ÎN UK ȚÂNȚARI, ÎN ROMÂNIA BONDARI

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 27 aprilie 2015

Diaspora romaneasca_In UK tantari, in Romania bondari1

 

Competiția lăudătorilor

 

Tradiționala „Luna cadourilor” care are loc în România în decembrie al fiecărui an a fost mutată în toiul primăverii, adică în aprilie,  pentru românii stabiliți în Marea Britanie. Aceasta este luna în care mulți dintre membrii comunității românești se întrec în cheltuirea banilor. „Huzurul” este generat de apropierea Sărbătorilor Pascale, când mulți dintre cei plecați în Regatul Unit se întorc în țara natală hotărâți să „facă impresie”. Este pentru unii cel mai potrivit prilej de a-și etala autoturismele, îmbrăcămintea, aparatura electronică și orice alte bunuri de valoare prin care, cred ei, se evidențiază statutul social superior sau nivelul înalt de trai.

Atitudinile prin care românii din străinătate încearcă să își afișeze cu ostentație bunăstarea materială atunci când își vizitează rudele din România nu reprezintă deloc un fenomen izolat, susține Nicolae I., un muncitor constructor care trăiește de aproape 11 ani în Marea Britanie. Acesta a fost de acord să ne dezvăluie câteva din observațiile sale privind comportamentul colegilor săi români de pe șantier atunci când sunt cuprinși de febra competiției „cheltuielilor de primăvară”.

 

O mașină în fiecare an, de Iepuraș

Autoturismele cu volan pe dreapta se află pe primul loc în topul cheltuielilor de sezon din preajma Sărbătorilor Pascale printre românii care au de gând să „rupă gura târgului”, atunci când își vizitează rudele din România. „Pe toate șantierele unde am avut ocazia să lucrez în UK în ultimii ani, peste tot am întâlnit români care, în luna aprilie, înainte de Paște, își cumpără mașină. Economisesc tot anul sume de 4-5.000 de lire sterline doar pentru a avea o mașină nouă cu care să se laude când se întorc în România când vine Paștele. Cred că în fiecare an întâlnesc cel puțin zece români care fac așa. Și se bazează pe faptul că, după data de 5 aprilie, în Anglia, se recuperează taxele pentru cei care au muncit un an în construcții. Și fiecare se așteaptă să primească înapoi câteva mii de paunzi de la stat”, ne-a povestit Nicolae.

Cei mai atrași de această formă de a ieși în evidență sunt constructorii tineri și necăsătoriți. „Mai ales tinerii cad în capcana cheltuielilor de primăvară. Ei sunt cei care își cumpără mașini scumpe cu volanul pe dreapta pentru a se lăuda cu ele în România. Iar după Paște, când revin la muncă, auzi numai povești exagerate. Fiecare dintre ei le spune prietenilor câte gagice au agățat. Tot timpul aud povești din acestea pe șantier”, insistă Nicolae I.

 

Problemele apar după…

Momentul marilor cheltuieli din aprilie coincide în mod fericit și cu încheierea anului financiar britanic, când o mare parte din constructorii români au dreptul să recupereze mii de lire sterline din banii care le-au fost reținuți sub formă de taxe pe parcursul a 12 luni. Problemele apar după ce sărbătorile trec, vacanța se termină și toți constructorii români revin pe șantierele din Marea Britanie.

„Așa că aprilie este o lună în care, întotdeauna, românii cheltuie bani mai mult decât își permit. Unii își petrec sărbătorile în România, alții se duc prin Spania, Italia sau Grecia, în țări unde au rude. Și cumpără nu numai mașini. Își iau lucruri scumpe, bilete de vacanță în locuri exotice și te miri ce își mai iau. Doar pentru a se da mari…”, apreciază Nicolae, unul dintre constructorii români. „După Paște încep să se vaite. Vin la muncă și trebuie să trăiască o săptămână sau uneori chiar două săptămâni, până când iau primul salariu. Și nu mai au bani. Ba din contră, mai au și datorii. Pentru că pleacă în țară cu gândul să cheltuiască câteva sute de lire sterline, dar acolo strică mult mai mulți bani. Se mai împrumută și de pe la rude sau, efectiv, cheltuiesc toți banii pe care îi aveau puși deoparte. Și atunci se roagă de alți colegi de pe șantier, tot români, să le dea bani împrumut până la primul salariu”, adaugă acesta.

„Eu m-am învățat și nu mai dau bani nimănui împrumut după sărbători. Să se descurce. Că îi dai și apoi nu îi mai vezi. Iar dacă le spui înainte de a pleca în România să nu își cumpere mașină și să meargă cu avionul, că un bilet de zbor dus-întors costă cel mult 300 sau 400 de lire, nu te bagă în seamă. Tot ce îi interesează este să facă impresie, să se fălească. Fac câte două zile pe drum dus și încă atât la întors și nici nu apucă să se bucure de sărbători, doar ca să se dea mari pe la rude”, insistă același Nicolae I.

