În top la Bienala de la Veneția

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 18 mai 2015

Adrian Ghenie

Expoziția „Darwin’s Room”, realizată de pictorul Adrian Ghenie, o metaforă a istoriei recente, a tensiunii dintre lumea veche, plină de misticism și mistificare, și lumea nouă, a fost inclusă de presa internațională de profil în topul celor mai bune din cadrul Bienalei de la Veneția 2015.

Cu două zile înainte de deschiderea oficială a Bienalei de Artă de la Veneția, care a avut loc la 9 mai, Pavilionul României din Giardini a fost vernisat pentru presă și publicul specializat, în prezența artistului Adrian Ghenie și a curatorului Mihai Pop, relatează Mediafax.

Câteva sute de pasionați de artă au umplut Pavilionul României la vernisajul „Darwin’s Room”, aceștia felicitând artistul și inițiatorii proiectului pentru recuperarea mediului clasic al picturii într-o bienală dominată de new media.

La vernisaj au participat oficiali ai Ministerului Culturii (MC) și ai Institutului Cultural Român (ICR), comisarul expoziției, Monica Morariu, vicecomisarul Alexandru Damian, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Rudolf  Dinu și Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii.

 

Criticii, impresionați

Criticul de artă Scott Reyburn de la The New York Times a dedicat Pavilionului României o bună parte a articolului său despre Bienala de la Veneția, încheind cu o discuție cu Adrian Ghenie despre presiunile pieței de artă actuale și despre picturile sale cele mai recente, „cufundate în istorie europeană, îmbinând abstractul cu figurativul, raționalul cu iraționalul”.

Revista britanică de artă Apollo îl caracterizează pe Ghenie drept salvatorul picturii la această ediție a bienalei: „Pictura pare a fi o specie pe cale de dispariție în Giardini, anul acesta. E adecvat, astfel, faptul că Adrian Ghenie, unul dintre foarte puținii pictori expuși în pavilioanele naționale, l-a propus pe Darwin ca figură centrală a expoziției sale din Pavilionul României. (…) Punctul principal de interes al acestei expoziții va fi ce spun pânzele lui Ghenie despre capacitatea picturii însăși de a supraviețui și de a se adapta. (…) Pictură gesturală la cel mai înalt nivel.”

The Art Newspaper, Financial Times și Artsy recomandă, de asemenea, „Darwin’s Room” în topul expozițiilor care nu trebuie ratate la această bienală.

„Camera lui Darwin” este o metaforă a istoriei recente, a tensiunii dintre lumea veche, plină de misticism și mistificare, și lumea nouă, a progresului deseori golit de sens, definită de memorie și dorință, frământări și spectacol. Adrian Ghenie explorează pictural istoria recentă, văzută ca un „laborator extins al evoluției” ce cuprinde unele dintre ideile fundamentale ale omenirii dinainte și de după Darwin.

Într-un interviu recent, Adrian Ghenie a spus că, „deși ne găsim în anul 2015, o bună parte din omenire trăiește în paradigma iraționalului, într-un fel de Ev Mediu întunecat, chiar dacă avem la dispoziție tehnologii avansate. E lumea dinainte de Darwin, cu mijloacele de după el.”

 

Pavilion renovat

Arhitectura expoziției, gândită de Attila Kim, recreează o perioadă importantă de istorie a Pavilionului României, construit în 1938. Cele trei spații albe, despărțite de două interstiții întunecate, „restituie” pavilionului sălile originale și refac butaforic structura clasică, riguroasă a saloanelor de pictură. Sălile sunt conectate prin intermediul a două spații întunecoase, create în locul zidurilor originale, pentru a revela efemeritatea arhitecturii monumentale și a determina o abordare analitică a dialogului dintre picturile lui Adrian Ghenie și spațiul arhitectural care le pune în valoare.

Aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea Pavilionului a fost restaurată printr-o investiție majoră a artistului pentru a pune cât mai bine în valoare lucrările din această expoziție și pentru uzul artiștilor care vor reprezenta România în următorii ani.

Adrian Ghenie se numără printre fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, alături de alți reprezentanți remarcabili ai aceleiași comunități artistice, care a coagulat în ultimii ani unul dintre cele mai active spații culturale din România. Lucrările lui Adrian Ghenie sunt prezente în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Ghent).

Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența), printre altele.

„Darwin’s Room” este un proiect inițiat de Fabrica de Pensule (Cluj) în parteneriat executiv cu Asociația Film ETC. (București) și în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Artă și Design Cluj, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Editura Hatje Cantz (Germania), PACE Gallery (New York), Galerie Thaddaeus Ropac (Paris), Galerie Judin (Berlin), Tim Van Laere Gallery (Anvers), Galeria Plan B (Cluj, Berlin), Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România. Coordonatorul general al proiectului este Corina Șuteu.

Bienala de la Veneția este un eveniment de primă importanță în viața artistică internațională, încorporând expoziții și dezbateri din artă, film, muzică, teatru și arhitectură. Cea de-a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia se desfășoară între 9 mai și 22 noiembrie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!