Indemnizația de creștere a copilului, fără plafon

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 martie 2016

Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a majorat indemnizațiile de creștere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3.400 de lei și înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Prin modificările aduse de comisie, indemnizația minimă va crește de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1.000 de lei, dacă legea intră în vigoare, potrivit Mediafax.

Totodată, deputații au stabilit că indemnizația minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va crește din luna mai la peste 1.250 de lei, astfel că indemnizația va crește proporțional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de același nivel al indemnizației, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizației minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

De asemenea, deputații au stabilit că obținerea indemnizației va ține cont de salariul din ultimele 12 luni și nu va mai fi plafonată la 3.400 de lei. „Indemnizația lunară se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani”, este propunerea adoptată de deputații din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naște gemeni, tripleți sau multipleți, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Aceste modificări au fost susținute de către reprezentanții tuturor partidelor politice.

Dacă va fi adoptată, legea se va aplica și mamelor care se află deja în concediu de maternitate la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii în condițiile în care solicită actualizarea sau extinderea perioadei de concediu, scrie news.ro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!