Încorporare masivă în Bucovina pentru războiul din Ucraina

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 februarie 2015

Ucraina a început la 20 ianuarie cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicația Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regional, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare. Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare decurge „dificil” în Bucovina.

„Mobilizarea în ținut decurge dificil. Cea mai complicată situație e în raioanele Hliboca, Storojinet și Vijnita. Conform legislației în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari și directorul unei întreprinderi din Cernăuți au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancționați.

Din 20 ianuarie, în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români au avut loc mai multe proteste față de mobilizarea parțială. Potrivit tocpress.info, care citează portalul de știri Cernivetki Promin, protestatarii nu au de gând să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaționalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forțele militare și separatiști. 

Ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, marți, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis așteptarea Bucureștiului ca mobilizarea parțială din Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se evite abordări discriminatorii inclusiv pe considerente de ordin etnic. Întrevederea a avut loc la inițiativa părții române.

Potrivit unui comunicat MAE remis Mediafax, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer, au discutat despre situația de securitate din Ucraina, precum și despre rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE. Aurescu a condamnat intensificarea violențelor din sud-estul Ucrainei și atacurile asupra populației civile și a evocat „cu regret” lipsa unor rezultate pozitive ale reuniunii Grupului Trilateral de Contact care a avut loc la Minsk, la 31 ianuarie.

În ceea ce privește cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parțială, șeful diplomației a evidențiat faptul că România urmărește îndeaproape modul în care se desfășoară acest proces și este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuți, respectiv Odesa, și Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanții etnicilor români, precum și cu cei ai autorităților ucrainene civile și militare, se arată în comunicatul Ministerului de Externe. Ministrul de externe a transmis așteptarea părții române ca „aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parțială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparțial, transparent și predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”, mai precizează sursa citată.

Ambasadorul Teofil Bauer a dat asigurări că autoritățile ucrainene vor aplica prevederile legale în privința mobilizării parțiale „cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic”, informează MAE. Totodată, diplomatul a exprimat aprecierea pentru contribuția persoanelor aparținând minorității române din Ucraina la efortul societății și statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul țării.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!