Indemnizaţiile deţinuţilor politici, dublate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 martie 2015

Indemnizaţiile deţinuţilor politici din închisorile comuniste şi ale persoanelor persecutate politic sau deportate vor fi dublate de la 1 iulie 2015, ajungându-se la 400 lei pentru fiecare an de detenţie sau deportare. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege votat în unanimitate de Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Deputaţii au considerat acest proiect de lege drept un gest „reparatoriu”. Proiectul de lege iniţiat de Guvern modifică decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurată cu începere de la 5 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Astfel, de la 1 iulie,  foştii deţinuţi politici şi cei strămutaţi în altă localitate sau deportaţi în străinătate ori prizonieri vor primi o indemnizaţie lunară de 400 de lei, faţă de 200 cât este în prezent, pentru fiecare an de detenţie, deportare, stămutare în alte localităţi sau prizonierat, scrie Mediafax.

Persoanele care atunci au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi câte 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Soţul sau soţia acestora vor primi o indemnizaţie lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceste indemnizaţii se vor cumula cu pensiile.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!