Indemnizație viageră pentru mamele cu mai mulți copii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 februarie 2016

Femeile care au trei sau mai mulți copii ar putea primi indemnizații viagere, acestea fiind cuprinse între 30% și 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 și 1.000 lei.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege depus la Camera Deputaților de deputatul PSD Ninel Peia, scrie Mediafax.

Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulți copii vor primi o indemnizație viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul și medalia de „Mamă Eroină”.

Această indemnizația viageră se va actualiza anual în funcție de salariul mediu net pe economie și nu va ține cont de alte venituri pe care familia le obține. De asemenea, această indemnizație va fi neimpozitabilă. Femeile care vor dori această indemnizație viageră vor trebui să facă o cerere scrisă pentru a o primi.

„Cred că o femeie care naște, crește și se ocupă de educația a trei sau mai mulți copii poate fi numită Mamă Eroină (…) Statalitatea noastră depinde de numărul populației. Există studii care arată că în România vor exista numai 16 milioane de cetățeni în anul 2050. Să ne gândim la creșterea natalității și cred că este de importanță națională pentru a nu dispărea ca popor”, a declarat deputatul Ninel Peia.

Întrebat dacă nu se teme că acest proiect ar putea fi văzut ca o măsură populistă, în contextul anului electoral, Peia a explicat că în actuala conjunctură parlamentară a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea.

Totodată, deputatul PSD a spus că se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în așa fel încât și bărbații care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulți copii, să beneficieze de indemnizație.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!