Industria cinematografică, nevalorificată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 octombrie 2015

cinema11_1România are o industrie cinematografică de 53 milioane de euro, una dintre cele mai mici din regiune, dar impactul său în economie este de câteva ori mai mare, arată o analiză realizată de PriceWaterhouseCoopers, citată de Digi24.

Însă studiourile din România nu sunt ținute în viață de succesul de casă, ci din contractele cu studiourile de peste hotare. Filmele străine turnate în România sunt cele care aduc cei mai mulți bani.

Doar 750 de oameni lucrează în producția de filme, iar numărul lor ar fi și mai mic dacă nu ar exista colaborările cu studiourile de peste hotare. 82% din cifra de afaceri a industriei cinematografice românești este generată de banii pe care îi aduc străinii în țara noastră pentru turnarea de coproducții.

Filmele 100% românești generează doar 9 milioane și jumătate de dolari. Cum nu au parte de distribuție peste hotare, depind de piața internă, unde numărul cinematografelor este mic, iar interesul publicului este scăzut, arată analiza.

Potrivit datelor CNC, anul trecut, filmele românești au vândut doar 200.000 de bilete, cam câte vând cluburile de fotbal într-un singur weekend. Ca o comparație, cinematografele românești au vândut în 2014 peste 8 milioane de bilete pentru filme americane, adaugă Digi24.

 

Recomandare: introducerea de ajutoare de stat

Cum piața cinematografică nu se va schimba prea curând, studiourile ar trebui să găsească o soluție prin care să atragă mai multe colaborări cu studiourile străine. Producătorii de filme din Statele Unite sau Europa de Vest care vor să filmeze în Cehia sau Ungaria beneficiază de diverse facilități fiscale. PriceWaterhouseCoopers recomandă ca astfel de ajutoare de stat să fie introduse și în România. Ar duce industria cinematografică din țara noastră la adevăratul ei potențial, care a fost calculat la 350 milioane de euro, de șapte ori mai mare decât în prezent.

Tot de șapte ori ar crește și impactul indirect al industriei filmului, care acum este la 200 milioane de euro și care poate ajunge la 1,4 miliarde de dolari. Iar taxele colectate de la studiourile de producție ar crește de la 35 milioane de euro, cât sunt în prezent, la 110-140 milioane de euro.

Un sector cinematografic puternic ajută – de la firmele de catering care prepară gustările pentru actori și până la stațiunile aflate în apropierea locului în care a fost turnat un film celebru. Poate cel mai bun exemplu este cel al Tunisiei, care decenii la rândul a avut parte de turiști după ce deșertul său a găzduit o parte din filmările pentru seria de Star Wars.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!