Încep Europenele de gimnastică

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 19 mai 2014

534 gimnastica romaniaCampionatul European de la Sofia are o încărcătură specială pentru lotul feminin de gimnastică. Competiţia reprezintă un prim pas pentru antrenori în evaluarea echipei pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016, iar competiția din Bulgaria va fi, în același timp, o posibilă lansare spre elită a unor tinere sportive ca Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă şi Silvia Zarzu.

Conform regulamentului forului european, competiția pe echipe se desfăşoară din 2 în doi 2 (an par pe echipe şi pe aparate, an impar la individual şi aparate), astfel că înaintea JO sunt programate doar două ediţii în care tehnicienii îşi pot decide o formaţie competitivă. Fără Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor şi Raluca Haidu, care s-au retras, fete care alături de Iordache şi Bulimar au format echipa campioană europeană în 2012 înainte de Londra, Octavian Bellu şi Mariana Bitang se află în faţa unor noi probleme.

La începutul lui noiembrie 2013, în Armeec Arena, Simona Halep (5 WTA) câştiga Turneul Campioanelor (varianta de liga a doua) în faţa australiencei Samantha Stosur şi pornea sărbătoarea în grupul suporterilor români conduşi de Stere Halep, tatăl jucătoarei din Constanţa.

Locul unde se va desfăşura Campionatul European de Gimnastică Artistică din acest an reprezintă unul dintre aspectele cu care vecinii se mândresc cel mai mult. Arena Armeec din Sofia este amplasată în sud-estul capitalei Bulgariei. Construcţia sălii a început pe 2 iulie 2009 şi a fost terminată pe 30 iunie 2011, adică în mai puţin de 2 ani. Iniţial s-a numit „Arena Sofia”, însă compania de asigurări Armeec a cumpărat drepturile pentru a oferi numele arenei până în 2017.

Proprietarul este National Sport Base PLC, nimeni alta decât compania de stat care mai are în portofoliu administrarea stadionului naţional „Vasil Levski” din Sofia, complexul sportiv „Belmeken Alpine” sau „Sportpalace”. Arhitectul Zheko Tilev a coordonat lucrările, ridicate la suma de 90 milioane de leva, adică aproximativ 46 de milioane de euro.

Arena are 12.373 de locuri, capacitatea putând fi extinsă la maximum 15.000, asta pentru momentele în care sunt organizate concerte. De altfel, încă din momentul inaugurării, datorită multifuncţionalităţii de care beneficiază construcţia, au fost organizate nu numai evenimente sportive, ci şi concerte.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!