Încă departe de euro

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 aprilie 2015

România îndeplinește toate criteriile nominale de convergență pentru a putea adopta moneda euro, dar încă nu este clar dacă obiectivul de aderare la euro în 2019 va fi realizat, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„România îndeplinește în prezent toate criteriile și are șanse ca până în 2019 să rămână cu toate criteriile îndeplinite. Cu toate acestea, nu putem spune cu mâna pe inimă că suntem pregătiți să facem pasul”, a declarat Isărescu, citat de Ziarul Financiar.

„România era codașă în 2008 și ne-am pomenit fruntași în ceea ce privește criteriile nominale. Le îndeplinim cu o anumită relaxare. La prima vedere, am putea spune că sunt îndeplinite în mod sustenabil, dar veți vedea că nu este chiar așa”, a afirmat el.

 

„Trebuie stabilit ce e realist și ce nu”

Premierul Victor Ponta a declarat că va avea o discuție cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referitoare la declarația acestuia în care arată că termenul de 2019, stabilit de Guvern, pentru adoptarea euro trebuie bine analizat, iar în discuție se va stabili „ce este realist și ce nu”.

„Dacă guvernatorul spune «Nu»… Oricum nu putem intra în euro decât cu un efort Guvern, Parlament, Banca Națională. N-am văzut exact declarațiile, eu am discutat cu guvernatorul acum o săptămână sau două, dar cu siguranță trebuie să ne vedem încă o dată și să stabilim ce e realist și ce nu”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a amintit că, în materie de convergență monetară, expertiza BNR este mult mai mare decât a Guvernului.

Totodată, șeful Executivului a afirmat că România îndeplinește criteriile nominale de aderare la zona euro, dar pentru a fi cu adevărat pregătită pentru aderare trebuie să aibă îndeplinite și criteriile reale, cum ar fi, de exemplu, o economie competitivă.

„Și mai trebuie un al treilea lucru, pe care nu-l spunem niciodată, pentru că nu e politicos să-l spunem: mai trebuie să fie de acord și toate țările din zona euro, care în aceste zile sunt preocupate mai puțin de România, Polonia, cine urmează să intre în euro, cred că sunt mai preocupate de cine s-ar putea să iasă din zona euro”, a explicat premierul.

De altfel, potrivit mai multor economiști, adoptarea euro va avea loc cel mai devreme după 2020, întrucât termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fără ca autoritățile să aibă o agendă și o strategie bine definită, în condițiile în care, în 2016, România ar trebui să intre deja în Mecanismul ratelor de schimb.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!