Încetișor, spre Schengen

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 ianuarie 2016

După publicarea Raportului asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au comentat rezultatele. Ei au arătat că noul raport confirmă progresele făcute de România în ultimul an și recomandă continuarea reformelor și a luptei împotriva corupției.

„Raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar și lupta împotriva corupției. România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil. Președintele României constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupției. Aceste evaluări se regăsesc și în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie a.c”, a afirmat președintele Klaus Iohannis într-un comunicat, remis presei miercuri, la scurt timp de la publicarea unui nou raport MCV pentru România.

De asemenea, președintele României subliniază faptul că susține continuarea măsurilor de combatere a corupției. „Raportul dat publicității astăzi de către Comisia Europeană arată că principalele instituții din domeniul judiciar și de integritate au continuat să obțină rezultate impresionante în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităților române și determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească.”

La rândul său, premierul Dacian Cioloș remarcă faptul că noul raport MCV este  pozitiv și subliniază faptul că el „reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate”. „Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiție și al luptei împotriva corupției, fiind un indicator al măsurii în care autoritățile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!