————————————–

„Am fost acasă de Paște și m-am dus în sat la biserică, iar după slujbă m-am dus la o bere cu alți băieți. Și a venit cu noi unul pe care nu prea îl vedeam la biserică niciodată. Acum a vrut să se laude că a ajuns și el la muncă în Marea Britanie. Le spunea la toți ceilalți că lucrează la Londra pe șantier, ca muncitor necalificat, și că este plătit cu 12 lire sterline pe oră. Eu nu am zis nimic, dar știam că un labourer nu are cum să câștige mai mult de opt sau maxim nouă lire pe oră. Iar la un moment dat, l-am tras mai deoparte și l-am luat la întrebări. A văzut că știu care este realitatea și a recunoscut imediat că «a înflorit».”

Nicolae I., 45 ani

————————————–

 

Așteptând cu disperare recuperarea taxelor…

Cele câteva mii de lire sterline care li se cuvin din Tax Return (recuperarea la sfârșitul fiecărui an financiar britanic a unui procent din taxele plătite timp de 12 luni) devin principalul subiect de discuție printre românii care lucrează în construcții, imediat după perioada de cheltuieli excesive caracteristică Sărbătorilor Pascale.

„Înainte de Paște, românii cheltuie bani cu nemiluita. «Mă doare în cot, că trebuie să îmi intre banii de taxe», îi auzi că spun. Dar când se întorc sunt disperați. Mai ales că, de multe ori, durează luni de zile până primești banii de Tax Return, când ei se așteaptă să îi primească în doar câteva săptămâni. Și atunci nu mai au bani să își plătească cheltuielile, nici chiria și uneori nu au nici ce mânca…”

Mulți dintre românii care se lăfăie în bani pe timpul sărbătorilor, doar pentru a-și impresiona rudele din România, ajung în criză financiară și își pun în vânzare autoturismele recent cumpărate. „Se laudă cu mașinile lor o săptămână, iar când se întorc în Anglia, nu mai au bani și nu mai știu cum să le vândă. Am chiar doi prieteni care au pățit așa. Și-au vândut mașinile mult mai ieftin decât le cumpăraseră doar pentru că nu mai aveau din ce trăi și erau plini de datorii”, mai mărturisește constructorul român.

 

Risipitori cu ei înșiși, dar zgârciți cu alții

Românii care investesc banii în produse scumpe şi costisitoare, pentru a le etala apoi cu inexplicabilă trufie şi opulenţă, devin reținuți când fac daruri, a mai observat Nicolae.

Aparatele electronice sunt, de asemenea, la mare căutare printre românii stabiliți în Regatul Unit ce își fac bagajele și se pregătesc să își petreacă sărbătorile în țara natală, atrage el atenția. „Își cumpără neapărat laptopuri, tablete, telefoane mobile de ultimă generație. Nu se duc acasă dacă nu au așa ceva. Chiar și copiilor de șapte-opt ani le cumpără tablete, să aibă să le arate verișorilor lor care au rămas în România. Să nu iasă copilul la joacă fără să aibă tabletă…!” Aceiași români sunt mult mai atenți cu bugetul atunci când vine vorba de a face cadouri pentru „cei dragi”, rămași acasă. „Știu pe cineva care a cumpărat un parfum ieftin de la magazinul Poundland pentru soacra sa. Un alt coleg de șantier a cumpărat zece portofele ieftine de la Primark ca să le ofere ca și cadou rudelor de la țară”, mai spune Nicolae I. cu surprindere.

Totuși, „aruncatul cu banii” continuă și în România, în ideea că orice familie venită din străinătate trebuie să arate vecinilor, prietenilor și rudelor rămase în țară că a ajuns la un nivel de trai în care își permite aproape orice. „Mi-a povestit un român de pe șantier că, în a doua zi de Paște, s-a sculat cu soția dimineața pe la ora 10 și apoi s-au dus să ia micul dejun la restaurant. «Ne-am dus în România să ne distrăm și să ne simțim bine, nu să gătească soția mea pentru masa din zilele de sărbători», mi-a spus respectivul. De fapt, fac toate astea să fie văzuți”, crede Nicolae.

————————————–

„Toți românii plecați în străinătate pe care îi întâlnesc în sat când mă duc în perioada Paștelui se laudă, nu doar cei care au ajuns în Marea Britanie. La fel fac și cei care vin din Italia, Spania sau Germania. Toți zic că câștigă foarte bine și că nu mai au ce căuta în România…”

Nicolae I.

