Inflația a scăzut la un minim istoric

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 19 decembrie 2014

Rata inflației în Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 12 ani ca urmare a ieftinirii prețului combustibililor, anunță BBC News în 16 decembrie, citând cele mai recente date oficiale transmise de Oficiul Național de Statistică (ONS). Indicele inflației a fost de doar 1% în noiembrie, în scădere față de valoarea de 1,3% a acestuia, consemnată în luna octombrie.

Scăderea costurilor combustibililor este considerat principalul motiv al diminuării inflației, susțin specialiștii ONS. Aceasta s-a datorat scăderii cu 5,9% a prețului petrolului la nivel global, în luna noiembrie. Ea a generat o reducere însemnată a cheltuielilor cu transportul rutier și respectiv, pe calea aerului.

O altă ieftinire importantă care a dus la diminuarea inflației s-a făcut simțită la alimente, ca urmare a competiției între principalele lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, mai spun reprezentanții ONS.

Evoluția indicelui inflaționist pe parcursul lui 2014 a înregistrat o creștere în primele luni ale anului, valoarea acestuia ajungând să fie de 1,9% în iunie.

Nivelul inflației comunicat de ONS în ultimele zile este considerat de analiști ca un semnal că, pentru prima dată de la izbucnirea recesiunii economice din 2008, creșterea veniturilor salariale medii din Regatul Unit a depășit-o pe cea a costurilor vieții.

Ținta anuală a ratei inflației propusă de Banca Angliei pentru 2014 era de 2%, dar reprezentanții băncii naționale au avertizat că această valoare ar putea să scadă până la sub 1% în următoarele luni.

„Scăderea inflației în acest moment este cât se poate de firească, în condițiile în care prețul carburanților s-a redus la nivel global. Este o veste bună pentru economia britanică ce va genera, probabil, detensionarea vieții de zi cu zi a familiilor britanice, încurajând consumul în rândul populației”, a comentat Ben Brettell, economist în cadrul companiei de servicii financiare Hargreaves Lansdown, citat în paginile BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!