Încă o româncă la English National Ballet

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora pe data 5 august 2016

uk-francesca-velicu-english-national-ballet

După scandalul din primăvară iscat la Opera Naţională, odată cu numeroasele schimbări ale direcţiunii, corpul de balet al ONB a pierdut vara aceasta şase artişti. Printre ele, balerina Francesca Velicu, preluată de English National Ballet.

Mai mulţi balerini s-au arătat nemulţumiţi de variantele propuse de Ministerul Culturii la conducerea Operei Naţionale. Dintre aceştia, şase artişti au demisionat. Astfel, prim-solista Marina Minoiu s-a alăturat baletului danez, la Copenhaga, fiind o pierdere importantă pentru corpul de balet al ONB.

Francesca Velicu a făcut acelaşi pas ca şi balerina Minoiu, însă pe direcţia Londra, lucru confirmat oficial pe site-ul English National Ballet, unde românca este prezentată ca o nouă achiziţie a prestigioasei companii britanice (click pe poză).

Velicu este una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, şcolită la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, dar şi la Bolshoi Ballet Academy. Ea va dansa pe scena de la Londra, mărturisind că acest pas este unul „uriaş“ pentru cariera ei, dar şi că datorează mult din pregătirea profesională şi lui Johan Kobborg, fostul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti.

—————————————

„Şcoala de la Moscova mi-a pus bazele, am învăţat să  fac totul corect şi cât se poate de academic şi mi-am dezvoltat părţile mai proaste. Dar Johan Kobborg a fost cel care m-a lansat şi a avut încredere în mine. El şi Alina (n.r. Cojocaru) m-au ajutat enorm de mult şi de aceea le sunt foarte recunoscătoare.”

Francesca Velicu, citată de Adevărul

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!