Inflația scade, dar salariile rămân mici…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 octombrie 2014

Rata inflației a scăzut în Marea Britanie până la 1,2%, în luna septembrie, după ce aceasta era de 1,5% la finele lunii august, conform ultimelor date comunicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) în 14 octombrie. Acesta este cel mai scăzut indice inflaționist înregistrat în Regatul Unit în ultimii

cinci ani, informează BBC News.

Reducerea costurilor energiei și ieftinirea prețurilor alimentelor au fost principalele cauze care au determinat reducerea inflației în luna trecută, susțin analiștii ONS. Ei au mai precizat că scăderea valorii la anumite bilete pentru transport a influențat, de asemenea, diminuarea indicelui inflaționist.

Prețul combustibilului a fost mai redus cu 6% luna trecută decât în septembrie 2013, în timp ce costul alimentelor a fost cu 1,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea biletelor de călătorie cu avionul și pe cale maritimă a fost, de asemenea, mult mai scăzută.

Analiștii cred că această evoluție pozitivă a inflației coroborată cu scăderea constantă a șomajului din ultimele luni vor avea ca efect creșterea ratei dobânzii de referință menținută de Banca Angliei la un minim istoric de 0,5% din 2008 și până în prezent. Ei se așteaptă ca reprezentanții băncii naționale britanice să decidă creșterea acestei rate începând din februarie 2015.

Veniturile medii ale populației au fost mai mari cu doar 0,7% în intervalul mai-iulie față de aceeași perioadă din 2013. Experții ONS consideră nesatisfăcătoare această creștere, pe fondul actual al scăderii inflației și al diminuării șomajului.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!