Încă cinci ani de guvernare conservatoare pentru românii din UK. Politicienii români din Marea Britanie comentează

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 18 mai 2015

David Cameron9

Marea Britanie va fi condusă în următorii cinci ani de un guvern format exclusiv din conservatori, pentru prima dată după 18 ani. Dar oare ce consecințe va avea această schimbare de pe scena politică britanică asupra românilor care trăiesc în această țară? Am adresat această întrebare mai multor reprezentanți ai comunității românești din regat implicați direct în politica din această țară sau care sunt cel puțin observatori atenți și interesați ai evoluțiilor politice din Regatul Unit.

Conservatorii și-au zdrobit adversarii politici la alegerile parlamentare din 7 martie, câștigând în mod neașteptat majoritatea fotoliilor de parlamentari din Camera Comunelor.

Liderul Partidului Conservator, David Cameron, va fi premierul Marii Britanii pentru încă cinci ani și va conduce un guvern format exclusiv din miniștrii conservatori. Formațiunea politică pe care o prezidează a reușit să câștige 331 din cele 650 de locuri de parlamentari în House of Commons, Camera inferioară a legislativului din Westminster Palace.

Numărarea voturilor a adus rezultate dezamăgitoare pentru toate celelalte partide importante de pe scena politică britanică. Partidul Laburist, principala formațiune politică din opoziție, s-a ales cu doar 232 de parlamentari.

Marele pierzător al scrutinului a fost Partidul Liberal Democrat, care, până nu demult, era aliatul conservatorilor la guvernare. Ei au obținut doar 8 fotolii parlamentare, cu 49 mai puține decât legislatura trecută.

Rezultatele finale au fost dezastruoase și pentru extremiștii naționaliști de la UKIP, care, deși au fost votați de aproape patru milioane de alegători, au obținut un singur loc în actuala structură a Parlamentului.

 

 

„O alegere nefericită pentru țară”

 

Violeta Vajda, membră a Green Party (Partidul Ecologist din Marea Britanie), pentru care a și candidat la alegerile locale și europarlamentare de anul trecut:

„Alegerile parlamentare din 2015 în Marea Britanie au arătat cât se poate de limpede că populația țării este înspăimântată de schimbare, mai ales, dar și de a privi realitatea în față. Cred că numai astfel se poate explica faptul că atât de mulți au votat pentru a rămâne la aceeași formulă care e clar că nu funcționează decât pentru foarte puțini – același guvern din ultimii cinci ani. Marea Britanie este conservatoare și se schimbă greu – cu toate mișcările pentru și împotriva atâtor lucruri, majoritatea populației nu se implică cu adevărat în politică – prezența la vot a fost de 66% (și ar fi fost și mai scăzută dacă în Scoția nu ar fi fost deosebit de înaltă). Iar această inerție o să ne coste foarte scump – e păcat că într-un moment în care omenirea se confruntă cu o serie de crize grave (mai ales cea legată de schimbarea climei), această țară regresează și alege să creadă în mituri care demult au fost discreditate: politica de austeritate (vezi articolul lui Paul Krugman http://www.theguardian.com/business/ng-interactive/2015/apr/29/the-austerity-delusion); ideea că ceea ce se întâmplă peste granița din Scoția ține de naționalism, când de fapt e vorba de o largă mișcare de forțe progresiste și anti-austeritate (vezi http://bright-green.org/2015/05/08/a-victory-for-the-yes-campaign-now-the-snp-must-be-challenged/); falsa încredere în faptul că «criza a trecut»; și nu în ultimul rând, credința că «cioara din mână e mai bună decât vrabia din pom».

Eu sunt membră în Partidul Verde (Green Party – n.r.) și cred că campania pozitivă pe care am dus-o a dat roade – de patru ori mai mulți cetățeni au votat «verde» decât acum cinci ani; Caroline Lucas (singurul parlamentar Green Party din legislatura trecută care și-a păstrat fotoliul de parlamentar și după alegerile din 7 mai – n.r.) a primit cu 8.000 mai multe voturi decât în 2010, păstrându-și locul în Parlament; și în multe zone din țară, verzii au ieșit pe locul doi sau trei. Însă nu cred că victoria unui partid sau a altuia e cel mai important lucru.

