Înfrângeri pe linie

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 13 februarie 2015

569 handbalWeekendul a fost extrem de negru pentru handbalul românesc feminin, toate echipele noastre angrenate în cupele europene suferind înfrângeri care nu lasă foarte mult loc eventualelor discuții.

HCM Baia Mare a cedat cu 26-18 în faţa lui Gyor, meciul contând pentru Grupa 2 a Ligii Campionilor, după o partidă în care doar minutul 5 a consemnat o egalitate între cele două formații (1-1). În Cupa Cupelor, turul optimilor de finală, HCM Roman a pierdut pe teren propriu cu 24-20 în faţa danezelor de la FC Midtjylland și este foarte greu ca formația noastră să mai aibă curajul să vorbească despre calificare. Corona Braşov ne-a demonstrat, tot într-un tur de optimi de finală, Cupa EFH, că se poate şi mai rău. Vicecampioana României a pierdut la o diferenţă de 11 goluri (36-25) cu Astrakhan Astrackhanocka, în Rusia, iar calificarea ar mai fi posibilă doar în cazul unui joc pe calculator.

Zero puncte aduse de echipele româneşti în cupele europene și şanse de calificare extrem de mici sau nule, care s-ar putea să coste România la nivel de ierarhie a coeficienţilor. Liga Naţională a plecat în acest sezon din poziția a cincea în clasamentul EHF, cu 74.67 puncte, cea mai mare parte a acestora fiind asigurată de Oltchim prin intermediul celor două semifinale de Champions League jucate în 2012 şi 2013.

Ierarhia EHF, pe baza căreia se oferă locurile în cupele europene, contabilizează rezultatele din ultimele trei sezoane. Din acest punct de vedere, pentru sezonul în curs au contat rezultatele înregistrate de formaţiile noastre în ediţiile 2010-2011, 2011-2012 şi 2012-2013. Un procent important la poziția României îl deţine chiar și HC Zalău, echipă care a jucat în perioada amintită o finală şi o semifinală de Cupa EHF.

De asemenea, punctajul EHF mai dispune de o particularitate, în el fiind mult mai importante bonusurile pe care le obţine o formație prin parcurgerea mai multor tururi, decât punctele obţinute într-o dublă manşă. Ca exemplu, în 2011-2012, prezenţa în finală a lui HC Zalău în Cupa EHF a fost aproape egală cu prezenţa Oltchimului în grupele principale (bonusuri plus puncte obţinute).

În acest an, doar HCM Baia Mare mai păstrează unele șanse de a merge mai departe, în sferturile de finală ale competiţiei în care este angrenată. HCM Roman, Corona Braşov şi Dunărea Brăila au doar şanse pur teoretice de a intra în sferturile de finală în Cupa Cupelor și Cupa EHF. Iar acest lucru va avea rezultate directe în punctele cu care România se va prezenta la repartizarea echipelor pe țări, adică va avea mai puține echipe angrenate în cupele europene la handbal feminin, ceea ce înseamnă inclusiv o slăbire a naționalei.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!