Inainte de Vilnius

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 noiembrie 2013

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Consiliul Afacerilor Externe, ca pentru viitorul european al Republicii Moldova sunt vitale semnarea Acordului de Asociere cu UE si a Acordului de Liber Schimb, la summit-ul de la Vilnius. Pe de alta parte, sefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi-a exprimat speranţa ca la Vilnius si Ucraina va semna acest acord.

Ministrul de externe, Titus Corlaţean, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE, care au evaluat stadiul pregatirilor reuniunii la nivel inalt dedicata Parteneriatului Estic, ce se va desfaşura la Vilnius in perioada 28-29 noiembrie 2013.

„Sunt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova parafarea Acordului de Asociere (AA) si a Acordului Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb (DCFTA) la summit-ul de la Vilnius, precum si semnarea acestor documente pana in toamna anului viitor”, a sustinut Corlatean, citat de Mediafax. Ministrul a subliniat ca mesajul european fata de statele partenere trebuie sa fie „consistent si ambitios”, sustinand parafarea si semnarea AA si a DCFTA cu Georgia. Corlatean si-a exprimat sustinerea pentru semnarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb, sub rezerva indeplinirii de catre Kiev a conditiilor cuprinse in Concluziile CAE din decembrie 2012.

 

Ucraina, in stand by?

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi-a exprimat speranţa ca si Ucraina va semna Acordul de asociere la UE la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie), relateaza Ria Novosti, preluata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, scenariul asocierii Ucrainei la UE continua sa fie pus sub semnul intrebarii de problema transferului in strainatate a fostului premier Iulia Timoşenko, aflata in detenţie, pentru un tratament al herniei de disc de care sufera. Timoşenko efectueaza in prezent o pedeapsa cu 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, in aşa-numita afacere a gazelor ruseşti, care ar fi adus prejudicii importante economiei Ucrainei, in urma unui proces despre care oficialii de la Bruxelles considera ca are puternice motivaţii politice.

Uniunea Europeana ar putea decide semnarea sau nu a Acordului de asociere cu Ucraina chiar in timpul summit-ului Parteneriatului Estic, ale carui lucrari se vor deschide in 28 noiembrie, a opinat, luni, ambasadorul UE la Kiev, Jan Tombinski.

„Ştim ca unele puncte politice nu au fost indeplinite. Nu a fost adoptata legea privind sistemul judiciar şi nu a fost amendata legislaţia cu privire la alegeri. Nu s-a facut nimic nici in ceea ce priveşte justiţia selectiva, şi nu ţine de competenţa miniştrilor de externe ai UE sa rezolve aceste probleme”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene, intr-un interviu acordat publicaţiei ucrainene Segodnia, preluat de agenţia rusa de presa.

Potrivit unor experţi ucraineni, nu problema Iuliei Timoşenko ar putea tergiversa semnarea acordului. Recent, importanţi oameni de afaceri din Ucraina i-au cerut preşedintelui Viktor Ianukovici sa amane semnarea documentului de preaderare cel puţin cu un an, explicand ca sunt necesare modernizarea producţiei şi adaptarea ei la standardele UE. In principal, este vorba de industriaşi şi reprezentanţi ai marilor companii, axaţi pe Federaţia Rusa, dupa cum releva Segodnia, preluata de Ria Novosti.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!