Informatii „mincinoase” despre romani in presa britanica

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 11 noiembrie 2013

discriminare

Afirmatia ca „peste 90% dintre furturile din bancomate care au loc in Marea Britanie sunt comise de romani” nu este conforma cu realitatea. Si cifra de 28.000 avansata cu referire la numarul de romani arestati in Regatul Unit pentru „fapte infractionale grave” este, de asemenea, o speculatie. Ambele informatii au fost vehiculate frecvent in ultimele luni de catre mass-media britanica, desi sunt false, au aratat reprezentantii organizatiei Full Fact, care promoveaza acuratetea dezbaterii publice, dupa ce au verificat riguros veridicitatea acestora.

 

Informare sau dezinformare?

„Exista in prezent in Marea Britanie structuri infractionale organizate de romani si bulgari responsabile pentru comiterea a 90% din numarul total de furturi din bancomate. De asemenea, 28.000 de romani au fost arestati in Regatul Unit in ultimii cinci ani pentru infractiuni grave”, isi informa cititorii publicatia Daily Express, prin intermediul unui articol aparut in 23 octombrie.  

Nu a fost pentru prima data cand jurnalisti britanici au publicat materiale informative referitoare la aceste cifre. „Aproximativ noua din zece infractiuni care vizeaza furtul de bani din bancomate au autori romani”, se sustinea si in tabloidul Daily Mail, inca din 25 martie 2012 si ulterior, in 6 iunie a.c.  (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2337158/Cashpoint-card-snatches-treble-Romanian-crime-gangs-responsible-92-thefts-cash-machines-police-believe.html).

„Mai mult de o treime dintre imigrantii romani din Regatul Unit au ajuns sa fie arestati de politistii britanici. Cifrele arata ca romanii se situeaza pe locul al doilea in topul strainilor care au comis infractiuni grave pe teritoriul Marii Britanii. Mai exact, 27.725 de cetateni romani au fost arestati pentru infractiuni comise in Londra in ultimii cinci ani, dupa cum dezvaluie surse din interiorul Scotland Yard…”, preciza si cotidianul The Telegraph in editia sa electronica din 26 februarie 2013 (http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/9896121/Up-to-one-in-three-Romanians-arrested-figures-show.html). Informatia a fost confirmata o zi mai tarziu de catre acelasi Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2285177/28-000-Romanians-held-crimes-UK-5-years–68-000-living-here.html).

————————

Despre Full Fact

„Full Fact este o organizatie independenta specializata in verificarea acuratetii informatiilor. Oferim gratuit si oricui sprijin, instrumente si recomandari pentru a analiza veridicitatea declaratiilor facute de politicieni sau prin mass-media.

Suntem nepartinitori si non-profit.

(…) De la inceputurile existentei organizatiei noastre din anul 2010, activitatea noastra a verificat corectitudinea informatiilor continute in toate publicatiile nationale de presa scrisa importante, transmise de postul national de televiziune BBC sau lansate de parlamentari si reprezentantii unor grupuri de presiune din Marea Britanie.”

Sursa: www.fullfact.org

————————

 

Un procent „din burta”…

Informatia referitoare la faptul ca structurile infractionale organizate formate din romani ar fi responsabile pentru aproximativ 90% din numarul total de furturi din bancomate comise in Marea Britanie a fost lansata in primavara anului trecut de catre inspectorul sef de politie, detectiv (DCI) Paul Barnard. Reprezentantii asociatiei Full Fact au descoperit ca in emisiunea Fraud Squad transmisa pe postul ITV1, acesta afirma textual: „Realitatea este ca 92% dintre toate fraudele comise din bancomate in aceasta tara sunt comise de infractori de nationalitate romana”. Paul Barnard a facut aceasta declaratie in calitate de comandant al DCPCU – unitate politieneasca specializata in combaterea fraudelor bancare.

Cei de la asociatia Full Fact au contactat, in consecinta, DCPCU pentru a solicita informatii suplimentare. Reprezentantii unitatii politienesti le-au comunicat ca „DCI Paul Barnard nu mai este comandant si nu exista informatii suplimentare referitoare la acest subiect”, se relateaza intr-un articol publicat pe website-ul organizatiei (fullfact.org), in 28 octombrie. Initiatorii acestei actiuni investigative au insistat totusi, cerand date care sa sustina aprecierea fostului comandant. „Cifrele s-au bazat pe date confidentiale specifice”, a fost singura explicatie furnizata de „un purtator de cuvant al DCPCU”.

„Oricum, multe intrebari raman fara raspuns in privinta acestei estimari. Nimeni nu ne spune la ce perioada se refera prezumtia ca romanii ar fi responsabili pentru 92% din fraudele comise din bancomate. Nu stim daca procentul a mai fost revizuit si daca a mai scazut in ultima perioada; nici daca el s-a bazat pe analiza aprofundata a fenomenului ori doar pe o estimare empirica”, atrag atentia cei de la Full Fact.

„In ciuda popularitatii de care s-a bucurat aceasta afirmatie, ar fi fost nevoie de o analiza mai atenta inainte de publicarea acesteia. Altfel, corectitudinea informatiei ramane neclara…”, concluzioneaza reprezentantii aceleiasi asociatii.

 

Manipularea prin cifre

Cifra de 27.725 de romani arestati in Marea Britanie pe parcursul a cinci ani a fost furnizata jurnalistilor britanici chiar de catre Metropolitan Police din Londra, in conformitate cu dreptul libertatii informatiei. Totusi, aceasta a fost ulterior interpretata tendentios, arata reprezentantii asociatiei Full Fact.

„Cu toate ca cifra este corecta, ea nu se refera doar la «infractiuni grave», ci la toate persoanele retinute, pentru orice fapte infractionale. Faptele considerate infractiuni grave, adica crimele, violurile si alte agresiuni sexuale, precum si talhariile ori jafurile insotite de violente comise de romani reprezinta mai putin de  20% din numarul total vehiculat. Mai exact, 22.232 dintre cele 27.725 de infractiuni care au avut autori romani nu pot fi considerate infractiuni grave, asa cum au sugerat publicatiile britanice”, se explica in articolul publicat in 28 octombrie pe website-ul fullfact.org.

Jurnalistii britanici au mai omis sa precizeze ca datele vehiculate in mass-media  se refera la numarul de persoane de nationalitate romana retinute ca fiind suspecte ca ar fi comis anumite infractiuni. Cifra romanilor care au fost condamnati, dupa ce s-a dovedit ca ei au fost vinovati pentru comiterea respectivelor fapte, este mai mica.

—————————–

In loc de concluzie

„Cele doua informatii prezentate recent de Daily Express cu referire la infractiunile comise de romani in Marea Britanie ar fi necesitat o analiza mai atenta. Un fost comandant al unei unitati de politie a facut o simpla estimare conform careia romanii sunt autorii a 92% dintre fraudele din bancomate in Regatul Unit. Este o apreciere aparent fara temei si care este posibil sa nu mai fie valabila. Iar dintre cei 28.000 de romani arestati in ultimii cinci ani, doar putini au comis in realitate infractiuni grave.”

Sursa: www.fullfact.org

—————————–

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!