Înapoi la catedră

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 7 iulie 2014

teacher

„Acolo unde se vrea… se poate”, este povestea Nicoletei Juncanariu. Românca de 39 de ani din Suceava a păşit pe pământ britanic în urmă cu patru ani. În România a lăsat 12 ani de muncă la catedră. 12 ani în care şi-a făcut meseria de profesor cu dragoste şi pasiune. 12 ani în care copiii au iubit-o şi au respectat-o.

Ajunsă la Londra, singurele locuri de muncă pe care le-a găsit au fost ca menajeră, timp de câteva luni, şi apoi ca bonă, timp de trei ani. Le-a acceptat, dar nu şi-a abandonat nici măcar o secundă visul de a ajunge… înapoi la catedră.

Povestea Nicoletei în Londra a început în anul 2010. Plecase atunci din România cu speranţa că va reuşi să îşi contureze o nouă viaţă. A muncit, a îndurat, a avut răbdare şi la final… soarele cel scump la vedere al Angliei a ieşit şi în „şcoala sa”.

„Am fost profesoară de bio-chimie, micro-biologie, management şi calitate, era un liceu cu profil tehnic din Suceava şi tot ceea ce am predat a fost legat de industria alimentară”, spune Nicoleta.

Cu gândul mereu la catedră, drumul vieţii i-a scos în cale primul semn că dorinţa sa era mai aproape decât se aştepta: Şcoala Românească.

„Am aflat de My Romania School din presă. Pot să spun că am aflat la momentul oportun, pentru că eram dezamăgită şi dezorientată şi obosită de munca pe care o făceam, pentru că eram babysitter de trei ani. Îmi pierdusem încrederea în mine și respectul, şi acest proiect a apărut la momentul potrivit, şi astfel am reuşit să mă reîntorc în comunitate, pentru că am fost ruptă de comunitatea românească. În luna octombrie 2013 s-a deschis Şcoala Românească în nord-vestul Londrei, iar eu stau în acea zonă. M-am dus la ei şi i-am întrebat dacă au nevoie de ajutor, de voluntari, eu fiind mai mult decât disponibilă să lucrez cu ei şi mai ales, să lucrez cu copiii. Îmi doream să mă întorc la cariera mea de profesor şi am fost mai mult decât fericită să mă alătur lor. M-am acomodat imediat, mai ales că la Şcoala Românească păstrăm tradiţiile şi spiritul românesc, promovăm aceste lucruri, pentru că sunt copii care poate nu cunosc îndeajuns obiceiurile noastre”, povesteşte Nicoleta.

——————————————

„La My Romania School sunt numai oameni pasionaţi care îşi dedică timpul necondiţionat, fără să fie plătiţi, şi îşi petrec orele alături de copii, alături de profesori şi adulţi români care vin să înveţe limba engleză. În tot acest timp, copiii au fost foarte mulţumiţi de mine pentru că am dat tot ce a fost mai bun în mine.”

Nicoleta Juncanariu, 39 de ani, profesor Newman Catholic College

——————————————

 

De la voluntar… la angajată cu normă întreagă

Nicoleta spune că pe lângă orele pe care le avea la Şcoala Românească, a făcut şi voluntariat câteva ore pe săptămână la Liceul Newman Catholic College, acolo unde se desfăşoară cursurile My Romania School, „practic ei fiind cei care au intermediat legătura cu liceul şi astfel am reuşit să fac acele ore de voluntariat”, spune Nicoleta.

„Vestea am aflat-o de la directorul Liceului Newman Catholic College, într-o zi normală în care făceam voluntariat. M-a rugat să merg la dânsul în birou pentru a avea o scurtă conversaţie. Eu m-am gândit că mă va întreba despre experienţa mea în liceu, dacă sunt mulţumită sau dacă el este mulţumit de mine. I-am spus că îmi place ceea ce fac şi i-am mulţumit că m-au primit în cadrul colegiului, iar el mi-a oferit un post de profesor, cu normă întreagă… nu m-am gândit nicio secundă. Am fost şocată. Mi-am dat toată silinţa şi am dat tot ce a fost mai bun în mine şi probabil ei au apreciat acest lucru. Nu m-am aşteptat să primesc un post cu normă întreagă. Îmi doream şi mă gândeam că poate-poate voi primi la un moment dat un post part-time, de acomodare, să mă introducă unui grup de elevi, dar full-time? Nu îmi venea să cred. Plus că voi fi şi tutore pentru anul zece, adică cei cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani. Voi preda limba engleză şi matematică”, mărturiseşte cu emoţie Nicoleta.

——————————————

„Acest job full time reprezintă ceva nemaipomenit de bun pentru mine. Iar pentru viitorii candidați care vor aplica pentru joburi ca şi profesori este bine de ştiut că se poate. Dacă se doreşte, se poate. Toată lumea care ajunge în Anglia trebuie să-şi păstreze speranţa şi să creadă în ceea ce şi-a propus. Nu trebuie să rămână la stadiul de babysitter sau muncitor în construcţii, oricine poate să facă mai mult decât atât dacă îşi doreşte cu adevărat, dacă se implică şi dacă munceşte pentru acest lucru.”

Nicoleta Juncanariu

——————————————

 

Cine vrea… poate

În clasa pe care Nicoleta o va conduce sunt şi copii români.

„Este vorba despre un proiect din care fac parte copiii care au engleza ca şi limbă adiţională, limba a doua. Iar jobul meu este să îi ajut să-şi îmbunătăţească cele două discipline: Matematica şi Engleza. Dacă fiecare dă tot ce este mai bun, dacă face lucrurile cu plăcere şi pasiune poate reuşi. Dacă eu am reuşit, cred că oricine poate”, spune Nicoleta.

——————————————

„Anii de şcoală din România și experienţa de acolo au fost de ajuns să evoluez aici. Cine este talentat poate să reuşească în Anglia. Nimic nu este imposibil.”

Nicoleta Juncanariu

——————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!