Pentru Marea Britanie, ar fi fost mult mai bine ca politicienii să se confrunte cu o situație în care să fie nevoiți să formeze coaliții și să poarte discuții serioase în ceea ce privește fiecare lege și hotărâre guvernamentală. În loc de asta, rămânem la «status quo» (aceeași stare dinainte – n.r.), ceea ce este foarte grav. Comoditatea aceasta (un partid «puternic» în fruntea țării) o să se dovedească a fi o alegere nefericită pentru țară, în condițiile în care în lumea întreagă, oamenii încep să se trezească la realitate și încearcă să găsească soluții de ieșire din ceea ce Marea Britanie nu percepe ca o criză de proporții planetare. Din păcate, UK a rămas mult în urma altor națiuni prin această alegere politică și va suferi deosebit de mult, dacă alege să se depărteze de Europa. Din fericire, sunt mulți care nu sunt de acord cu rezultatul și eu prevăd că în următoarea perioadă vom vedea multe demonstrații stradale care vor permite populației să își exprime nemulțumirea mai direct decât prin votul la urne. Ceea ce nu e un lucru rău.”

Violeta Vajda

PhD researcher

University of Sussex, School of Global Studies

Institute of Development Studies, Power Participation and Social Change Team

 

 

Românii nu vor avea de suferit

 

Arhitect Iolanda Costide, membru al Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie:

„Am fost mai mult decât implicată în aceste alegeri, nu doar pentru că am participat pentru prima oară de când locuiesc în Regatul Unit la vot pentru reprezentanții noștri în parlamentul britanic, dar și pentru că sunt membră activă a partidului Liberal-Democrat (Lib-Dems) – perdantul cel mai mare în aceste alegeri.

Din 57 de locuri, Lib-Dems au pierdut 49, în mod semnificativ cedând aceste locuri atât conservatorilor, cât și laburiștilor. Ca în restul Europei, am putut observa și aici o tendință  de polarizare a opțiunilor politice înspre extremele de stânga și de dreapta. Ceea ce a exacerbat acest fenomen în UK este lipsa de înțelegere și apreciere de către public a sistemului de guvernare printr-o coaliție politică. 

Se pare că Lib-Dems au reușit performanța de a se plasa într-o situație de «loose-loose» (pierzători pe toate fronturile – n.r.). Liberalismul clasic, caracterizat prin toleranță socială și economică – «A fairer society, in a stronger economy» (O societate mai dreaptă și o economie mai puternică! –n.r.) -, motto-ul liberalilor din ultimii ani, nu i-a convins pe alegători, care i-au taxat doar pe aceștia pentru faptul că au acceptat o coaliție cu Partidul Conservator, acum cinci ani. Paradoxal? Desigur. Nu putem, însă, să ne plângem că ar fi injust – alegătorii nu au nicio datorie să dispenseze «fair-play»; trebuie să le câștigi încrederea, ei trebuie să fie convinși cu argumente clare și rezultate tangibile.

Țara are din nou un guvern 100% conservator – primul din 1992. S-ar putea să urmeze măsuri mult mai stricte în ceea ce privește imigrația, politicile de austeritate vor continua. Premierul David Cameron promite că va organiza referendumul legat de apartenența țării la UE –  «in-out» (în interiorul sau în afara UE – n.r.) – cât de devreme, poate chiar mai devreme decât se plănuia.

Concluzia imediată ar putea fi că românii care au reședința și lucrează aici ar avea de suferit. Mă îndoiesc; cred că logica va avea un glas mult mai puternic acum decât l-a avut în ultimii doi ani; în mod special, logica economică. Dimpotrivă, s-ar putea să vedem ameliorări – în ceea ce privește respectarea salariului minim de către angajatori, de exemplu, sau în reducerea (dacă nu eradicarea) traficului uman și a sclaviei moderne. Să nu uităm că tocmai Theresa May (actualul ministru de interne britanic – n.r.) a fost ministrul care a propus și promovat legislația necesară în această direcție.

Indiscutabil, sistemul de vot în Marea Britanie «first past the post» va fi iar subiect de analiză, poate chiar supus unui nou scrutin, cu toate că s-a votat relativ recent asupra metodelor alternative de vot, care au fost respinse în favoarea menținerii sistemului actual.

Guvernul conservator nu va lua decizii care vor dăuna stabilității și creșterii economice, ori ei sunt foarte bine informați de avantajele pe care forța de muncă străină le aduce economiei britanice. Cred că trebuie și noi, românii, să ne schimbăm percepția și să ne vedem ca membrii care contribuie în mod pozitiv la societatea multiculturală britanică și mai puțin ca victime.”

