INSELATI IN ROMANIA, „RATACITI” IN STRAINATATE

Articol publicat in sectiunea E țeapă, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 4 martie 2012

Migratia spre alte state este calea sigura spre o viata mai buna, iar ofertele de locuri de munca in afara granitelor României reprezinta oportunitati unice, care trebuie acceptate fara rezerve. Multi sunt românii ce au ajuns sa gândeasca astfel, confruntati cu dificultatile crizei economice fara sfârsit din tara lor natala. Si la fel de numeroase au devenit si firmele care se ofera sa le acorde oamenilor ajutor in tranzitia spre lumea „ideala”, ce incepe undeva departe, dincolo de frontierele nationale românesti.

Realitatea este uneori, insa, complet diferita, iar promisiunile si asteptarile celor din România nu se potrivesc câteodata deloc cu conditiile de viata si de munca ce ni se dezvaluie pe drumurile strainatatii. Pentru ca o parte din puzderia de agentii de recrutare aparute in România vând doar iluzii… Iar clientii lor, adica unii dintre românii ajunsi in tari straine, le devin victime. Ei descopera cu mirare ca locurile de munca ce le-au fost promise nu exista sau ca veniturile consistente la care se asteptau erau doar o exagerare. Si atunci visele sunt inlocuite brusc cu o realitate de cosmar, in timp ce speranta se transforma in disperare…

 

 

Cazuri cu necazuri

 

Unul din cinci romani, adica 20% dintre persoanele apte de munca din Romania, si-ar parasi tara natala in cursul anului 2012, pentru a incerca experienta strainatatii, se arata intr-un sondaj CURS ale carui rezultate au fost date publicitatii in primele zile ale acestui an. In plus, cand vine vorba despre destinatia preferata a imigrantilor, 70% dintre acestia ar alege sa isi duca viata in Marea Britanie, rezulta din statisticile periodice comunicate de portalul de recrutare Tjobs.

In fine, daca sunt intrebati despre modalitatea in care intentioneaza sa isi gaseasca de lucru dincolo de granitele tarii natale, romanii care viseaza sa plece spun ca nu au incredere in agentiile de recrutare care functioneaza in Romania. Un sondaj efectuat in urma cu peste un an pe motorul de cautare de locuri de munca folderjobs.ro dezvaluia ca aproape jumatate dintre respondenti sustin ca au fost pacaliti de companiile romanesti care recruteaza forta de munca pentru strainatate; iar o alta treime recunostea ca are retineri sa apeleze la agentiile care pretind ca ofera astfel de joburi…

Companiile romanesti care ofera locuri de munca in strainatate functioneaza ca agentii specializate in recrutarea de personal. Ele desfasoara aparent aceasta activitate in conditii de deplina legalitate, in conformitate cu prevederile legislatiei romanesti in domeniu. Totusi, in spatele acestor aparente, primeaza uneori interese financiare obscure… Si impotriva acestor practici de inselaciune s-a sesizat inclusiv Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania (ANOFM).

Institutia guvernamentala a atras atentia in repetate randuri cetatenilor romani despre problemele pe care le pot intampina pe teritoriul Marii Britanii concetatenii care au ajuns in aceasta tara dupa ce au apelat la agentii de recrutare din tara.

 

Abandonati in gara

„Aducem la cunostinta opiniei publice o alta situatie in care cetateni romani au fost inselati in demersurile lor de a-si identifica un loc de munca pe teritoriul Marii Britanii”, se avertiza pe website-ul ANOFM in luna septembrie a anului 2009. Reprezentantii institutiei guvernamentale au informat atunci ca 24 de persoane au apelat la serviciile de mediere oferite de un agent de ocupare a fortei de munca din Romania pentru a desfasura activitati necalificate in Marea Britanie. „Recrutarea lucratorilor s-a facut in baza unei oferte primite de agentul de ocupare a fortei de munca din Romania de la un agent britanic de mediere a fortei de munca”, se mai preciza in interventia scrisa a ANOFM.

Ajunsi in Marea Britanie, cei 24 de romani nu au fost preluati de catre agentia britanica, reprezentantii sai neputand fi contactati la acea data. In plus, fiecare dintre persoanele sosite din Romania ar fi trebuit sa plateasca agentiei britanice o suma de 300 de lire sterline, reprezentand costul cazarii pentru o luna de zile.

In final, romanii au fost interpelati de politia britanica, contrariata de faptul ca lucratorii asteptau grupati, la sosirea in gara londoneza. Acestia au cerut sprijinul pentru a fi pusi in legatura cu agentia britanica. „Alertata de prezenta politiei londoneze, persoana de contact a declarat ca nu mai poate efectua angajarea, intrucat nu mai dispune de locuri de munca pentru cetatenii romani”, se arata in comunicatul ANOFM.

