Închisoare pentru cine dezvăluie informații din dosare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 2 octombrie 2014

Senatul a adoptat tacit, marți, un amendament care prevede că persoanele care dezvăluie informații confidențiale din dosarele penale să fie pedepsite cu închisoarea. Inițiativa îi aparține senatorului PSD Șerban Nicolae și își propune să modifice Codul Penal astfel încât dezvăluirea de informații confidențiale dintr-un dosar aflat în curs de cercetare să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit Mediafax.

Propunerea social-democratului modifică Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, care incriminează presiunile asupra justiției și compromiterea desfășurării anchetei. Amendamentul modifică articolul 276 din Codul Penal și prevede ca declarațiile publice nereale, făcute cu intenție și cu scop de intimidare, la adresa unui judecător, complet de judecată sau organ de urmărire penală, direct sau prin reprezentanți, în legătură cu anumite proceduri judiciare în curs de desfășurare, se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la trei la șase luni.

De asemenea, articolul 277 modificat prevede că divulgarea de informații confidențiale referitoare la data, locul sau modul în care urmează să fie obținută ori administrată o probă, de către o persoană care a aflat despre aceasta în virtutea unei calități stabilite de lege sau a atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de la trei luni la doi ani.

Totodată, dezvăluirea de mijloace de probă sau prezentarea unor documente oficiale dintr-un dosar penal, înainte de soluționarea definitivă a cauzei, se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de la o lună la doi ani. În același timp, dezvăluirea de informații confidențiale dintr-un dosar aflat în curs de cercetare se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. Mai mult, dacă fapta este săvârșită de un judecător sau un reprezentant al structurilor de urmărire penală, aceasta se pedepsește cu închisoare de la doi la cinci ani. Totuși, amendamentul prevede că divulgarea activităților ilegale comise de instanță sau de organul de urmărire penală în timpul anchetei nu reprezintă infracțiune.

Jurnaliștii nu sunt în pericol

Senatorul PSD a lămurit că, potrivit propunerii sale legislative, jurnaliștii nu riscă nicio sancțiune, pentru că ei doar publică informațiile respective, iar responsabili sunt cei care le transmit către presa.

„Jurnalistul care publică stenograme dintr-un dosar penal sau orice alte informații dintr-un dosar penal nu este cel care divulgă. Cel care divulgă este cel care a transmis informația către jurnalist. Legea prevede foarte exact. Este vorba despre dezvăluire, iar jurnalistul nu dezvăluie, pentru că nu anchetează penal, jurnalistul nu face anchete penale, ci autoritățile statului. Din punctul meu de vedere, jurnalistul nu are nicio legătură cu dezvăluirea de date dintr-un dosar penal, pentru că divulgarea despre care vorbesc eu se produce până la jurnalist, sau până la orice altă persoană, pentru că aici nu este vorba despre presă”, a explicat Nicolae.

Comisia juridică a Senatului a dat aviz negativ inițiativei legislative, însă propunerea a trecut tacit de Senat marți și va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!