Industria de film încurajează sexismul, arată un studiu recent

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 9 ianuarie 2015

Ţara cu cel mai mare procentaj al actriţelor care renunţă la haine este Germania, în vreme ce actriţele din Coreea sunt la polul opus al listei.

Personajele feminine au mai puţin de o treime din rolurile cu dialog din filme, sunt de cele mai multe ori absente din partituri de forţă şi apar de două ori mai mult decât colegii lor actori pe micul şi marele ecran în costumaţii sumare, senzuale, ori nud. Sunt concluziile unui studiu iniţiat de Facultatea de Jurnalism şi Comunicare Annenberg School din cadrul Universităţii Southern California, în colaborare cu organizaţia UN Women.

Studiul, adus în atenţia presei de actriţa Geena Davis, arată că doar 22 de procente din joburile prezentate în filme aparţin femeilor, iar mai puţin de 15 procente dintre acestea le plasează pe actriţe în poziţii de forţă precum directori executivi, figuri importante în lumea politică, ştiinţifică, a tehnologiei sau ingineriei.

„Adevărul este că femeile sunt de-a dreptul slab reprezentate în mai toate sectoarele societăţii la nivel internaţional, nu doar pe marele ecran, însă pur şi simplu nu conştientizăm amploarea pe care a luat-o acest fapt discriminator”, a spus Davis.

Una din statisticile prezentate a analizat în ce ţări ale lumii li se cere actriţelor să renunţe la haine mai des. Cel mai mare procentaj a reieşit în Germania – 39,2% dintre actriţele din această ţară au în palmares roluri ce au necesitat nuditate parţială. Pe podium se află şi Australia (37,1%), dar şi India (35%). Filmele realizate în Marea Britanie şi Statele Unite ocupă locul şase în listă (23,3%), în vreme ce ţările asiatice, în special Coreea, prezintă cel mai mic procentaj (10,2%).

„Cu puternica sa influenţă în a modela percepţia publicului larg, media are un rol major în agenda egalităţii între genuri. Odată cu influenţa vine şi o mare responsabilitate”, a ţinut să menţioneze directorul executiv al UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!