Înapoi în România? Da și nu prea…

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 iulie 2015

Vor sau nu vor românii să se întoarcă în țară? Câți bani se duc pe alimente sau care sunt lucrurile în care se gândesc să investească. Iată câteva dintre întrebările pe care administratorii site-ul online Angliamea.ro au vrut să le afle de la românii stabiliți pe meleaguri britanice.

Aceștia au formulat o serie de chestionare cu scopul de a afla în ce măsură românii din Marea Britanie doresc să se întoarcă în țară, cât cheltuiesc pe alimente sau pe divertisment și în ce intenționează să-și investească banii.

În urma acestor chestionare, românii au răspuns astfel. La întrebarea „Când  plănuiți să vă întoarceți definitiv în România”, 46% au declarat că nu intenționează să se mai întoarcă „niciodată”. Cu toate acestea, un procent de 32% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că intenționează să se întoarcă definitiv „peste câțiva ani”. Doar 18%  intenționează să se întoarcă în țară imediat ce adună o anumită sumă de bani. Deciziile conaționalilor referitoare la viitorul lor în Marea Britanie vin în condițiile în care majoritatea românilor din UK nu au un loc de muncă stabil. Potrivit chestionarului, 49% au declarat că și-au schimbat locul de muncă de trei-patru sau mai multe ori de când au ajuns în Marea Britanie. Puțin peste 30% au răspuns că nu și-au schimbat jobul niciodată.

În ceea ce privește investițiile, 58% dintre românii care trăiesc în Marea Britanie consideră proprietățile imobiliare cea mai bună și sigură investiție. Deși de multe ori se dovedesc a fi riscante, 36% dintre respondenți consideră afacerile și acțiunile cea mai bună opțiune, în timp ce un procent de 7% preferă să-și păstreze economiile în conturi bancare ce oferă dobândă.

Când vine vorba despre cheltuieli, mai mult de un sfert dintre românii din UK spun că peste 50 de lire pe săptămână, de persoană, se duc doar pe produse alimentare. Marea majoritate, de 45%, se descurcă cu 30-50 de lire pe săptămână, în timp ce 29% dintre ei cheltuie chiar mai puțin, adică 20-30 de lire.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!