Ulterior, agentia britanica de recrutare a negat orice implicare in acest caz, nerecunoscand colaborarea cu agentul de ocupare a fortei de munca din Romania si negand relatia de parteneriat cu firma la care urma sa se faca plasarea lucratorilor.

In final, la interventia Ambasadei Romaniei la Londra, s-a constatat ca presupusul „reprezentant” care a incheiat contractul cu agentia romana, precum si datele acestuia de contact (adresa de e-mail, numarul de telefon mobil) nu apartin companiei britanice, care nu are cunostinta de persoana respectiva. „Scopul chemarii cetatenilor romani in UK pare sa fi fost perceperea sumei de 300 de lire sterline pentru cazare, fara intentia de a oferi efectiv acest serviciu”, se concluzioneaza in comunicatul ANOFM, din septembrie 2009.

——————————————

„De cele mai multe ori, ofertele de munca sunt conditionate de plata unor sume de bani care se cer a fi transmise prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, precum Western Union sau MoneyGram. Sumele sunt adeseori prezentate ca o garantie impusa de legislatia britanica pentru exercitarea dreptului de sedere in Marea Britanie sau ca fiind necesare in vederea procesarii cererilor pentru autorizatii de munca sau alte documente de rezidenta.”
ANOFM

————————————————

 

Tehnici de inselare

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania a revenit si anul trecut cu avertizari adresate cetatenilor romani ce vor sa munceasca in Regatul Unit. Atentionarea era lansata la initiativa Ambasadei Romaniei la Londra.

„In legatura cu recrutarea cetatenilor romani pentru munca in Marea Britanie, Ambasada Romaniei la Londra a constatat in ultimele luni cresterea numarului de solicitari venite din partea cetatenilor romani, de verificare a validitatii ofertelor de munca primite prin intermediul internetului, din partea unor companii care pretind ca efectueaza angajari pe teritoriul Marii Britanii.”

In continuare, reprezentantii ANOFM au enumerat care sunt procedurile prin care unele firme romanesti incearca sa isi insele clientii. „De cele mai multe ori, ofertele de munca sunt conditionate de plata unor sume de bani care se cer a fi transmise prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, precum Western Union sau MoneyGram. Sumele sunt adeseori prezentate ca o garantie impusa de legislatia britanica pentru exercitarea dreptului de sedere in Marea Britanie sau ca fiind necesare in vederea procesarii cererilor pentru autorizatii de munca sau alte documente de rezidenta.”

In plus, „anunturile de angajare sunt postate pe website-uri de recrutare sau sunt trimise direct pe adresele personale de e-mail, fara a fi solicitate. De cele mai multe ori, ofertele de munca sunt emise in numele unor companii care functioneaza in Marea Britanie in domeniul transporturilor, petrolier sau hotelier, insa datele de contact furnizate sunt diferite de cele reale: numere de telefon mobil, adrese de e-mail create pe website-uri publice precum yahoo.co.uk”, se mai subliniaza in avertismentul scris publicat pe website-ul ANOFM.

 

 

Romani inselati, „File de istorie”

 

Cazurile de romani inselati, care au ajuns sa traiasca experiente neplacute dupa ce s-au increzut in agentii de recrutare inregistrate cu acte in regula in Romania, au aparut la scurt timp dupa accederea tarii noastre in UE, la 1 ianuarie 2007. Sute de romani au devenit de atunci victimele acestor practici…

 

Filiera romaneasca

Zeci de romani descopereau ca au fost inselati in primavara anului 2008, la scurt timp dupa ce sosisera in Marea Britanie. Toti au ajuns in Regatul Unit prin intermedierea unor agentii de recrutare care le-au promis locuri de munca legale in aceasta tara. Mass-media romaneasca, dar si ziarele romanesti care apar la Londra au relatat atunci despre situatia disperata a celor ajunsi victime in respectiva situatie.

La inceputul acelui an, mai multe agentii romanesti promiteau oamenilor locuri de munca legale in capitala Marii Britanii, in domeniul ingrijirii persoanelor in varsta si al asistentei sociale. Oferta specula o prevedere inca in vigoare a legislatiei britanice, care da dreptul studentilor din aceasta tara sa munceasca cu acte in regula 20 de ore pe saptamana. In acest temei, firmele romanesti au incheiat anumite colaborari cu colegii universitare londoneze pentru cursuri in diverse specializari. Au urmat numeroase sesiuni de selectie de candidati din Romania si, in final, acestia au fost trimisi in Marea Britanie. Romanilor li s-a promis parcurgerea unei perioade de specializare si incadrarea ulterioara in munca. Lor nu li s-a spus, insa, ca trebuie sa suporte costuri de mii de lire sterline pentru plata cursurilor. Si nici promisiunea asigurarii unor locuri de munca de pe urma carora oamenii sa poata obtine veniturile necesare asigurarii existentei nu s-a mai materializat.

