Încă o „poveste românească” în West End

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 23 iunie 2013

Londra_Variatiuni enigmatice_Alexandru Repan si Mircea Diaconu1

Românii din Marea Britanie sunt din nou invitaţi într-una din cele mai prestigioase săli ale renumitului cartier londonez West End, pentru a urmări o reprezentaţie actoricească în propria lor limbă maternă, ce le este destinată în exclusivitate. Spectacolul „Variaţiuni enigmatice” de Eric Emmanuel Schmitt, în interpretarea actorilor Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, va avea loc într-o singură reprezentaţie, la Leicester Square Theatre, în 13 iulie 2013, de la ora 3 p.m.

„Variaţiuni enigmatice” este cel de-al doilea spectacol din seria „Poveşti spuse-n româneşte”, care se adresează direct comunităţii româneşti din Marea Britanie. Ea propune publicului de origine română din regat întâlnirea cu mari actori, spectacole de teatru sau recitaluri din ţară, inspirate de texte clasice sau contemporane româneşti şi universale. Proiectul este o iniţiativă a Claudiei Cârlig şi a fost dezvoltat în colaborare cu ICR Londra.

„După succesul fulminant de la Barbican Centre din anul 2011, când spectacolul «Aniversarea» s-a jucat timp de zece zile cu sala plină, Mircea Diaconu, Alexandru Repan şi Teatrul Nottara revin la Londra, descinzând în Soho, faimosul cartier al teatrelor”, anunţă Institutul Cultural Român din Londra pe propriul website, referindu-se la „Variaţiuni enigmatice”.

Cu ocazia spectacolului de la Londra, cei doi actori români au acceptat să dea un interviu în exclusivitate pentru publicaţia Diaspora Românească.

 

Diaspora Românească: Puteţi să prefaţaţi în câteva cuvinte spectacolul pe care îl veţi susţine în 13 iulie la Londra?

Mircea Diaconu: Nu o fac până la capăt pentru că povestea este foarte bine construită, are o tehnică perfectă şi nu vreau să dezvălui nimic din ea. Pot să spun doar, pentru început, că e o poveste de dragoste, povestită de 2 bărbaţi care iubesc aceeaşi femeie. E un text de mare sensibilitate şi emoţie şi dacă noi, actorii, vom fi pe măsura textului şi în ziua aceea, atunci va fi foarte bine.

Alexandru Repan: Îmi pare rău, dar nu pot vorbi eu despre spectacol. Eu abia aştept să joc din nou pentru publicul român din Marea Britanie.

 

D.R.: Ce înseamnă pentru dvs. întâlnirea cu Londra?

M.D.: Londra este, într-adevăr, capitala teatrului mondial şi pentru că acolo a trăit Shakespeare, dar şi pentru că de atunci încoace s-a făcut teatru de cea mai înaltă clasă. Ori de câte ori avem ocazia să jucăm acolo, aşa cum şi în noiembrie 2011 am avut ocazia să jucăm 10 spectacole la Barbican Centre, este o onoare pentru noi. După 1989, doar Teatrul Bulandra a mai jucat în Londra în anii 90, deci trupa teatrului nostru e foarte mândră de acest lucru.

A.R.: Am mai fost în Londra în 2011 şi am avut săli pline de englezi şi români. Londra este un oraş superb. Ce nu-mi place, însă, este că pentru bani mulţi se mănâncă prost, în rest e un oraş fabulos.

 

D.R.: Ce aşteptări aveţi de la publicul românesc de aici?

M.D.: Publicul e acelaşi peste tot, cei care iubesc teatrul, indiferent de neam şi limbă, după părerea mea sunt rude, sunt oameni citiţi, sensibili şi exigenţi. Mă aştept ca întâlnirea să fie o bucurie şi pentru noi şi pentru ei.

A.R.: De la public ai în general o singură aşteptare: să te placă. Sunt foarte fericit că vin într-una din cele mai minunate ţări şi mă întâlnesc cu români acolo. M-aş bucura dacă publicul ar aplauda la sfârşit.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!