Independenţa Scoţiei, vie în inima scoţienilor

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 martie 2015

Conform unui studiu la care au participat mii de persoane din toată Marea Britanie, Scoţia va deveni o naţiune independentă. Într-o zi.

Universitatea Edinburgh a aflat, după ce a intervievat 7.000 de persoane, că majoritatea celor abordaţi sunt de părere că Scoţia va obţine independenţa statală faţă de restul UK-ului. Astfel, 69% dintre scoţieni, 59% dintre englezi şi 54% dintre galezi, văd această evoluţie în viitor.

Aceasta, în pofida rezultatului la urne de anul trecut, când la referendum 55% dintre votanţi au dorit ca Scoţia să nu se despartă de Marea Britanie.

Dezbaterile politice au trezit şi spiritul civic în rândul scoţienilor, studiul arătând că mai mulţi scoţieni au de gând să meargă la votul din mai faţă de restul britanicilor. Angus Robertson, membru al Parlamentului britanic şi liderul Scotland National Party, a spus:

————————————–

Faptul că 65% dintre scoţienii de 18 şi 19 ani vor să voteze, în comparaţie cu doar 34% dintre cei de 18 şi 19 ani aflaţi la sud de graniţa noastră, este o dovadă a spiritului de implicare rămas încă treaz de la votul istoric de anul trecut.”

————————————–

Totuşi, cei mai mulţi dintre cei intervievaţi au declarat că nu cred că „oamenii normali” au vreo influenţă majoră în modul în care Marea Britanie este condusă şi că, de fapt, politicienii, partidele, ONG-urile, marile afaceri, sindicatele şi autorităţile locale au cea mai mare influenţă asupra deciziilor luate de UK.

De asemenea, studiul a constatat că majoritatea celor abordaţi sunt de părere că referendum-ul privind ieşirea Marii Britanii din structurile europene nu ar trebuie să se facă separat în Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, ci să fie unul singur, desfăşurat pe tot UK-ul. Scoţienii sunt singurii care ar fi vrut în număr mai mare să poată vota la referendum la nivel de Scoţia, 45% dintre ei susţinând această idee.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!