Infracţiunea de a fi european în Regatul Unit

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 septembrie 2014

uk border1

Angajarea unui muncitor est-european necalificat în locul unui britanic cu aceeaşi pregătire profesională ar putea fi considerată o faptă infracţională în Regatul Unit, dacă Partidul Laburist, aflat acum în opoziţie, va câştiga viitoarele alegeri parlamentare din mai 2015.

Aşa promite Yvette Cooper, actualul ministru de interne în guvernul din umbră alcătuit de către laburişti, care funcţionează în Parlamentul Marii Britanii. Aceasta a mai susţinut că, dacă va deveni ministru, va modifica legislaţia în aşa fel încât străinii care comit infracţiuni în această ţară să poată fi deportaţi imediat şi cu mai multă uşurinţă decât în prezent.

 

Agenţiile care recrutează imigranţi, în afara legii

Laburista Yvette Cooper, potenţialul viitor ministru de interne al Regatului Unit, are de gând să scoată în afara legii activitatea acelor agenţii care recrutează personal pentru piaţa muncii britanice, apelând exclusiv la lucrători din străinătate. Ea a mai dat asigurări, într-un discurs  susţinut în 24 septembrie, la finalul conferinţei naţionale a Partidului Laburist, că va creşte amenzile aplicate celor care angajează imigranţi ilegali cu scopul de a-i exploata.

„Trebuie să facem mai mult. Să luăm exemplul est-europenilor aduşi aici de anumite reţele infracţionale. Ei dorm câte şase într-un dormitor, pe saltele infestate de ploşniţe şi alţii le iau banii care li se cuvin pentru munca pe care o depun. (…) Iar când poliţia este chemată să intervină nu poate face mai nimic. Ofiţerii constată doar că aceşti oameni se află aici legal şi că, într-un fel sau altul, şi-au dat acordul pentru respectivele condiţii de viaţă şi de muncă. Aparent, nimeni nu a încălcat legea. Totuşi, acele persoane sunt tratate ca nişte animale, iar prezenţa lor în Marea Britanie subminează piaţa locală a muncii şi provoacă scăderea veniturilor populaţiei. Iar mediul de afaceri are, de asemenea, de pierdut. Deci, nu este vorba de nicio ilegalitate?! Îmi pare rău, dar nu acestea sunt condiţiile economice pe care ni le dorim în Regatul Unit”, a susţinut Yvette Cooper. „Viitorul guvern laburist va considera acest gen de tratament o infracţiune”, a subliniat ministrul de interne din guvernul din umbră.

 

Rasism vs. anti-imigraţie

„Să fie clar: nu este vorba de niciun fel de rasism atunci când cineva îşi manifestă îngrijorarea cu privire la imigraţie sau când se vorbeşte de controlul strict al străinilor care vin în Marea Britanie”, a spus Yvette Cooper. Ea a dat asigurări că va lua măsuri pentru întărirea frontierelor regatului, atunci când va deveni deţinătoarea portofoliului internelor într-un viitor guvern controlat de laburişti.

Cooper a fost nevoită să ţină propriul discurs referitor la imigraţie în cadrul conferinţei anuale a Partidului Laburist, după ce liderul partidului Ed Milband a vorbit timp de 70 de minute fără să menţioneze nimic despre această problemă.

Conferinţa laburiştilor s-a desfăşurat între 21 şi 24 septembrie la Manchester. Peste 10.000 de delegaţi şi susţinători ai formaţiunii politice au participat la eveniment.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!