Indemnizațiile pentru creșterea copilului, fără bani de la Guvern

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 aprilie 2016

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a promulgat legea prin care se stabilește că indemnizația pentru creșterea copilului este de 85% din veniturile părintelui și că se acordă pentru o durată de doi ani. Măsura este criticată însă de guvern, pe motiv că nu există surse de finanțare.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 30 martie, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui și se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.

Proiectul a fost adoptat în forma trimisă de la Comisia de Muncă, deși premierul Dacian Cioloș a avertizat că nu există bani pentru aplicarea noilor prevederi, relatează News.ro.

Conform modificărilor adoptate de Comisia de Muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei nașterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului până când acesta împlinește 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități. Cuantumul indemnizației va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere. Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulți copii din aceeași sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizație de 85% din salariul minim brut pe țară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minim garantată.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.

Liberalii i-au adresat, luni, un apel premierului Dacian Cioloș pentru a asigura finanțarea indemnizațiilor pentru mame, astfel încât legea promulgată de președintele Klaus Iohannis să fie aplicată începând cu 1 iulie, informează Mediafax.

Legea a fost criticată de guvern pe motiv că nu există surse de finanțare pentru majorarea indemnizațiilor pentru mame, iar premierul Dacian Cioloș a sugerat că ar putea recurge la suspendarea aplicării legii, dacă nu vor fi identificate sursele de finanțare la rectificarea bugetară.

„Dacă găsim surse financiare ne-o asumăm (legea privind indemnizațiile mamelor – n.r.) noi ca Guvern, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă nu o să găsim finanțare, nu o aplicăm”, a spus Cioloș.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!