„Am început să mă tem pentru siguranța mea, doar pentru că provin din România”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 17 iulie 2014

O româncă, doi canadieni, un britanic, o turcoaică și un american și-au mărturisit deschis experiențele de viață ca imigranți într-un Regat Unit „bântuit” de atitudini rasiste și xenofobe. Ei au fost invitați să își spună părerea în The Guardian, care apoi le-a publicat poveștile într-un articol intitulat„Șase povești de viață reale spuse de imigranți”. Declarațiile lor au apărut în ediția electronică a cotidianului, din 9 iulie.

Aproximativ 7,5 milioane, adică 13% din locuitorii actuali ai Regatului Unit, nu s-au născut în această țară, iar un sfert dintre britanici trăiesc cu convingerea că beneficiile sociale constituie principalul motiv pentru care străinii aleg să treacă hotarele insulei, atrage atenția The Guardian. În același timp, jumătate din populația Marii Britanii consideră că prezența străinilor în regat și impactul lor asupra pieței muncii le amplifică sentimentele de insecuritate socială.

Totuși, cetățenii UE care se stabilesc anual în această țară nu reprezintă o amenințare pentru tinerii absolvenți ai diverselor instituții de învățământ britanice, aflați în căutarea unui loc de muncă, rezultă dintr-un raport oficial al Guvernului cu privire la efectele imigrației.

În consecință, reprezentanții publicației i-au rugat pe cititori să își spună părerea…

 

Atitudinea britanicilor față de români s-a schimbat…

„Sunt româncă și am dublă cetățenie”, se destăinuie în paginile The Guardian o femeie care se semnează Alexa 123. Aceasta le spune cititorilor cotidianului britanic cum ea și conaționalii ei au obținut, în sfârșit, drept nelimitat de muncă în Regatul Unit începând de la 1 ianuarie 2014. Apoi își amintește cum a ajuns pentru prima oară în Marea Britanie la sfârșitul anilor ‘90 și că, de atunci, atitudinea britanicilor față de români s-a agravat profund…

„Am revenit în Regatul Unit în 2007. Și am fost surprinsă în ultimii ani când reprezentanții unei agenții imobiliare mi-au spus că aș avea nevoie de o persoană de naționalitate britanică care să garanteze pentru mine sau când un medic de familie (GP) mi-a spus franc, în față: «Nu acceptăm pacienți români.» Același lucru l-a afirmat, cu altă ocazie, un funcționar bancar: «Nu acceptăm clienți originari din România»”, scrie femeia.

„Am plătit statului britanic taxe în valoare de zeci de mii de lire sterline și nu am cerut nici măcar un penny sub formă de beneficii sociale. Nu am solicitat ajutoare bănești, nici «Housing Benefit», nici «Tax Credit» și nici măcar «Child Benefit», alocația acordată pentru creșterea copiilor; nu am avut nevoie de nimic din toate astea. Dimpotrivă, am contribuit cât am putut la bunăstarea acestei societăți și chiar am început să iubesc Regatul Unit ca și pe propria mea țară. Am prieteni britanici care mă respectă pentru ceea ce sunt eu ca om. Totuși, pentru prima dată, am început să mă tem pentru siguranța mea, doar pentru că sunt originară din România…”, afirmă cu dezamăgire Alexa 123.

„Sunt de acord că problemele imigrației trebuie discutate la modul cel mai deschis, dar felul în care sunt prezentați românii publicului britanic de către oficialități și mass-media – ca oameni care au venit aici pentru a cerși ajutoare sociale și care au provocat o adevărată criză a locuințelor – nu face altceva decât să stârnească ura și xenofobia. Toate acestea pot știrbi imaginea de țară tolerantă de care se bucură Marea Britanie în lume și, în final, vor descuraja turiștii și persoanele talentate din alte state care visează să ajungă în Regatul Unit…”, concluzionează românca.

 

Critici la adresa Regatului Unit

Afirmațiile critice făcute de către românca Alexa la adresa societății britanice în The Guardian nu sunt singulare.

Gillian este o canadiancă de origini africane stabilită în sudul Londrei, care are 35 de ani și acuză rasismul și misoginismul de care dau dovadă britanicii. „Nimeni nu se plânge de canadieni, americani, australieni sau sud-africani. Venim aici și obținem fără probleme cele mai multe locuri de muncă, fiind plătiți chiar mai bine ca voi, britanicii. Suntem, pur și simplu, vânați de recrutatori pe piața forței de muncă. Dar se pare că nimănui nu îi pasă”, remarcă cu surprindere tânăra originară din regiunea Quebec. „În schimb, am fost confruntată cu atitudini rasiste așa cum nu mi s-a întâmplat niciodată în Canada. (…) De aceea mă simt lipsită de confort și siguranță în Regatul Unit și sunt fericită să mă întorc cât mai repede în țara din care am venit. Am ajuns la concluzia că bărbații britanici pur și simplu urăsc femeile”, continuă criticile canadiencei.

Articolul din The Guardian cuprinde și mărturisirile britanicului Charles Brophy, un intelectual de 23 de ani decis să își părăsească țara natală pentru iubita sa originară din Malaezia. Acesta acuză că țara sa nu îi poate oferi un viitor alături de persoana iubită ce va pierde orice drept pe aceste meleaguri, odată cu expirarea vizei de care a beneficiat ca studentă.

La fel de critic la adresa Marii Britanii este și Jonathan Abourbih, un canadian de 35 de ani din Ontaria, care se simte, de asemenea, amenințat de atitudinea vădit anti-imigrație a guvernanților de la Londra.

 Turcoaica Nazan Fennell, în vârstă de 47 de ani, a fugit din țara natală și a trăit o scurtă perioadă la Paris, pe când era adolescentă, și a găsit în Marea Britanie libertatea, dragostea și a întemeiat aici o familie. „Nu am venit aici pentru bani sau beneficii sociale. Siguranța mea și libertatea erau singurele mele preocupări. Voi rămâne mereu recunoscătoare pentru că acest stat mi-a dat posibilitatea de a trăi ca cetățean liber, putând duce o viață normală. Iar faptul că eu și soțul meu am avut posibilitatea de a ne crește copiii într-o țară liberă este un dar de neprețuit…”, mărturisește Nazan Fennell.

——————————————-

„Între 1973 și 1984 am trăit în Birmingham. O singură dată mi s-a întâmplat să fiu martorul unui incident rasial. (…) Din păcate, lucrurile s-au înrăutățit în ultimii ani. Acum, asiaticii stabiliți în nordul Angliei duc o viață paralelă, fără să aibă niciun contact cu concitadinii lor englezi.”

Tom Buckard, un american de 70 de ani originar din Michigan, stabilit în Marea Britanie din 1971

——————————————-

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!