————————————–

 

 

Un Mercedes coupe pentru… şantier

 

Un loc de muncă stabil și un venit constant pot să nu aibă aproape nicio valoare pentru un român ajuns în Regatul Unit, dacă acestea nu reuşesc să îi impresioneze pe cei din jur.

Aceasta este una dintre trăsăturile de comportament sesizate de Marius, un tânăr consultant financiar la Londra, la mulţi dintre conaționalii săi care vin să-i ceară părerea atunci când vor să facă investiţii.

Marius, care s-a stabilit în capitala Marii Britanii de peste 12 ani, a fost de acord să îşi susţină spusele povestindu-ne o experienţă pe care încă o consideră de-a dreptul frapantă…

„În urmă cu câţiva ani, a venit la mine un bărbat care lucra în construcţii. Mi-a cerut să-l ajut să îşi facă închiderea de an financiar. Stabilisem anticipat data şi ora la care să ne întâlnim şi l-am aşteptat la biroul meu. Omul a venit extrem de punctual şi ne-am apucat de treabă. La un moment dat, i-am mai cerut nişte documente şi el a ieşit în faţa clădirii, pentru a le lua din maşină. Întâmplător, m-am uitat pe geam şi am rămas perplex… Românul care lucra zi de zi pe şantier conducea un autoturism Mercedes, model SLK. Eram singur în birou şi vă mărturisesc că m-am ridicat din fotoliu şi mi s-a oprit respiraţia. Sunt un pasionat de maşini şi m-a impresionat. Era o maşină nouă care costă câteva zeci de mii de lire. Nu m-am putut abţine şi când clientul a revenit, l-am asaltat cu întrebări. I s-a luminat faţa, văzându-mi surprinderea. Dar eu nu îmi puteam reveni. Hârtiile pe care mi le-a pus în faţă demonstrau că veniturile sale nu erau foarte mari… Şi totuşi, investise în acel autoturism nou, cu motor mare şi costistor şi pentru care avea de făcut plăți usturătoare. Şi, după câte mi-a mărturist la sfârşit cu maximă satisfacţie, folosea acel Mercedes coupe, cu doar două locuri şi portbagaj foarte mic, pentru a se deplasa la locul de muncă. Mi l-am închipuit în cizme şi salopetă, cărând o cutie de scule murdară şi grea, în acea bijuterie de maşină, care a fost concepută pentru cu totul altceva”, ne-a spus Marius, fără a încerca să-şi mascheze o undă de dispreţ…

————————————–

„Problema e că statul în străinătate după statul la coada vacii îi schimbă (pe români – n.r.), sau așa cred ei; că dacă muncesc 2-3 ani afară sunt mai deștepți decât atunci când au plecat, ceea ce nu e adevărat, decât dacă s-au dus la studii acolo. Și de câte ori vin în România, la «proștii» care au rămas acasă, se dau mari practic, cu ce au reușit să obțină: o mașină și o casă cu chirie, un iPhone, niște mii de euro; cu ceva, că doar nu au muncit degeaba. Și statul într-o țară de afară i-a făcut clar mai deștepți. Știu și limba și sunt (clar) civilizați, așa cred ei. În schimb, din păcate, când vezi în iulie-august românii gonind cu mașinile de IT (Italia – n.r.) pe șoselele de cacao ale țării, când îi vezi cum încearcă să fie îmbrăcați și tunși ca afară, la modă… (…) Că deh, «eu stau (nu se spune lucrez, ci stau) în Germania» și trebuie să arăt asta, nu ca «țăranii» din Românica. Să fie sănătoși și poate într-o zi chiar s-or civiliza (deși nu cred, că asta se învață în familie de când ești mic, iar educația la români e deficitară mai rău decât apa potabilă în Africa).”

Părere exprimată pe un blog personal de „Cetățeanul Român”

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “ÎN UK ȚÂNȚARI, ÎN ROMÂNIA BONDARI”

  1. andrei Spune:

    astea sunt povesti de adormit copiii,cand iti cumperi o masina o cumperi sa fii tu confortabil sa o conduci si sa functioneze cat mai mult ,nu ii doare pe vecini capul ce masina am eu si cu mercedes ul …..da sunt frumoase confortabile dar tre sa te uiti si la consum sa nu umbli cu 3 portofele dupa tine…poti sa ai si trabant,,,,,nu ai mercedes si sati si mori de foame…masina tre sa produca nu sa cheltui

  2. gica Spune:

    din pacate nu sunt povesti… mare parte din romani nu sunt decat niste maimute lipsite de cultura care vor sa para ceea ce nu sunt si nu vor fi vreodata…

Spune-ti si tu parerea!