Infarct la fiecare 30 de minute

Articol publicat in sectiunea Social pe data 2 octombrie 2014

La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauză de mortalitate cardiovasculară din ţară, iar la fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic. Printre factorii favorizanţi sunt obezitatea, fumatul şi sedentarismul.

„În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate. Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial. „Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum trebuie şi accesul la servicii medicale de bună calitate”, a mai spus prof. dr. Gaiţă, citat de Mediafax.

Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii a subliniat, şi cu acest prilej, carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.

„Porţiile (de mâncare – n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porţie. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mişcare, să nu fumăm. Asta este prevenţie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct”, a adăugat prof. dr. Gaiţă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!