 

Cheltuieli usturatoare, venituri zero

„Romani batjocoriti la Londra”, titrau ziarele romanesti in aprilie 2008. „Zeci de persoane trimise la munca sigura in Anglia isi blestema zilele si mor de foame in capitala britanica, dupa ce s-au increzut in firmele de intermediere din tara. Odata ajunsi la fata locului, oamenii sunt purtati prin tot regatul, pusi sa isi achite cursuri de specializare de mii de lire, cu actele confiscate si fara locuri de munca. Situatia disperata a unora dureaza inca de anul trecut. Pentru a putea supravietui, cei mai multi cer bani de acasa. Zeci de persoane din toata tara s-au trezit cu visele naruite si cu banii aruncati pe fereastra din dorinta de a duce un trai mai bun. Convinsi ca au dat lovitura vietii lor, acestia si-au luat zborul catre Anglia dupa ce au semnat contracte de munca pe un an de zile cu mai multe firme de intermediere din Romania. Conform contractului, acolo trebuiau sa ingrijeasca batrani. Imposibil, a fost raspunsul din partea englezilor. Pentru asa ceva sunt obligatorii cursuri de specializare, care trebuie, evident, platite. Pentru a fi siguri ca isi vor incasa banii, reprezentantii colegiului englez au retinut buletinele tuturor cursantilor pana la achitarea a 1.300 de lire sterline, adica valoarea scolarizarii. La doua luni dupa terminarea cursurilor, oamenii sunt tot fara acte sau locuri de munca. Nenorocirea nu se opreste, insa, aici. Pe langa faptul ca sunt amanati de luni de zile, romanii sunt obligati sa isi plateasca si chiria, asigurata de aceleasi agentii de intermediere. Costurile acesteia sunt de 75 de lire pe luna. Asta in conditiile in care intr-o casa locuiesc pana la 20 de persoane. Pentru a putea supravietui, oamenii fac datorii dupa datorii si mananca doar cat sa nu moara de foame”, relatau cu ingrijorare ziarele, in aparitiile lor de la inceputul lunii aprilie din anul 2008.

 

Pacaleala „angajarilor temporare”

Gheorghe E. este un alt roman pentru care experienta britanica a fost scurta si dezolanta. Atat ca acesta a trait-o de unul singur, fapt care nu i-a atenuat, insa, cu nimic din amaraciunea esecului.

Mai putin de o luna a petrecut Gheorghe in Marea Britanie. Apoi, s-a intors in Romania, din lipsa de alternativa. Si, revoltat, a cerut pe internet sfatul unei firme de avocatura. Revenise in tara natala pentru ca isi pierduse locul de munca si nu mai reusea sa isi recupereze actele de identitate ramase in Regatul Unit.

„Am apelat la serviciile firmei de recrutare G&G Recruitment si am plecat ca bucatar in Anglia”, marturisea barbatul in toamna lui 2010. „Dupa nici doua saptamani mi s-a tot cautat nod in papura si am fost concediat… pentru un motiv pueril, cum ca pestele pe care l-am gatit ar fi avut prea mult ulei”, i-a relatat bucatarul Gheorghe unui avocat roman. Barbatul spunea in continuare ca si-a dat seama in scurt timp ca nu pregatirea sa profesionala era cauza problemelor pe care le intampina la locul de munca. „Vazand cum bucatarii veneau si plecau de acolo foarte, foarte repede, am inteles ca agentia si hotelul englez lucrau mana in mana pentru a obtine cat mai multe comisioane si taxe de pe urma «angajarilor temporare»”, a mai explicat barbatul. Si dupa ce s-a intors in tara, problemele au continuat. „Acum sunt in tara din februarie si astept sa-mi fie returnat buletinul ce fusese trimis de agentie pentru obtinerea dreptului de munca la Ministerul de Interne din Marea Britanie. Iar cei de la agentie ma tot plimba, zic ca sa mai astept si sa nu merg la Politie. Va rog sa ma sfatuiti ce pot face sa-mi recuperez buletinul…”, se incheia marturisirea lui Gheorghe E.

——————————–

In cautarea unui loc de munca

 

——————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!