Inovaţie românească de excepţie, luată la ochi la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 14 februarie 2016

uk-londra-inventator-andrei-toma

Ieşeanul Andrei Toma a inventat o tehnologie modulară – Cristal Reticular – care poată fi folosită în varii configuraţii pentru a crea diverse structuri, de la case la zgârie nori  sau, de ce nu, şi jucării, chiar comestibile, de tipul Lego. La ediţia anuală Innovate UK ce a avut loc în noiembrie 2015, la Londra, creaţia românului a fost prezentată alături de alte 100 inovaţii de top britanice, în faţa a peste 3.000 de potenţiali colaboratori / investitori.

Tehnologia cristal reticular a fost teoretizată iniţial în vremea în care Andrei Toma studia arhitectura la Canterbury School of Architecture. El cerceta conceptul de armură invizibilă şi a ajuns la această componentă spaţială ce poate fi asamblată la infinit fără pierderi de stabilitate. După 7 ani de cercetare cu fonduri de susţinere din public (crowdfunding), familie şi prieteni, ideea lui Andrei a ajuns la un stadiu care permite comercializarea.

Compania românului, ICDS Arch Ltd, înfiinţată în 2011, are sediul la Londra, în incinta complexului ImpactHUB din Westminster, însă chiar dacă proiectul a atras atenţia dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie, fondatorul este hotărât să exporte acest produs din România.

Andrei Toma a spus înaintea târgului Innovate UK 2015: „Noi ne gândim permanent la modalităţi de a construi sustenabil, ieftin şi fără a ataca natura şi, în acelaşi timp, fără a face vreun compromis în privinţa design-ului elegant. Noi credem că eleganţa face toată diferenţa în design şi am lucrat la prototipul nostru timp de 9 ani pentru a ajunge la o astfel de soluţie. Încurajăm dezvoltatorii imobiliari să folosească această frumoasă structură de rezistenţă pentru a înlătura riscurile operaţionale şi a reduce costurile.”

Este absolut extraordinar că invenţia românului a ajuns să fie prezentată la cel mai important târg de invenţii din Marea Britanie, piaţă care este cotată a doua din lume la capitolul invenţii.

 

trimiteri-sus-4

Invenție românească: cazare studențească la Londra

Am devenit infractor bancar în Londra!

Un român a obținut medalia de AUR la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva

VIN LA LONDRA, LA MUNCĂ! ZILNIC!

trimiteri-jos-4

 

CEO-ul de la Innovate UK, Ruth McKernan a spus: „Andrei Toma este un câştigător meritat şi se alătură unui grup de prestigiu de 100 de inovatori de top care simbolizează produsele de top din 2015. Cu participanţi, de la investitori internaţionali, cumpărători şi antreprenori vizionari, până la guverne şi mediul academic, acest eveniment este o vitrină inedită pentru companiile câştigătoare.”

„Dacă te consideri câştigător, poţi fi oriunde, nu contează ţara de unde vii”, a declarat fondatorul român.

Potrivit unui comunicat ICDS Arch, remis redacţiei manager.ro, produsul  va fi introdus în Iaşi printr-un transfer tehnologic de nivel înalt cu scopul de a crea un centru de producţie regional, cu investiţii totale de peste 3.000.000 de euro în decursul a 7 ani.

Compania lui Andrei Toma a fost înfiinţată iniţial pentru a oferi soluţii creative lucrărilor arhitecturale, însă de atunci şi-a extins gama de produse pentru a include şi soluţii de diminuare a riscului, energie regenerabilă, soluţii pentru proprietăţile imobiliare, dar şi pentru sateliţi.

Pe LinkedIn, utilizatoarea Nova Barton a comentat: „Sunt atât de mândră de tine, Andrei. Continui să creezi „awesomeness” (n.r. excelenţă) de care va beneficia atâta lume”.

Prezentare Innovate UK 2015:

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!