Iolanda Costide, AADipl RIBA ­ Director, NTA16 Architects Ltd

Copreședinte PNL Marea Britanie

Membru în Comitetul Executiv PNL Diaspora

 

 

Referendum

pentru ieșirea Marii Britanii din UE

 

Tommy Tomescu, românul care a fondat propriul partid în Marea Britanie:

„Conservatorii au câștigat și trebuie să ne pregătim pentru un referendum privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Este foarte important ca cele 2,5 milioane de cetățeni europeni să poată vota în acest referendum, reprezentând 4% din populația Regatului Unit. Voi merge înainte cu procesul intentat guvernului britanic pentru a permite tuturor cetățenilor români și europeni să voteze în toate alegerile din Regatului Unit.

Nigel Farage a pierdut, pentru că nu a prezentat soluții pentru cele mai mari probleme cu care se confruntă cetățenii britanici, ducând o campanie negativă și concentrată pe exagerarea problemelor minore cauzate de Uniunea Europeană și cetățenii săi.

Farage conduce un partid de nerecunoscători, care condamnă Uniunea Europeană ca fiind o structură nedemocratică, deși Parlamentul European este mai reprezentativ pentru votanții britanici decât Parlamentul UK. În 2014, UKIP a câștigat  24 de locuri în Parlamentul European pe baza a 4.376.635 voturi, dar a primit doar un loc în Parlamentul UK pentru 3,9 milioane de voturi în 2015. Este doar unul din aspectele care definesc falsitatea UKIP.

Demisia lui Farage se impunea, deoarece a pierdut toate alegerile parlamentare din UK din 1994 până în 2015, dar va încerca să rămână liderul UKIP, deoarece nu a demonstrat în trecut că ar avea mare respect pentru principii.

A fost o plăcere pentru mine să contribui la eșecul lui Farage prin participarea împreună cu alți români și europeni la demonstrația și răspândirea de afișe anti UKIP în South Thanet.”

Dr. Tommy Tomescu, președintele Partidului Europenilor din Regatul Unit

 

 

Românul

care a prevăzut rezultatul alegerilor

 

Un român a prevăzut că Partidul Conservator va câștiga alegerile din 7 mai cu câteva luni înainte de data alegerilor. Rezultatul final care i-a surprins pe cei mai mulți analiști politici din regat a fost anticipat întocmai de Costel Petre. Bărbatul trăiește de mai mulți ani la Londra și este un atent observator al evoluțiilor politice din România și din Regatul Unit.

„În legătură cu scena politică britanică, românii nu au de ce să își facă mari griji, nici cei din Marea Britanie, nici cei din România. Alegerile din luna mai vor veni și vor trece fără să afecteze în mod catastrofal viața nimănui. Chiar dacă partidul anti-românesc UKIP va reuși să câștige câteva locuri în parlamentul britanic, acesta nu va reuși să influențeze cu nimic calendarul și obiectivele generale ale politicii britanice.

Dar toate se vor liniști după ziua alegerilor. După această zi, marele jucător care este în acest moment Partidul Conservator își va păstra cu siguranță avantajele obținute în acest prim mandat de guvernare și va continua să practice aceeași politică de păstrare a apropierii față de electoratul său tradițional, fiind pregătit ca pentru acest lucru să execute un balet politic extrem de complicat, dar eficient totuși.

Din păcate, acest tablou politic nu va aduce schimbări majore pentru situația financiară a lucrătorilor care se situează în partea de jos a scării veniturilor. (…) Din păcate pentru românii din această categorie, englezii nu au iubit niciodată imigranții săraci. E drept că nici pe cei foarte bogați. Este de prevăzut, de asemenea, o aparentă revigorare a sectorului construcțiilor, care va aduce un oarecare optimism celor care activează în acest domeniu. Orice vot este important, nu?

De fapt, planul conservator de salvare a Marii Britanii în următorul mandat prevede în continuare reducerea deficitului bugetar, deci reducerea cheltuielilor statului, implicit a cheltuielilor cu ajutoarele sociale, în condițiile în care veniturile marilor deținători de capital au crescut substanțial în ultimii ani de criză după unele statistici.

Concluzia tristă a ultimului mandat guvernamental și, pe cât se pare, și a celui viitor nu poate fi așadar decât una singură, contrară afirmației făcute de prim-ministrul britanic la începutul mandatului: «We are NOT in this together, Mr. Cameron!»”

Costel Petre, ianuarie 2015

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!