Încasăm printre cele mai mici redevențe

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2014

Companiile care extrag ţiţei şi gaze nu vor plăti taxe mai mari statului în cazul concesiunilor deja existente, spune premierul Victor Ponta. Este pentru prima oră când autorităţile recunosc că nu pot majora redevenţele plătite de companiile care extrag acum petrol şi gaze, relatează Digi24.

Guvernul lucrează la o nouă lege a redevențelor, care se va aplica doar în cazul concesiunilor noi, nu şi pentru cele vechi.

Principala companie vizată este OMV Petrom, despre care autorităţile au spus până acum că nu pot creşte redevenţele timp de 10 ani pentru că nu permite contractul de privatizare. Statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol sau gaze naturale. Variază între 3,5% şi 13,5% şi se calculează ca procent din valoarea totală a producţiei. Însă, în cele mai multe ţări din lume, valoarea redevenţelor este de la 17% în sus.

„Prin legea de privatizare a existat un termen de 10 ani în care statul se obligă să nu schimbe condiţiile. Acest termen expiră anul acesta. Noua lege a redevenţelor poate să privească orice noi acorduri de concesiune de la momentul adoptării noii legi. Legea şi practica internaţională este foarte clară, inclusiv în România. Nu poţi să aplici o lege nouă la acorduri vechi”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Digi24.

Pe de altă parte, președintele Agenției Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, susține că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile. El a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!