României. Această investigație, dacă chiar se întâmplă să fie declanșată pe scară largă, e o premieră absolută pentru justiția românească. Niciodată aparatul nostru diplomatic n-a făcut obiectul vreunei anchete, fie ea cât de benignă. Cazuri răzlețe, desigur, putem găsi, dar o anchetă extinsă niciodată.

Diplomația a fost, până acum, un domeniu socotit a fi de elită, deși elitele din alte vremuri s-au stins demult, iar altele noi întârzie să apară. Ceea ce nu înseamnă că viața în diplomație ar fi ușoară sau că nu am avea oameni de valoare și în acest domeniu. Numai că, asemeni întregii societăți românești, și acesta este supus furtunilor politice și oportunismelor de tot felul. Cu bune și cu rele, diplomația noastră funcționează onorabil, uneori fiindcă șefii de misiuni și echipele lor chiar muncesc, aducând în realitate arhitecturi complexe de relații și contacte care dau roade în economie, educație, cultură, în general în prezența României în lume. Alteori, diplomația noastră funcționează onorabil doar fiindcă cei care o reprezintă se feresc de greșeli, cu riscul de a nu face mare scofală pe unde se află. Un lucru, însă, e în mare parte scăpat de sub controlul guvernamental și de sub cel al unor zone diplomatice: diaspora românească. Aceasta e necunoscuta care a răsturnat rezultatul ecuației alegerilor din noiembrie și care joacă un rol din ce în ce mai pregnant în tot ce se întâmplă în afara granițelor țării. E și firesc. Diaspora e o realitate care abia prinde contur pentru clasa noastră politică. Dar ea cuprinde, în nucleul ei, întreaga Românie. Cu disperările și sărăciile ei, cu eșecurile ei, dar și cu voința ei uriașă, cu impecabila ei prestație profesională, cu performanțele ei răsunătoare, cu inteligența, cu bunul simț, cu experiența și frumusețea ei, contrabalansate de perpetua tristețe din background. Tristețea de a nu fi cu cei apropiați și de a nu împărtăși bucuria succesului cu cei apropiați și totuși prea îndepărtați. Această diaspora complicată și profund românească are, acum, pentru prima dată, șansa de a cere socoteală pentru fărădelegile pe care le îndură de mulți ani din partea unor conaționali ajunși la putere.

Va duce, oare, DNA până la capăt uriașa investigație pe care abia o întrezărește? Va face, oare, justiția noastră, în al doisprezecelea ceas și pe baza probelor adunate de procurori, dreptatea pe care românii din afara granițelor o merită? Vom vedea. Deocamdată consemnăm începutul acestei investigații, care poate aduce surprize de proporții și schimbări majore pe eșichierul reprezentării noastre în străinătate.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!