Indemnizațiile pentru adulții cu handicap, majorate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 aprilie 2016

Adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu ar putea avea indemnizații mai mari, iar aparținătorii adulților cu handicap grav sau accentuat ar putea fi scutiți de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe mașini.

Adulții cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adulții cu handicap accentuat 50% din salariul minim, iar adulții cu handicap mediu în cuantum de 25% din salariul minim, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului. Proiectul este susținut de 36 de parlamentari PNL, scrie Mediafax.

De asemenea, proiectul de lege prevede actualizarea anuală a cuantumului drepturilor cu indicele creșterii prețurilor și cu indicele creșterii salariului minim pe economie. Potrivit normelor în vigoare, adulții cu handicap grav încasează 340 de lei pe lună, cei cu handicap accentuat 272 de lei, iar adulții încadrați în grad de handicap mediu, 39 de lei lunar.

În România sunt în jur de 700.000 de persoane adulte cu handicap, potrivit unei statistici publicată de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

În dezbatere publică pe site-ul Senat mai este un proiect de lege referitor la drepturile persoanelor cu handicap, susținut de 37 de parlamentari de la PNL, potrivit căruia aparținătorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe mașini.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege, iar Camera Deputaților este for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Indemnizațiile pentru adulții cu handicap, majorate”

  1. Alexandru Spune:

    Proiectul de lege a fost respins de catre senat in data de 19/4/2016

    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15391

Spune-ti si tu parerea!