Închisoarea CIA din România: Experimente pe oameni în centrele secrete de detenție

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Un document intern al CIA publicat luni de The Guardian amplifică scandalul închisorilor secrete ale agenției americane, dintre care una ar fi funcționat și pe teritoriul țării noastre. Documentul, ale cărui prevederi sunt încă în vigoare, arată că CIA desfășoară de ani de zile un program de experimente pe oameni. Aprobat de George Tenet, directorul agenției între 1997 și 2004, actul le-a dat practic mână liberă agenților să folosească tehnici extrem de brutale de interogare a suspecților perfecționate în urma testării lor de către medici și de psihologi.

La începutul anilor ’70, după dezvăluirea faimosului program MK-Ultra, Agenția Centrală de Informații nu a mai avut dreptul să facă experimente medicale pe suspecți fără consimțământul acestora. Documentul publicat de The Guardian arată că, încă dinainte de atentatele din 11 septembrie, CIA, sub conducerea lui George Tenet, și-a dat singură dreptul de a face teste pe oameni, în principal pentru a-și eficientiza tehnicile de tortură.

Ca exemplu este dat Abu Zubaydah, suspect de terorism pe care s-a folosit pentru prima dată tehnica simulării înecului („waterboarding”), prilej cu care această metodă de tortură a fost perfecționată cu concursul personalului medical al CIA, care îi sfătuia pe agenți ce să facă pentru ca Zubaydah să nu își piardă cunoștința și în ce condiții să fie torturat ca să cedeze.

Potrivit The Guardian, doctorii erau implicați în torturarea deținuților și le dădeau sfaturi celor însărcinați cu interogarea acestora. Reprezentanții Agenției susțin că medicii din centrele secrete de detenție aveau doar rolul de a se asigura că interogatoriile au loc „în condiții medicale riguroase”.

Raportul anchetei privind activitățile CIA prezentat Senatului american și publicat anul trecut de Washington Post arată, însă, că doctorii făceau mult mai mult decât atât, implicându-se activ în torturi și în perfecționarea acestora. Raportul arată și că mulți medici erau îngrijorați de faptul că participarea lor la interogatorii reprezintă o încălcare a eticii medicale și a jurământului hipocratic.

 

„Dacă spui adevărul, halucinațiile se opresc”

Articolul publicat de The Guardian, care citează același raport, arată că „tehnicile extinse de interogare” – eufemismul folosit de agenție pentru tortură – au fost utilizate și la închisoarea CIA din țara noastră, iar numele lui George Tenet apare în discuție.

Printre suspecții care au ajuns în țara noastră, potrivit raportului Senatului, se numără Abu Faraj al-Libi, șeful operativ al Al-Qaeda, care a fost torturat mai bine de o lună până când s-a plâns că nu mai aude, fiind apoi mutat la Guantanamo. În cazul lui al-Libi, medicii CIA au avut totuși un rol pozitiv: potrivit raportului, ei și-au exprimat îngrijorarea asupra unor „riscuri medicale și psihologice inacceptabile”, dacă se continuă utilizarea torturii. La fel ar fi procedat doctorii închisorii CIA din România și în cazul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, considerat ca fiind cel care planifică operațiunile teroriste ale al-Qaeda. Unul dintre cei mai dificili deținuți, potrivit raportului Senatului SUA, Nashiri a fost supus la torturi greu de imaginat, ajungând să fie hrănit rectal. În cele din urmă, în octombrie 2004, o evaluare psihologică a lui Nashiri realizată la centrul secret de detenție din România a fost folosită de CIA pentru a începe discuția la cel mai înalt nivel despre încheierea programului de detenție.

Tot în centrul secret din țara noastră a fost torturat și Hassan Ghul, evaluat de CIA ca agent al-Qaeda. Printre altele, Ghul a fost pus să stea în picioare cu mâinile deasupra capului timp de ore întregi și ținut fără somn vreme de 59 de ore. Când a început să aibă halucinații, i s-a spus că e normal și că halucinațiile se vor opri când va spune adevărul, deși medicii CIA de la alte baze le permiseseră suspecților să doarmă în situații similare.

De asemenea, atunci când Ghul s-a plâns de dureri de spate ca urmare a torturilor fizice suferite, „anchetatorii i-au spus că nu-i interesează dacă are dureri, ci doar dacă dă informații complete și reale”. Un medic al CIA a observat că Ghul suferă de „oboseală fizică notabilă” și o „ușoară paralizie a mâinilor și picioarelor ca urmare a spânzurării și lipsei de somn”. Medicul a conchis, însă, că deținutul este stabil clinic și că semnele vitale sunt normale, dând astfel undă verde continuării torturilor. În ciuda chinurilor la care a fost supus, Ghul nu a oferit nicio informație nouă sau valoroasă și ulterior a fost eliberat.

 

Torturat până a ajuns să își dorească moartea

Janat Gul, un alt suspect deținut de CIA în România, a fost și el supus la torturi similare până când a ajuns „să nu se mai poată orienta în timp și spațiu” și le-a spus celor care îl interogau că „și-a văzut soția și copiii într-o oglindă și le-a auzit vocile”. S-a continuat folosirea „tehnicilor extinse de interogare” până când Gul le-a cerut agenților „să îl lase să moară sau să îl ucidă”.

Gul a fost supus la toate torturile din arsenalul CIA, în afară de tehnica simulării înecului. De pildă, în august 2004, a fost ținut aproape 48 de ore în picioare, fără să fie lăsat să doarmă și făcându-și nevoile într-un scutec pentru adulți. În final, șeful bazei CIA din țara noastră a conchis că „Gul nu e cine credeam că este”, adică unul dintre liderii al-Qaeda, ci doar un simplu intermediar, astfel că oricât ar fi fost torturat, nu avea cum să divulge informații valoroase.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!