Închisoare pentru companiile IT care nu dau date despre teroriști

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 martie 2016

Controversa Apple-FBI, în care compania americană refuză să ofere autorităților federale codul de spargere a sistemului de securitate de pe dispozitivele mobile, chiar dacă la mijloc sunt rațiuni de securitate națională, a pus pe gânduri oficialii din alte țări.

Franța a fost primul stat care a reacționat prin propunerea unor măsuri draconice împotriva executivilor din companii care, invocând protejarea datelor cu caracter personal, ar încerca să ascundă de investigatori date ale unor grupări teroriste, scrie Bloomberg.

Majoritatea parlamentarilor de la Paris susțin inițiativa guvernului care prevede inclusiv pedepse cu închisoarea pentru șefii companiilor IT, dacă aceștia refuză să pună la dispoziția autorităților date criptate în cursul investigațiilor privind amenințări teroriste.

Amendamentul, deși propus de parlamentarii opoziției, a fost inclus în noul proiect de reformă a legilor justiției propus de ministrul de resort, Jean-Jacques Urvoas, în urma atacurilor teroriste petrecute în 13 noiembrie în capitala Franței. Camera inferioară a parlamentului francez a aprobat deja proiectul cu o majoritate zdrobitoare: 474 la 32.

„Legea intenționează să îi facă pe producătorii de telefoane mobile să pună la dispoziția investigatorilor datele solicitate, lăsând în același timp la alegerea producătorului tehnica de extragere folosită. Scopul nu este să spargem codurile de criptare, ci să îi facem pe producători să coopereze”, a explicat Phillippe Goujon, inițiatorul propunerii.

Apple a contestat decizia unui judecător din California prin care compania americană era obligată să spargă codurile de securitate din telefonul ce a aparținut unui terorist implicat în atacurile din San Bernardino. Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a declarat că o astfel de măsură ar încălca principiul dreptului la intimitate, iar alți executivi din industria IT s-au coalizat demersului inițiat de companie.

În Franța, telefoanele cu programe de criptare a datelor îngreunează munca investigatorilor în câteva cazuri de atacuri teroriste, inclusiv cel din noiembrie. Noul proiect de lege din Franța include amenzi de 350.000 de euro pentru o companie și pedepse de până la 5 ani cu închisoare pentru directorii care refuză să predea astfel de date investigatorilor. Mai mult, orice persoană care refuză să dea detalii în cursul unei anchete poate fi amendată cu 15.000 de euro și trimisă doi ani în spatele gratiilor.

Situația din Statele Unite diferă cu mult față de abordarea tranșantă făcută de francezi. Coaliția giganților IT, compusă din Apple, Microsoft și Google, a depus o plângere la ONU împotriva autorităților americane, reclamând violarea drepturilor omului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!