Înmormântarea lui Nemțov: „Putin m-a ucis și pe mine în ziua aceea”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 martie 2015

Mii de oameni au stat la coadă marți, cu garoafe în mâini, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Boris Nemțov, politicianul rus de opoziție asasinat vineri noaptea lângă Kremlin, care a fost înmormântat la Moscova. Potrivit Moscow Times, la înmormântare au participat și mulți dintre apropiații lui Boris Nemțov, împușcat în spate de patru ori, care s-au arătat profund îndurerați.

„Focurile nu au fost trase doar în Nemțov, ci și în noi toți, în democrația din Rusia. N-am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva, dar s-a întâmplat. Odihnește-te în pace, prietene, munca ta va fi continuată”, a declarat Gennady Gudkov, un proeminent critic al Kremlinului, într-un discurs ținut chiar lângă sicriul lui Nemțov.

Sicriul politicianului rus a fost depus în centrul pentru drepturile omului care poartă numele disidentului sovietic Andrei Sakharov. Capacul a fost parțial desfăcut, astfel încât chipul lui Nemțov să poată fi văzut. Pereții au fost împânziți cu fotografii care îl ilustrau pe opozantul Kremlinului, iar o muzică sumbră se auzea pe fundal. Cei care au vrut să-și ia adio de la Nemțov au format o coadă de un kilometru în fața clădirii în care se afla trupul neînsuflețit. În tot acest timp, mama politicianului a stat nemișcată lângă coșciug, iar fosta lui soție s-a aflat mereu prin preajmă.

„Era speranța noastră. Simt că Putin m-a omorât și pe mine în ziua în care (Nemțov – n.r.) a murit. Anul care a trecut a fost plin de suferință”, a spus Tatiana, o pensionară venită să-i aducă un ultim omagiu fostului vicepremier rus.

 

Europeni împiedicați să participe. UE reacționează

Refuzul Rusiei de a permite unui număr de doi aleși europeni să participe la funeraliile opozantului rus Boris Nemțov a fost denunțat marți de Uniunea Europeană (UE), care și-a exprimat regretul că Moscova a invocat „motive aparent arbitrare”.

Refuzul de intrare în Rusia de care s-au lovit eurodeputata letonă Sandra Kalniete, trimisă înapoi de pe aeroportul moscovit Seremetievo, dar și presedintele senatului polonez, Bogdan Borusewicz, este „o clară încălcare a principiilor de bază”, a comentat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic european, Maja Kocijancic, apreciind că decizia este contrară acordurilor dintre UE și Rusia privind regimul vizelor, relatează DPA și AFP.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat că decizia Moscovei este „un afront grav pentru relațiile UE-Rusia”. „În vremuri care impun reținere și bunăvoință, administrația rusă continuă să apese toate butoanele care produc efecte într-o direcție contrară celei a detensionării”, a afirmat Shulz, precizând că va solicita „o explicație oficială” din partea Moscovei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!