Informatii si ineptii

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 30 ianuarie 2011

Obstacolele aderarii Romaniei la spatiul Schengen nu s-au incheiat cu blocajul propus de Franta si Germania. Finlanda se alatura celor doua state, cu o motivatie si mai nastrusnica decat cele vehiculate pana acum. Dupa ce motivele amanarii aderarii Romaniei au fost cautate in zone care n-au nimic de-a face cu programul de pregatire a Romaniei pentru Schengen, noua gaselnita se situeaza in domeniul informatiilor. Finlanda este ingrijorata ca informatiile de tip politienesc, in special cele de urmarire a cetatenilor suspecti sau infractori, sa nu se reverse asupra Europei, ca o chiuveta al carei robinet l-ar deschide, evident, Romania. Aceasta idee cetoasa presupune ca toata lumea ignora realitatea.

In primul rand, trebuie sa presupunem ca Romania este o tara bananiera, unde informatiile politiei sunt stocate in varful arborilor de cacao, de unde sunt aruncate, cand si cand, in capul trecatorilor. Mai mult, se sugereaza ca Romania ar fi un paradis al infractorilor, care, protejati cu blandete si intelepciune de fortele de ordine, acceseaza datele confidentiale din fisierele europene, intre doua fumuri de trabuc. In realitate, Finlanda face referire la Sistemul Informatic National de semnalari pe baza cerintelor standard, care contine elemente de securitate clar precizate in acordurile Ministerelor de Interne din statele UE. Romania este conectata deja la aceasta baza de date, construita de specialistii europeni astfel incat sa nu poata fi penetrata din exterior. Accesarea ei se poate realiza de catre utilizatori doar in conditii de absoluta securitate, care presupun autentificarea, dreptul de a obtine parola, posesia unui certificat de securitate, urmarirea tuturor accesarilor in timp real. „Utilizatorii” nu pot fi decat ofiteri acreditati pentru astfel de accesari, din cadrul politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, in sfarsit, tuturor institutiilor abilitate sa desfasoare activitati legate de siguranta nationala si internationala in cadrul clar definit al UE. Este vorba, in cele mai frecvente cazuri, de date privind pasapoartele, de infractorii urmariti international sau de alte tipuri de alerte specifice securitatii europene.

Asa stand lucrurile, afirmatia ca aderarea Romaniei la Schengen ar periclita aceasta baza de date devine absolut hazlie. Romania colaboreaza de ani buni cu toate institutiile europene din acest domeniu si chiar a fost apreciata, de multe ori, pentru operativitatea cu care a rezolvat cazuri specifice muncii politienesti. Politisti romani se afla in toate marile orase europene, colaborand perfect cu confratii lor apuseni. A specula pe aceasta tema, si inca la inalte nivele oficiale, nu e doar o prostie. E abordarea unui subiect inexistent, dar periculos. Acela ca tot ce s-a construit in acest domeniu in UE poate fi anulat, ca sistemul de informatii este firav, gata sa se prabuseasca la cea mai mica adiere de vant. In colectia de ineptii create pe tema Schengen, aceasta este, intr-adevar, una monumentala.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!