Injuraturile, interzise prin lege in Rusia

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 10 ianuarie 2010

 Un grup de senatori rusi a propus interzicerea injuraturilor in public, ca parte integranta a programului propus de Kremlin pentru reabilitarea morala a Rusiei. Noua lege s-ar putea baza pe o decizie locala, care este deja in vigoare in regiunea Belgorod, unde politia are dreptul sa aplice amenzi oricui este surprins ca foloseste in public un limbaj imoral.

Amenzile se ridica de la 500 la 1.500 de ruble, iar cel mai des sunt amendate persoanele care injura in prezenta copiilor.

Initiativa este sustinuta de Mikhail Nikolayev, vicepresedinte al Consiliului federal rus. „Injuraturile trebuie sa dispara din viata noastra de zi cu zi”, a declarat el, adaugand ca decizia pusa in aplicare din 2005 in Belgorod a dat rezultate incurajatoare.

Initiativa survine intr-un moment in care oficialii de la Kremlin incearca sa reduca rata alcoolismului si sa descurajeze fumatul, violenta extrema si erotismul din programele TV si reclame. Totusi, unele voci sustin ca legea impotriva injuraturilor este raspunsul autoritatilor la o serie de injurii aduse premierului rus, Vladimir Putin, de un cunoscut designer, pe blogul sau. Mai multi politicieni apropiati Kremlinului au incercat sa faca demersuri pentru arestarea designerului, dar nu au reusit.

Analistii sunt de parere ca este prea devreme sa afirme ca aceasta initiativa se va materializa intr-o lege. Una din problemele semnalate de opozanti este aceea ca politistii, care ar trebui sa aplice legea, injura si ei, la randul lor, ca la usa cortului, arata telegraph.co.uk.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!