Îngrijirea bătrânilor s-ar putea face la domiciliu

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 aprilie 2014

ingrijire batrani6

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a declarat, într-o emisiune la Pro TV, că „viziunea” sa despre îngrijirea bătrânilor este ca aceasta să se facă, în proporţie majoritară, la domiciliu, şi nu în centre, iar rudele care au grijă de vârstnici să fie plătite pentru asta.

Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijire a bătrânilor, respectiv „implicarea mai activă a ceea ce înseamnă societate civilă”.

„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui să se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este să mergem mai mult pe îngrijire la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am găsit prin fonduri europene, de sprijinire a tuturor întreprinzătorilor, ca să putem să finanţăm aceşti angajatori”, a mai spus Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

În acelaşi context, ministrul muncii a declarat că persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie să primească sprijin financiar, la fel cum se întâmplă în cazul celor care iau în îngrijire copii. 

Camere de supraveghere în centre de plasament

Rovana Plumb a spus totodată că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia. Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galaţi care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii. 

Mai mulţi salariaţi

Pe de altă parte, oficialul a mai afirmat că se doreşte o creştere reală a numărului de salariaţi de cel puţin 400.000 până în 2016 şi de scoatere a unui număr de până la un milion din zona neagră şi gri a economiei. „Aşa ne-am angajat”, a adăugat demnitarul, cu referire la faptul că atingerea acestor obiective este parte a programului de guvernare.

Potrivit ministrului muncii, intenţia este de a creşte numărul locurilor de muncă nu doar pe zona de servicii, ci şi în cea a economiei sociale. În acest context, ministrul muncii a amintit că este în lucru Legea economiei sociale. „Asta înseamnă că vrem să implicăm mai mult societatea civilă”, a explicat Plumb, potrivit căreia una dintre priorităţi este legată de crearea locurilor de muncă în zona economiei sociale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!