Inca o „bariera” pentru romani si bulgari

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii pe data 23 decembrie 2013

Guvernantii de la Londra isi propun introducerea unei limite a numarului de romani si bulgari care vor putea intra in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014, au dezvaluit jurnalistii britanici de la The Sunday Times, in 15 decembrie. Masura contravine normelor europene in vigoare si a fost contestata ca fiind ilegala de catre vicepremierul Guvernului de la Londra, liberal-democratul Nick Clegg.

 

„Opriti migratia din UE!”

Guvernul de la Londra are intentia de a limita numarul cetatenilor europeni carora li se va permite sa se stabileasca anual in Marea Britanie, la maxim 75.000, conform unor propuneri lansate de Ministerul de Interne britanic Home Office. Informatia a fost dezvaluita de jurnalistii de la The Sunday Times, care sustin ca au avut acces la un raport referitor la efectele aplicarii normelor europene privind libertatea de miscare asupra Marii Britanii. In document se sustine ca introducerea unei astfel de limitari ar reduce numarul celor care migreaza din statele UE spre Regatul Unit de la cifra actuala de 106.000 pana la doar aproximativ 30.000 pe an.

Raportul mai evidentiaza avantajele pe care le-ar aduce blocarea accesului cetatenilor europeni din regat la orice forma de beneficii sociale pe parcursul primului an de sedere in aceasta tara, sustin cei de la The Sunday Times.

Introducerea acestor masuri ar naste numeroase controverse la nivelul Uniunii Europene, se comenteaza in articolul citat. Punerea lor in aplicare ar conduce la situatii in care cetateni germani, olandezi sau austrieci nu vor mai putea patrunde in Marea Britanie, daca nu vor face dovada ca au o promisiune concreta pentru gasirea unui job pe piata locala a muncii, se explica in The Sunday Times.

 

Singurul pro-european britanic

Vicepremierul liberal democrat Nick Clegg a initiat un atac direct asupra ministrului de interne conservator Theresa May, aratand ca propunerea introducerii unei limite privind migratia dinspre UE spre Marea Britanie este „ilegala si nerealista”. El si-a continuat discursul acuzator, atragand atentia ca, desi multi conservatori cocheteaza cu ideea detasarii Marii Britanii de UE, un astfel de demers nu ar aduce beneficii reale Regatului Unit.

Clegg a dat asigurari ca intelege temerile populatiei britanice ca numerosi romani si bulgari ar putea veni in regat incepand de anul urmator doar pentru a obtine beneficii sociale in aceasta tara. „Dar daca le-am spune de acum avocatilor germani, inginerilor finlandezi sau contabililor olandezi ca nu mai pot veni aici sa lucreze, economia britanica s-ar confrunta cu un adevarat dezastru. Si ar fi la fel de neplacut si pentru milioanele de britanici care traiesc si muncesc in prezent in afara granitelor tarii lor natale”, a punctat vicepremierul.

 

Fara est-europeni…

Introducerea unei eventuale limitari a numarului de cetateni europeni care vor avea acces pe viitor in Marea Britanie este directionata exclusiv spre romani, bulgari si spre viitori noi membrii ai Uniunii Europene, a recunoscut ulterior ministrul de interne Theresa May, in fata criticilor lansate la adresa sa de vicepremierul Clegg.

Opinia sa a fost sustinuta si de premierul David Cameron, intr-o scurta interventie inregistrata, care a avut loc in 16 decembrie. „Referitor la reforma privind migratia, atat eu, cat si ministrul de interne Theresa May suntem decisi sa facem tot ce este posibil pentru a reduce cifra migratiei nete de la sute de mii, cat este in prezent, la doar cateva zeci de mii, asa cum am promis… Sunt in favoarea celor care vor sa mearga in alte state europene pentru a munci; sunt multi cetateni britanici care se bucura de aceasta oportunitate. Dar avand in vedere experienta recenta pe care Regatul Unit a avut-o cu noii membrii ai UE, cum a fost cazul polonezilor, cred ca o reforma este necesara…”, a declarat premierul britanic.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!